Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Každý deň jeden európsky film za euro: Toto na vás čaká počas leta

Pena dní
Pena dní

Bratislavské Kino Lumiere odštartuje v pondelok 15. júna sériu projekcií európskych filmových titulov. Projekt s názvom €urópske filmy za €uro sa uskutoční po tretí raz. Fanúšikovia a fanúšičky európskej kinematografie si v rámci podujatia budú môcť pozrieť každý deň jednu snímku, pričom vstupné bude iba jedno euro. Projekt potrvá do 31. augusta. Po prvý raz sa projekcie uskutočnia aj vo vybraných kinách na Slovensku.

Kolekcia snímok, ktoré ponúkne projekt €urópske filmy za €uro, pozostáva zo 45 titulov. Ide o divácky obľúbené snímky, diela ocenené na významných medzinárodných festivaloch, počiny renomovaných režisérov či filmy, ktoré vstúpili do distribúcie len nedávno.

Z obľúbených snímok to bude napríklad dráma Hon (2012) alebo adaptácia románu Borisa Viana Pena dní (2013). V projekte sú aj hudobné filmy Pátranie po Sugar Manovi (2012) a Nick Cave: 20 000 dní na Zemi (2014). Vo výbere nebudú chýbať diela kontroverzného dánskeho režiséra Larsa von Triera Antikrist (2009), Melancholia (2011) či oba diely Nymfomanky (2013) v režisérskom zostrihu.

V programe prehliadky bude aj úspešná poľská snímka Ida (2013). Ďalej to budú drámy Walesa, človek z nádeje (2013) a Biely boh (2014). Českú kinematografiu zastúpia tituly Opri rebrík o nebo a Trabantom až na koniec sveta (2014). Zo slovenských filmov sa diváci a diváčky môžu tešiť na krátke animované filmy Nina (2014) a Fongopolis, ktoré v rámci projektu uvedú ako predfilmy.

Kompletný zoznam premietaných titulov si záujemcovia a záujemkyne môžu pozrieť na webstránke www.aic.sk/kinolumiere.

Viac o téme: NymfomankaPena dníLars von Trier
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu