Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ponuka, ktorá sa neodmieta: TOP gangsterky, ktoré sa oplatí vidieť

Krstný otec II
Krstný otec II (Zdroj: telkac.sk)

Muži cti, ale zároveň aj kriminálnici a násilníci. Často sú mafiáni vo filmovom svete vykresľovaní práve takto. Samozrejme, v mnohých prípadoch ide iba o romantické prikrášlenie.

Pozrite sa s nami na výber filmov s gangsterskou tematikou, ktoré mafiánov vykreslili takými, akými naozaj sú - tieto snímky jednoduchostojí za to si pozrieť.

Séria Krstný otec (1972 - 1990)

Začneme zostra. Filmové spracovanie slávneho románu Maria Puza o svete mafiánov New Yorku, kde je na prvom mieste rodina a až potom peniaze, sa dočkalo až dvoch pokračovaní. Vďaka skvelej réžii Francisa F. Coppolu, famóznym výkonom hercov ako Al Pacino, Marlon Brando,Robert de Niro alebo Andy Garcia,či vynikajúcej atmosfére sa navyše stalo jednou z klasík žánru. Príbeh newyorskej rodiny Corleone ajej vzostupu a pádu v oblasti organizovaného zločinunie je iba násilnou a krvavou akciou s množstvom kultových replík, akú od gangsterky pred štyridsiatimi rokmi čakali mnohí diváci, ale aj sofistikovanou psychologickou sondou do života ľudí, ktorí každodenne žijú za hranicami zákona.


Mohlo by vás zaujímať:GeniálnyAl Pacino: Všestranný herec žiaril aj na divadelných doskách


Mafiáni (1990)

Mafiáni sú príbehom založenomna skutočných udalostiach. Martin Scorsese nakrútili pôsobivý portrét o primitivizme, krutosti a brutaliteľudí, ktorí sa samipasujú do role bohov. Robert de Niro v ňom stvárnil hlavného "hrdinu", gangstra Henryho Hilla. V kritikmi oceňovanom krimi trileri (film získal jedného Oscara, a to vďaka Joeovi Pescimu za výkon vo vedľajšej úlohe Henryho parťákaTommyho DeVita) môžeme sledovať, ako Henry už v detskom vekupomáha mafiánom, následnesa mu darí stúpať v rebríčku organizovaného zločinu rodiny krstného otca Paula Cicera, aby nakoniec zistil, aký je život mafiána nevyspytateľný.


Mohlo by vás zaujímať:Zbožňovaný Robert De Niro: Začiatky v gangu, na piedestále ako mafián


Gauneri (1992)

Prvá Tarantinovka v našom výbere bola Quentinovým debutom na striebornom plátne. Samozrejme, svojrázny tvorca už mal na svojom konte projekt "My Best Friend´s Birthday", ten sa však do kín nedostal. V Gauneroch je vyrozprávaný príbeh šestice zlodejov, ktorých si najal mafián Joe na vykradnutie klenotníctva. Zločincisa navzájom nepoznajú a oslovujú sa vymyslenými menami podľa rôznych farieb. Lúpež sa však nevydarí a kriminálnici sa na úteku pred políciou musia ukryť v starom skladisku, pričom jeden z nich je navyše postrelený. Tarantino už vo svojej veľkej prvotine ponúkol viacero kultových scén a ukázal, že v budúcnosti sa od neho máme na čo tešiť.


Mohlo by vás zaujímať:Tarantino začalnakrúcanie: Chuťovka s hviezdnym obsadením


Zjazvená tvár (1932,1983)

Rok 1932, bezvýznamný zločinec talianskeho pôvodu Tony Camonte počas obdobia prohibície stúpa po spoločenskom rebríčku, aby nakoniec nasledoval jeho pád. Pôvodná Zjazvená tvár dodnes patrí do zlatého fondu kinematografie a zatiaľ čo Krstný otec je považovaný za klasiku žánru, Zjazvená tvár je praotcom. O päťdesiat rokov neskôr sa Brian de Palma pokúsil o remake, prispôsobil však situáciu danej dobe, keď do USA prúdilo množstvoprisťahovalcov z Kuby, medzi ktorými boli aj tisíce kriminálnikov. Patril k nim aj Tony Montana v podaní fantastického Al Pacina, ktorý zbohatol na obchode s drogami. S jedlom ale rástla chuť, ego a paranoja, čo v tejto surovej a krvavej gangsterke nemohlo skončiťdobre...


Mohlo by vás zaujímať:Make-up ako umenie: Hviezdneho Al Pacina by ste takto nespoznali


Kasíno (1995)

Scorsese to s mafiou skúsil opäť aj v roku 1995, keď do kín vypustil film, ktorý v mnohom nadväzoval na úspešnú snímku Mafiáni. Aj v Kasíne na seba pútal pozornosť Scorseseho dvorný umelec Robert de Niro aopäť v tandeme s Joeom Pescim. Legendárny filmár tento raz popísal fungovanie exkluzívneho lasvegaského kasína prepojeného s gangstrami a zameraného na legálne aj nelegálne zarábanie peňazí. Scorsese ukazuje, ako mafia takmer bez problémov dosiahne svoje ciele, avšak z vlastnej podstaty sa skôr či neskôr začína jej fungovanie rúcať ako domček z karát. Za svoj výkon bola na Oscara nominovaná Sharon Stone, nakoniec sa musela uspokojiť "iba" so Zlatým glóbom za najlepšiu herečku.


Mohlo by vás zaujímať:Oscarový režisér smúti: Smrteľná nehoda počas príprav nového filmu


Nepodplatiteľní (1987)

V našom výbere má dve snímky, rovnako ako velikáni Quentin Tarantino a Martin Scorsese, aj Brian de Palma. V Nepodplatiteľných sa opäť vraciame do dvadsiatych a tridsiatych rokov minulého storočia, keď prekvital nelegálny biznis s alkoholom v USA. Film zameriava pozornosť na úspešný boj zmocnenca vlády Eliota Nessa práve proti chápadlám mafie. Nessv spolupráci s políciou Chicaga poriadne znepríjemnil situáciu slávnemu gangstrovi Al Caponemu. De Palmovi sa podarilo do svojeho projektu získať veľké mená - vo filme sa predstavili Kevin Costner, Sean Connery, Andy Garcia a, ako inak, ajRobert de Niro.


Mohlo by vás zaujímať:Herecká legenda oslavuje: Costner tancoval s vlkmi a zbíjal bohatých


Millerova križovatka (1990)

Bratská dvojica Ethan a Joel Coenovci majú za sebou už viac ako tridsať produktívnych rokov tvorby originálnych a nezameniteľnýchfilmov, pričomdo diváckych pamätí sa zapísali pretovšetkým kultovou kriminálnou komédiou Big Lebowski. V roku 1990 však prispeli do fondu mafiánskych snímok Millerovou križovatkou, príbehom z obdobia prohibície, keď sa zločincom nesmierne darilo. Proti straníckemu bossovi Lionelovi Leovi sa postaví mafián klasického talianského štýlu Johnny Caspar, čo znamená, že vojna v podsvetí je na spadnutie. Hlavným hrdinom je ale Leova pravá ruka Tom, ktorý si bude musieť vybrať stranu - kuCasparovej sestre ho totiž viaže tajné citové puto.


Mohlo by vás zaujímať:Dvojhlavý režisér oslavuje: Vytvoril oscarové komédie či westerny


Pulp Fiction: Historky z podsvetia (1994)

Aj Pulp Fiction je atypickým gangsterským filmom. Fenomén, ktorý môžeme pokojne nazvať aj najobľúbenejšou Tarantinovkou, vznikal dlho a jeho cesta k divákom bola tŕnistá, no výsledok stál za to. Inšpiráciu, ktorú Tarantino zbieral v Amsterdame, nakoniec zúžitkoval do kultovej snímky. Tri na prvý pohľad odlišné a ničím nesúvisiacepríbehy z podsvetia nakoniec tvoriahistorku plnúštylizovaného násilia, drog, a dnes už legendárnych dialógov, situácií a absolútne nečakaných dejových twistov.Pulp Fiction sa stal prvým nezávislým projektom, ktorý zarobil viac ako 200 miliónov dolárov v histórii.


Mohlo by vás zaujímať:Cesta k úspechu býva tŕnistá: Takto vznikal legendárny Pulp Fiction


Podfu(c)k (2000)

Gangsterky režiséraGuya Ritchieho nezapadajú doklasickej schémy, ktorú si pod pojmom mafiánskasnímkapredstavuje množstvo ľudí. Ponúkajú charakteristické drsné britské prostredie a réžiu, zamotaný príbeh plný vulgarizmov a popretkávaný suchým humorom, a v neposlednom rade, samozrejme, aj násilie. Podfu(c)k nasledoval svojho úspešného staršieho brata Zbaľ prachy a vypadni z roku 1998 a divákom naservíroval skvelú zábavu s vynikajúcimi hercami. V hlavných úlohách sa predstavili napríklad Brad Pitt stvárňujúceho cigánskeho boxera či Jason Statham, pričom vo filme sme mohli vidieť aj Vinnieho Jonesa alebo Benicia del Tora. Ritchie do svojej zbierky podobných snímok pridal ešte Revolver (2005) a Rock´n´Rolla (2007).


Mohlo by vás zaujímať:Spolu na plátne aj mimo neho: Tieto hviezdne páry spojilo natáčanie


Americký gangster (2007)

Majstrovský kúsok Ridleyho Scotta ukazoval atmosféru, ktorá vládla v Spojených štátoch po fiasku zvanom Vietnamská vojna. Američania domov odchádzali s prehrou a ich vojaci sa museli okrem porážky spamätávať aj zo závislosti na drogách, čo sapremietli aj do života v USA. Vzostup opäť zažili mafiáni zaoberajúci sa distribúciou drog, neváhajúcikorumpovať policajné zložky vo veľkom. Proti tomu sa v Scottovom opuse postavil detektív Richie Roberts (Russell Crowe), ktorý sa rozhodol, že to len tak nenechá. Vychádzajúca hviezdapodsvetia Frank Lucas (Denzel Washington) tak dostáva zdatného súpera v tomto vysoko hodnotenom filme spred ôsmich rokov.


Mohlo by vás zaujímať:Kritikmi uznávaný: Tento herec do starého železa rozhodne nepatrí


Viac o téme: Al PacinoMartin ScorseseRobert de Niro
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu