Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Pamätáte si všetky? Najznámejšie filmové výroky, ktoré takmer zľudoveli

Forrest Gump
Forrest Gump

Ruku na srdce. Kto z nás neodcituje doslovne repliku obľúbeného filmu či seriálu na jeden nádych?! Niektoré z filmových textov sa totiž stali zaužívanými a celkom často ich používame aj v bežnej komunikácii. Verte, alebo nie, nasledujúce výroky patria do zoznamu sto najznámejších filmových fráz.

Houston, máme problém – Apollo 13 (1995)

Tom Hanks ako veliteľ Jim Lovell vtedy hlásil základni vHoustone oprobléme na vesmírnej lodi Apollo 13 aodvtedy ľudia po celom svete oznamujú problémy, samozrejme iného druhu, rovnakým spôsobom.

Hakuna Matata – Leví kráľ (1994)

Timon aPumba ako verní spoločníci učili malého Simbu netrápiť sa tým, čo bolo. Žiť pre prítomnosť – to je krédo mnohých ľudí, pre ktorých sa tak fráza Hakuna Matata stala posvätnou. Mimochodom, táto fráza skutočne vsvahílčine znamená „Žiadny problém“.

Bejby nebude sedět vkoutě – Hriešny tanec (1987)

Aani nesedela! Vďaka tomu je posledný tanec Frances Hosemanovej aJohnnyho Castlea najkultovejšou tanečnou scénou všetkých čias atáto veta zrejme najznámejšou „žiadosťou otanec“.

Mama vždycky hovorila Život je ako krabica čokolády, nikdy nevieš, ktorý kúsok dostaneš.“–Forrest Gump (1994)

Geniálny scenár kskvelému filmu jednoducho patrí aTom Hanks si vtakých zahral hneď niekoľkokrát. Konkrétne sympatický čudák Forrest Gump zrovnomenného filmu oplýva naozaj mnohými legendárnymi výrokmi.

Utíkej, Forreste – Forrest Gump (1994)

Tento výrok je zrovnakého filmu, „na svedomí“ ho však má Forrestova kamarátka Jenny. No aod roku 1994 sa preto vbehu povzbudzuje zásadne touto vetou.

E.T. volat domů – E.T. Mimozemšťan (1982)

Príbeh malého mimozemšťana ajeho ľudských ochrancov pozná snáď každý. Najznámejšou replikou tohto filmu je emotívne volanie E.T.-ho po domove, čo sa mu nakoniec aj podarilo. Jediné, čo doposiaľ neskončilo, je legendárna fráza „E.T. volat domů“.

Bude to legen... počkaj si... dárne – Ako som spoznal vašu mamu (2005-2014)

Barney Stinson je zrejme najobľúbenejšia postava seriálu ajeho „hlášky“ sú naozaj legendárne. Špeciálne táto jedna inšpirovala aj mnoho maturantov na Slovensku, atak sa každý rok objavuje na maturitných oznámeniach atablách.

Vrátim sa – Terminátor (1984)

Najznámejšou filmovou úlohou súčasného kalifornského guvernéra Arnold Schwarzenegger je postava kybernetického robota sľudskou podobou. Najznámejšou replikou robota Terminátora je zasa fráza „I'll be back.“

Bond. James Bond. – James Bond (1962-2015)

Presne šesť hercov vúlohe tajného agenta britskej tajnej služby sa týmto spôsobom predstavuje už od roku 1962, kedy bola natočená vôbec prvá filmová verzia oJamesovi Bondovi.

Stále plávaj. Stále plávaj. – Hľadá sa Nemo (2003)

Modrá rybička Dory je snáď ešte obľúbenejšia než Nemo alebo jeho otec Marlin anebude to len pre jej krásnu farbu. Vskutočnosti je tým vtipným elementom, ktorý každá rozprávka potrebuje avďaka jej „mierne bláznivej“ povahe sa sMarlinom dostávajú do neočakávaných situácii, ktoré ústia do mimoriadne vtipných výrokov.

Nech ťa sila sprevádza – Hviezdne vojny (1977)

Táto veta, ktorú vyslovil Han Solo (Harrison Ford) vHviezdnych vojnách, sa tiež dostala do zoznamu 100 najznámejších filmových fráz ačo je ešte dôležitejšie, aj do pamäti mnohých fanúšikov po celom svete.

Aby som bol úprimný,moja drahá, je mi to jedno – Odviate vetrom (1939)

Dostávame sa ku knižným afilmovým klasikám aich legendárnym replikám. Otú sa vprípade filmovej adaptácie knihy Odviate vetrom postaral charizmatický Rhett Butler (Clark Gable) ajeho fráza „Aby som bol úprimný,moja drahá, je mi to jedno“, ktorú si od neho vypočula pri odchode Frank Kennedyová.

Urobím mu ponuku, ktorú neodmietne – Krstný otec (1972)

Herec Marlon Brando je legendárny, jeho postava Dona Corleona rovnako tak. Tieto dve mená spojil nesmrteľný Krstný otec. Zákonite tak veta „Urobím mu ponuku, ktorú neodmietne“ musí byť aj na zozname najznámejších filmových výrokov.

Viac o téme: TerminátorAko som spoznal vašu mamuKrstný otecHriešny tanecForrest GumpJames BondHviezdne vojnyHľadá sa NemoLeví kráľE.T. MimozemšťanApollo 13Odviate vetrom
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu