Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Otec našich animovaných obľúbencov William Hanna: Skúsený režisér začínal ako poslíček

William Hanna
William Hanna (Zdroj: SITA)

Americký režisér, animátor, scenárista a producent William Hanna sa narodil 14. júla pred 105 rokmi. Držiteľ mnohých prestížnych umeleckých ocenení je známy najmä ako spolutvorca kultového animovaného seriálu Tom a Jerry. V spolupráci s dlhoročným pracovným partnerom Josephom Barberom vytvorili bláznivé nerozlučné duo kocúra a myšiaka, ktoré si získalo nielen srdcia miliónov detí na celom svete, ale aj sedem sošiek Oscara.

WilliamHanna sa narodil 14. júla 1910 vMelrose vamerickom štáte Nové Mexiko. Sfilmovým svetom sa zoznámil vroku 1931, keď sa zamestnal ako poslíček vo firme vyrábajúcej animované filmy. Za krátky čas získal kresliarske zručnosti anapísal svoje prvé scenáre. Neskôr prešiel do známeho štúdia MNG (Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.), kde sa zoznámil stalentovaným animátorom Josephom Barberom. Dvojica dostala úlohu vytvoriť karikatúru so zvieracími hrdinami. Zo vzájomnej spolupráce vzišiel krátky filmKocúr musí z domu (Puss Gets the Boot). Príbeh kocúra Jaspera, ktorý pri naháňaní malého hlodavca rozbil v domácnosti niekoľko predmetov, zožal u divákov nevídaný úspech. Nominácia na Cenu Akadémie motivovala Hannu sBarberom k tvorbe pokračovaní. Po prvom úspechu pribudli príbehy, vktorých bol kocúr už Tomom amilej vynaliezavej myške dali meno Jerry. Kreslená klasika nakoniec vyniesla tvorcom 7 sošiek Oscara, prestížne oceneniemagazínu TIMEa aj hviezdu nachodníku slávy vHollywoode.


Diváci sa hnevajú, režisér sa bráni: Ten film som neokopíroval!


Vroku 1957 tvorivý tandem založil firmu Hanna-Barbera realizujúcu sa najmä voblasti kresleného a animovaného filmu. Obrovské úspechy dosiahli skreslenými seriálmi The Flintstones (Flinstonovci, 1960), The Jetsons (Jetsonovci, 1962), Hey There, It's Yogi Bear (Medvedík Yogi, 1964) alebo Scooby-Doo, Where Are You?! (Scooby-Doo, kde si?!, 1969). Viaceré príbehy obľúbených rozprávkových hrdinov ožili ina filmovom plátne. Producentský tím sa výborne dopĺňal. Zatiaľ čoHannavniesol do animovaných seriálov roztomilosť a správne načasovanie jednotlivých scén, Barbera mu výdatne sekundoval s komickými gagmi a odbornými kresbami.
WilliamHannazomrel 22. marca 2001 vNorth Hollywood vamerickej Kalifornii vo veku 90 rokov.

Viac o téme: William HannaTom a Jerry
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu