Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Autor Hry o tróny odmieta kritiku: Väčšina fantasy? Stredoveký Disneyland

Hra o tróny Zobraziť galériu (2)
Hra o tróny (Zdroj: HBO)

Knižná séria Pieseň ľadu a ohňa, no aj seriál Hra o tróny, nakrútený a nazvaný podľa prvého dielu, patria v súčasnosti medzi najpopulárnejšie diela fantastiky. Spletité osudy hlavných postáv i drsné a naturálne vyobrazenie neľútostného stredovekého života vo fiktívnej krajine Westeros sú hlavnými žolíkmi veľdiela G. R. R. Martina. Hoci sa seriálová verzia potýka v poslednom období s početnou kontroverziou, autor celého univerza sa vyjadril na margo udalostí prezentovaných v Piesni ľadu a ohňa.

V rozhovore pre magazín Entertainment Weekly Martin prezradil, že knižná séria v sebe odráža reálnu stredovekú patriarchálnu spoločnosť, v ktorej neexistovala rovnosť pohlaví. „Johanku z Arku popravili za to, že mala oblečené mužské šaty. Hrdinovia mojich kníh sú zlomení. Ide o bastardov a darebákov. Väčšina fantasy príbehov ukazuje to, čo ja nazývam stredoveký Disneyland – sú tam princovia a princezné, rytieri v nablýskanom brnení. Ale nič z toho neukazuje, ako tieto osoby fungovali a čo znamenali,“hovorí spisovateľ na margo kritiky.

Hra o tróny
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: HBO)

„Píšem o vojne: o tom sú takmer všetky epické fantasy knihy. Ale pokiaľ chcete písať o voine a zahrnúť do toho len všetky tie skvelé bitky a hrdinov, ktorí zabíjajú hordy nepriateľov, a nespomeniete sexuálne násilie, vytvoríte niečo, čo je neúprimnéuž v základoch. Znásilnenie je, bohužiaľ, stále súčasťou vojny. Nie je to odkazom ľudskej rasy, na ktorý by sme mohli byť hrdí, ale nemali by sme sa tváriť, že neexistuje.“

Viac o téme: Hra o trónyGeorge R.R. Martin
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu