Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Úspešný slovenský Art Film Fest sa skončil: Takýto koniec nikto nečakal

Juraj Kukura Zobraziť galériu (5)
Juraj Kukura (Zdroj: SITA)

Dvadsiaty tretí ročník filmového festivalu Art Film Fest, ktorý sa konal v Trenčianskych Tepliciach a v Trenčíne, v piatok ukončil záverečný ceremoniál. Večer patril najmä tvorcom víťazných snímok, okrem nich krištáľovú kópiu ocenenia Hercova misia prijal významný slovenský herec Juraj Kukura. Na návštevníkov však čakalo prekvapenie navyše.

Zlatú kameru prijal aj viceprezident festivalu, režisér a scenárista Peter Hledík. O tom, že bude v rukách držať prestížne ocenenie netušil, organizátori držali toto rozhodnutie v tajnosti do poslednej minúty.

„Len aby som nedostal infarkt tu, priamo pod filmovým plátnom. Je to pre mňa šok, počul som to teraz prvýkrát, vôbec neviem, čo mám povedať. Som šokovaný, že tu na Slovensku, kde sa všetko vie, sa nenašiel nikto, kto by mi to predtým povedal,“ zažartoval prekvapený riaditeľ Hercovej misie a držiteľ Zlatej kamery, ktorý na pódiu zvykne stáť v úlohe tých, ktorí ceny rozdávajú. Zakladateľ ArtFilmFestu si Zlatú kameru prevzal z rúk svojho osemročného syna Filipa.

Peter Hledík
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Absolvent pražskej FAMU, ktorý pôvodne študoval jadrovú fyziku, priznal, že sa mu splnil jeden zo snov. „Raz som chcel mať cenu na tomto festivale, len som to nikomu nepovedal,“ uviedol Peter Hledík. Pokračoval symbolickou fyzikálnou terminológiou: „Keď chceme niečo dosiahnuť, musíme do toho investovať ´nadkritické množstvo´, aby z toho bol úžitok. Nadkritické množstvo peňazí, entuziazmu, znalostí, prípravy. Snažím sa, aby sa do vzniku niečoho veľmi dobrého investovalo dvakrát toľko, ako je výsledok.“ Čerstvý laureát ocenenia neskrýval radosť nad vysokou návštevnosťou festivalu. „Veľmi sa teším, že mnohí diváci, ktorí prichádzajú, sa narodili neskôr, ako vznikol tento festival,“ dodal Hledík.

Peter Hledík
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Cenu Primátora mesta Trenčianske Teplice si pripísal jeden z najdiskutovanejších tureckýchfilmovroka, Sivas režiséra Kaana Müjdeciho, ktorý si cenu osobne prebral. Dramatický príbeh 11-ročného chlapca, ktorý sa nedobrovoľne ocitne na prahu dospelosti, a jeho veľkého bieleho pastierskeho psa ocenila porota „za sugestívnu atmosféru autentickej a drsnej krajiny ako aj za skvelé režijné vedenie predovšetkým detských predstaviteľov v neľahkom príbehu predčasného dospievania.“Filmmal už na konte Zvláštnu cenu poroty aj herecké ocenenie z festivalu v Benátkach.

Kaan Müjdeci
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

ArtFilmFest počas svojho 23. ročníka premietol v priebehu ôsmich dní 126filmovz 50 krajín. Cenu Hercova misia za mimoriadny prínos hereckému umeniu vofilme dostala okrem Juraja Kukuru aj česká diva, držiteľka piatich Českých levov Anna Geislerová. Ocenenie Zlatá kamera za výrazný prínos do oblasti kinematografie si na otváracom ceremoniáli tohtoročného ArtFilmFestu prebral významný slovenský kameraman Ján Ďuriš.

Anna Geislerová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Art Film Fest
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu