Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Čaká nás v Berlíne úspech? Toto sú slovenskí kandidáti na prestížnu filmovú cenu

Deti
Deti (Zdroj: moviesite.sk)

Slovenským kandidátom na Európsku filmovú cenu 2015 v kategórii hraných filmov sa stala snímka Deti (2014). Z dokumentov sa bude o cenu za Slovensko uchádzať počin Tak ďaleko, tak blízko (2014). Oba filmy režíroval Jaro Vojtek.

Tituly vybrali členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA), pričom v prípade hraného filmu sa kandidátom mohol stať verejne distribuovaný dlhometrážnyfilm, ktorý mal premiéru po 1. júli 2014. Zároveň musel byť v súlade s Dohovorom o filmových koprodukciách, pričom SFTA vyberala iba také filmy, ktorých slovenský tvorivý podiel dosiahol podľa bodovania Dohovoru aspoň polovicu. V prípade dokumentárnej snímky musel mať navrhovanýfilm okrem spomínaných kritérií minimálne 70 minút.

Členovia SFTA národného kandidáta vyberali z piatich hranýchfilmov, ktorými boli snímky V tichu (réžia Zdeněk Jiráský), Deti (r. Jaro Vojtek), Láska na vlásku (r. Mariana Čengelová-Solčanská), Rukojemník (r. Juraj Nvota) a Sedem zhavranelých bratov (r. Alice Nellis). V hlasovaní o dokumentárnej snímke bojovalifilmy38 (réžia Daniel Dangl a Lukáš Zednikovič), Comeback (r. Miro Remo), vlna vs. breh (r. Martin Štrba), Salto mortale (r. Anabela Žigová), Návrat do horiaceho domu (r. Anna Grusková), Tak ďaleko, tak blízko (r. Jaro Vojtek) a Milan Čorba (r. Martin Šulík). Do hlasovania sa zapojilo 76 zo 162 členov akadémie. Dvadsiate ôsme slávnostné odovzdávanie Európskej filmovej ceny sa uskutoční 12. decembra v Berlíne.


Mohlo by vás zaujímať:Do kín prichádza nový dokument Jara Vojteka, zavedie nás do sveta autistov


Snímka Deti je prvý hranýfilmtvorcu dokumentov Jara Vojteka a prináša štyri príbehy s rôznym pohľadom na vzťah rodičov a detí. Každú z poviedok, ktoré nesú názvy Syn, Maratón, Kanárik a Otec, tvorcovia nakrúcali v iné ročné obdobie. Snímka zobrazuje príbeh otca vyrovnávajúceho sa s nedostupným autistickým svetom svojho syna, mladého muža, ktorého trápi odlúčenie od rodiny, chlapca žijúceho s necitlivým otčimom a napokon zranenej ženy, ktorá sa stará o zomierajúceho otca.

Dokument Tak ďaleko, tak blízko vznikal sedem rokov a hovorí o životoch detí postihnutých autizmom a ich rodinách. Hlavnými hrdinami sú Silvia, Milan, Jakub a Andrej, z ktorých každý trpí inou formou autizmu a pochádza z iného rodinného zázemia.Filmzachytáva ich dospievanie a vyrovnávanie sa s každodennou realitou v rodine a okolitom svete.

Viac o téme: Európska filmová cena
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu