Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Plné vášne i problémov: Toto je osem najškandalóznejších filmových romancí

Hádaj, kto príde na večeru Zobraziť galériu (9)
Hádaj, kto príde na večeru (Zdroj: http://www.umbc.edu)

Filmoví scenáristi alebo autori predlôh sú veľmi vynaliezaví a vďaka tomu sme na obrazovkách mohli obdivovať už všeličo. Z tých stoviek tisíc filmov je však len zopár, ktoré sú nielenže nesmierne romantické, ale aj v niečom škandalózne.

Čo robí zo snímku titul, ktorému je udelená nálepka „škandalózny“? Je to takmer vždy zobrazená téma, ktorá v niečom búra ustálené tabu. Teda, veľakrát ani tak nejde o spôsob zobrazenia, ale skôr o to, čo je zobrazené. Film môže byť nakrútený čo najcudnejšie, citlivo a úprimne, no napriek tomu sa stane snímkom, ktorý nejeden divák odsúdi, alebo dokonca sa stane v určitých krajinách jeho projekcia zakázanou.V rámci filmovej histórie vzniklo už niekoľko desiatok filmov, ktoré boli na jednu stranu romantické, na stranu druhú aj škandalózne. Tu je výber ôsmich z nich.

Hádaj, kto príde na večeru (1967)

Film Oscarmi ovenčeného Stanleyho Kramera si získal nálepku škandalóznej romanci kvôli dvojici ústredných hrdinov. Keď si totiž belošská dcéra privedie domovna večeručernocha, v Amerike, ktorá je v tom čase rasovo rozdelená a plná predsudkov, to u intelektuálne založených rodičov vyvolá nemalé pochybnosti. A hoci sa mladí ľudia z celého srdca milujú, ich láska podstúpi v jeden večer veľmi ťažkú skúšku.

Plné vášne i problémov:
Zobraziť galériu (9)

Bláznivo / Krásne (2001)

Podobne ako v predchádzajúcom snímku, i v tomto, ktorý režíroval John Stockwell, vyplýva napätie z faktu, že milenci sú z odlišných kultúr – Nicole je rozmaznaná a bohatá beloška, kým Carlos cieľavedomý muž z latinsko-amerického prostredia, ktorého rodičia majú problém akceptovať jeho novú partnerku. A aby toho nebolo málo, tak kým Carlos je relatívne normálny muž, Nicole sužujú depresie a časté zmeny nálad.

Mohlo by vás zaujať: Legendárny Jack Nicholson: Tipnite si, koľko mal za život žien

Z filmu Bláznivo /
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: http://dramastyle.com)

Rómeo a Júlia (1968)

William Shakespeare by pravdepodobne bol spokojný s tým, ako Franco Zeffirelli spracoval jeho Rómea a Júliu. Archetypálny príbeh o milencoch z Verony, ktorým nebolo dopriate byť spolu, keďže pochádzali zo znepriatelených rodov, je zaujímavý dodnes.Až smrť Rómea a Júlie totižpriviedla predstaviteľov oboch rodov ku zmiereniu a k zakopaniu vojnovej sekery. Ale tá cena bola príliš vysoká.

Z filmu Rómeo a
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: http://www.asset1.net)

Kráľovná Alžbeta: Zlatý vek (2007)

Podobne ako Rómeo nemohol byť s Júliou, tak ani Alžbeta nemohla byť s Walterom. K úspešnému naplneniu lásky totiž bránila len „drobnosť“ - obaja pochádzali z odlišných svetov. Kým Alžbeta bola kráľovnou, on bol, hoci okúzľujúcim, no stále len moreplavcom bez aristokratického pôvodu a postavenia. A čo i len myšlienka toho, že by takíto dvaja ľudia mohli vládnuť celému Anglicku, bola toho času nemysliteľná.

Z filmu Kráľovná Alžbeta:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: http://www.ernieputto.de)

A Teacher (2013)

Častým námetom filmárov sú aj milostné vzťahy medzi učiteľkou/učiteľom a študentom/študentkou. V pôsobivej, no u nás prakticky neznámej dráme americkej režisérky Hannah Fidell je zobrazený takýto vzťah, kde na jednej strane stojí staršia učiteľka zo strednej školy a na strane druhej jej mladší študent. Môže vôbec takýto vzťah prežiť a vytrvať?

Prečítajte si tiež: Čo ste o Baywatchi nevedeli: Drogy, sexuálne škandály a DiCaprio

A Teacher
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: http://media.npr.org)

Dievčatko (1978)

Film Dievčatko Louisa Malleho býva označovaný za jeden z najkontroverznejších filmov všetkých čias. Prečo? Pretože zobrazuje vzťah medzi dospelým mladým mužom, ktorý pracuje ako fotograf, a mladého 12-ročného dievčatka, ktoré on miluje. Vášne v prípade Dievčatka s Brooke Shieldsovou a Susan Sarandonovou nebudila len téma, ale aj spracovanie plné viacerých kontroverzných záberov. Projekcia filmu je takv niektorých krajinách dokoncazakázaná.

Z filmu Dievčatko
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: http://www.cuttotheblog.com)

Svadba v trojici (2005)

Spoznať vo svoj svadobný deň vysneného partnera, pričom to nie je ten, za ktorého sa máte oženiť alebo vydať, sa správnym načasovaním rozhodne označiť nedá. No práve to sa stane Rachel, ktorá v kostole uvidí dievča menom Luce a veľmi rýchlo si uvedomí, že jej nastávajúci partner, muž menom Heck, pravdepodobne nebude tým, s kým bude chcieť stráviť svoj život. A tak Rachel čaká, tak trochu, svadba v trojici.

Z filmu Svatba v
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: http://image.toutlecine.com)

Podivný prípad Benjamina Buttona (2009)

Zabudnite na všetky „Crazy Hearty“, teda romance medzi starším mužom a mladšou ženou alebo naopak. Filmom, ktorý ponúka veľké vekové rozdiely medzi partnermi a to v oboch smeroch je Fincherov film nakrútený na motívy poviedky F. Scotta Fitzgeralda Podivný prípad Benjamina Buttona, v ktorom kým Benjamin mladne, jeho milovaná Daisy, ktorú spoznal ako malé dievčatko, starne.

Vedeli ste? Tieto hviezdne páry spojilo natáčanie

Z filmu Podivný prípad
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: http://www.film4.com)

Ktorý z týchto filmov považujete vy za najškandalóznejší?

Viac o téme: Brad PittDavid FincherRómeo a JúliaHádajKto príde na večeruDievčatkoBrooke ShieldsováKráľovná AlžbetaCate BlanchettováPodivný prípad Benjamina ButtonaPiper PerabováLena HeadeyováSusan SarandonováStanley Kramer
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu