Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zo skvelej knihy ešte lepší film: Desať nezabudnuteľných knižných adaptácii

Vykúpenie z väznice Shawshank
Vykúpenie z väznice Shawshank (Zdroj: http://theoutsidersreport.com)

Napísať kvalitný, originálny a nikým a ničím neinšpirovaný scenár je ťažký oriešok. Našťastie, vždy sa dá siahnuť po nejakej knihe. Každoročne vznikajú filmy, ktoré sú vychádzajú z úspešných knižných predlôh, ktoré sa nezriedka kedy stali svojho času bestsellermi.

V celých dejinách filmu vznikli stovky filmov, ktoré predstavovali adaptácie úspešných a známych kníh. Kým na niektorí diváci dodnes spomínajú, z iných by sa autor predlohy určite aj v hrobe viackrát poobracal. Ale nedivme sa, spraviť z častokrát niekoľko sto stránkovej knihy dvojhodinový film je výzva i pre tých najlepších. Ak sa to však úspešne podarí, je to dvojnásobná radosť – diváci a čitatelia sa budú môcť od filmu presunúť ku knihe a vice versa. Ktoré knihy sa podarili sfilmovať? Vybrali sme pre vás desiatku z tých najlepších.

Krstný otec

Od vydania Puzovho Krstného otca uplynulo bezmála polstoročie, no a ako kniha, tak aj film sa naďalej tešia dobrému „zdraviu“. Filmová trilógia (1972 – 1990) zaistila režisérovi Francisovi Fordovi Coppolovi nesmrteľnosť a navždy z neho spravila „toho, kto režíroval Krstného otca“. Filmy získali celkovo deväť Oscarov, pričom sošky si odniesli ako Puzo, tak aj Marlon Brando, Robert De Niro, Francis Ford Coppola i Nino Rota, autor nezabudnuteľnej hudby. Nevidieť Krstného otca znamená nepoznať film ako taký.

Mlčanie jahniat

Len tri roky trvalo, kým sa strhujúci thriller Thomasa Harrisa Mlčanie jahniat dostal na plátna kín. Film Jonathana Demmeho sa stal svojho času len tretím snímkom histórie, ktorý získal Zlatú sošku v piatich najprestížnejších kategóriách – Najlepší film, Najlepší režisér, Najlepší herec, Najlepšia herečka a Najlepší scenár. Ocenenia sa tak dočkali i hlavní protagonisti, Anthony Hopkins ako Hannibal Lecter a Jodie Foster ako Clarice Starlingová, študentka akadémie FBI.

Čítajte viac: Poďte sa s nami báť: Najhrôzostrašnejšie miesta z hororov

Pýcha a predsudok

Nestarnúci román Jane Austenovej Pýcha a predsudok, ktorý bol prvýkrát vydaný v roku 1813, sa dočkal už viacerých filmových adaptácii, ale žiadna sa nevyrovná tej, s ktorou si v roku 2005 Joe Wright podmanil srdcia nejednej ženy. Keira Knightleyová ako Elizabeth Bennetová a Matthew MacFadyen ako Pán Darcy bývajú často považovaní za jeden z najkrajších filmových párov vôbec. A dozaista by mnohí z vás súhlasili. Čo tejto adaptácii chýba? Azda len Oscar, ktorý film nikdy nezískal.

Na západe nič nové

Protivojnový román Ericha Marii Remarqua Na západe nič nové, kniha, ktorá nechýba na zozname povinnej literatúry na rôznych školách, bola sfilmovaná len niečo vyše rok po svojom vydaní. Film Lewisa Milestona z roku 1930 (mimochodom, tento muž bol aj režisérom prvej Dannyho jedenástky či Vzbury na Bounty) získal Oscara za najlepší film, keď predčil i Lubitschovu Prehliadku lásky. Napriek tomu, že film má už 85 rokov, pri jeho sledovaní stále mrazí.

Lolita

V našom dnešnom výbere azda nietkontroverznejšej knihy než je Lolita, legendárny román Vladimira Nabokova o mužovi, ktorého sexuálne priťahuje iba dvanásťročné dievča. Nájsť predstaviteľa hlavného hrdinu adaptácie Stanleyho Kubricka bolo v roku 1962 veľmi náročné, keďže túto možnosť postupne odmietli Cary Grant, David Niven, Marlon Brando i Laurence Olivier, teda veľká časť hereckej elity vtedajšieho Hollywoodu. Našťastie, ani to napokon neubralo na kvalitách Kubrickovho filmu.

Chcete vedieť viac?Nesmrteľný román o sexuálnej túžbe k 12-ročnej Lolite

Klub bitkárov

Čoho sa David Fincher chytí, to sa premení na zlato. Stratené dievča (2014), Muži, ktorí nenávidia ženy (2011), Sociálna sieť (2010) i Klub bitkárov (1999). Čo adaptácia, to úspech. Klub bitkárov s Edwardom Nortomom a Bradom Pittom, síce Oscarov nepozbieral, no román Chucka Palahniuka sa i tak stal z noci na noc kultom, s ktorým sa stotožňovala veľká časť mladej generácie, pre ktorú predstavovala formu rebélie voči súčasnému konzumnému svetu.

Vykúpenie z väznice Shawshank

Po Stephenovi Kingovi siahajú režiséri často. Zelená míľa, Osvietenie, Misery nechce zomrieť, Stoj pri mne – to všetko sú filmy, ktoré vznikli vďaka predlohám veľkého románopisca 20. storočia. Pre mnohých zostane už nedostižnou adaptácia jeho poviedky Rita Hayworthová a Vykúpenie zo Shawshanku, z ktorej Frank Darabont vytvoril film, ktorý podľa mnohých je tým najlepším filmom všetkých čias. Zaujímavé je však to, že napriek vysokému hodnoteniu na viacerých weboch, Darabontov snímok nezískal ani jedného Oscara.

Prečítajte si aj toto: Desať vecí, ktoré ste o Vykúpení z väznice Shawshank nevedeli

Prelet nad kukučím hniezdom

Hoci knihy Kena Kesseyho neboli filmármi tak žiadané ako filmy Stephena Kinga, predsa len sa Kessey nezmazateľne zapísal do sveta filmu a to vďaka Milošovi Formanovi, ktorý v roku 1975 preniesol na plátno jeho román u nás známy pod názvom Bol som dlho preč. Formanov Prelet nad kukučím hniezdom s nezabudnuteľným Jackom Nicholsonom ako Random P. McMuprhym získal päť Oscarov a ďalšie štyri mu utiekli spomedzi prsty.

Toto by vás mohlo zaujať: Legendárny Jack Nicholson: Tipnite si, koľko mal za život žien

Skutočná guráž

Aj bratia Coenovci sa radi inšpirujú kvalitnými knihami. V roku 2010 sa siahli po románe Charlesa Portesa Skutočná guráž z roku 1968, ktorý rozpráva príbeh o dievčati, ktoré by rado pomstilo smrť svojho otca. Adaptácia získala desať nominácii na Oscara, pričom jednu z nich obdržala aj mladučká štrnásťročná Hailee Steinfeld, ktorá vo filme zažiarila. I tieto čísla svedčia o tom, že Coenovcom sa ich riziko vyplatilo. Skutočná guráž navyše opätovne vzkriesila záujem o upadajúci žáner westernu.

Rómeo a Júlia

Talian Franco Zeffirelli si získal renomé adaptáciami veľkých klasík svetovej literatúry. Za nedostižnú sa dodnes považuje jeho adaptácia Shakespearovej knihy Rómeo a Júlia, ktoráv roku 1968 získala dvoch Oscarov za kameru a kostýmy. Zeffirellimu sa podarilo docieliť dokonalej atmosféry renesančnej Verony, k čomu mu dopomohli i skvelí predstavitelia hlavných hrdinov, ktorí boli v čase nakrúcania milencami, čím ich herecký výkon nabral autentickejšie parametre.

Ktoré filmové adaptácie máte rady vy a ktoré knihy by ste radi videli sfilmované?

Viac o téme: Krstný otecPýcha a predsudokLolitaRómeo a JúliaMlčanie jahniatNa západe nič novéKlub bitkárovPrelet nad kukučím hniezdom
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu