Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Bláznivý ufón z planéty Melmac: 10 vecí, ktoré ste o Alfovi netušili

Alf Zobraziť galériu (6)
Alf (Zdroj: internet)

Čo by ste robili, keby sa jedného dňa vo vašej garáži v pokojnej časti Kalifornie objavil malý chlpatý mimozemšťan, ktorý je sympatický a navyše priateľský?

Rodinka Tannerovcov skladajúca sa z otca Willieho (Max Wright), matky Kate (Anne Scheden), dcéry Lynn (Andrea Elson) a syna Briana(Benji Gregory)sa v kultovom americkom sitkome rozhodla, že si urozprávaného Alfa nechá. Začal sa tak príbeh jedného z u nás najobľúbenejších amerických seriálov. Rodinný humor, zábavné trampoty, ale aj morálne ponaučenie - to všetko urobilo z Alfamimoriadne obľúbenú postavičku.

Seriál sa v Spojených štátoch na stanici NBC vysielal od roku 1986 do 1990 a diváci ho mohli vidieť v 99 epizódach.Na Slovensku sa kultovým stal aj vďaka fantastickému dabingu, keď sa úlohy Alfa vynikajúco zhostil Stano Dančiak. Kto by si nepamätal nesmierne nákazlivý smiech mimozemskej postavičky?Prečítajte si s nami desať zaujímavostí, ktoré ste o Alfovi možno nevedeli.

1. Alfovoskutočné meno je...

Gordon Shumway. Volať ho takto by bolo príliš formálne, zatiaľ čo Alien Life Form alias v prekladeMimozemská forma života asi neprimerane oficiálne. Skratka Alf sa preto hodí najviac, čo poviete? A aby toho nebolo málo, pri nacvičovaní scén sa zase používala bábka, ktorej meno bolo Ralf -Rehearsal Alien Life Form -čiže Skúšobná mimozemská forma života.


Mohlo by vás zaujať:Čo sa stalo s malou Lily zo seriálu Krok za krokom: Údajne si zmenila meno a má dieťa!


2. Po 1. sérii mu zatrhli alkohol

Alf si ako 230-ročný veteránnejaký ten alkohol mohol dovoliť, čo si pôvodne mysleli aj tvorcovia. Už v pilote ho môžeme vidieť, ako si vychutnáva pivo. Postava sympatického mimozemšťana sa však stala tak obľúbenou medzi deťmi, že mu jednu z jeho záľubtelevízia zatrhla. "Nemôže piť alkohol, pozerajú sa naňho deti. Bol by zlým príkladom," musel si vypočuť jeho tvorca Paul Fusco. Alf preto od konca prvej série neochutnal ani kvapku alkoholu.

Alf
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB / Gordon "ALF" Shumway)


Mohlo by vás zaujať:Spomeniete si ešte na Xenu či Ewingovcov? Tieto seriály sme milovali v minulom storočí


3. Hercov nakrúcanie veľmi nebavilo

Aj keď bol seriál veľmi úspešným a jeho obsadenie sa dočkalo slušnej pozornosti, na pľaci to až také ružové nebolo. Všetko to vrajbolo najprv o Alfovi a až potom o tej malej rodinke.Max Wright stvárňujúci starostlivého otca Willieho sa vyjadril, že "bábka mala vždy tie najlepšie vety v dialógoch". Po záverečnej klapke poslednej série Wright navyše jednoducho odišiel do šatne, zbalil si svoje saky-paky a bez slova zmizol. Po rokoch však názor na seriál trochu upravil. "Je jedno, ako som sa vtedy cítil a ako mi bolo počas tých dní. Alf priniesol ľuďom veľa radosti. Zbožňovali ho."


Mohlo by vás zaujať:Obľúbené hviezdy deväťdesiatych rokov: Kam sa podeli a čo robia?


4. Stvárňoval ho aj maďarský herec

Nebola to stále iba bábka. V prvej sérii totiž do kostýmu Alfa navliekli maďarského herca Mihályho "Michu" Meszárosa, iba 84 centimetrov vysokého umelca. Využívaný bol najmä v scénach, kde bolo vidno Alfa v jeho celej kráse, prípadne musel utekať alebo chodiť, čiže napríklad v úvodnej znelke. Nevýhodou kostýmu bolo, že sa v ňom Michu cítil príliš horúco a nepohodlne, kvôli čomu trpel najmä počas dlhšieho nakrúcania.

Alf
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB / Gordon "ALF" Shumway)


Mohlo by vás zaujať:Tieto sexi kočky zachraňovali životy: Pamätáte si ich ešte?


5. Jeho ovládanie bolo naozaj komplikované

Pokiaľ v koži Alfa nebol spomínany herec, bábka bola ovládaná tromi ľuďmi. Paul Fusco bol hlavným bábkarom, pričom na starosti malústa, ľavú ruku a hlas. Zo zákulisia ovládala pravú ruku Lisa Buckley a pomocou rádiového ovládača sa o grimasy a pohyby ušami staral Bob Fappiano. Aby bolo nakrúcanie aspoň trochu jednoduchšie, po celom pľaci boli vybudované padacie dvierka, odkiaľ Alfa mohol Fusco ovládať. Celý tento proces bol však aj tak nesmierne náročný na koordináciu a preto sa niektoré epizódy nakrúcaliaž dva dni.


Mohlo by vás zaujať:Seriály, ktoré vždy rozosmejú: Pozrite sa na 10 najlepších sitkomov


6. Scenáristi museli škrtať

Cenzúra, cenzúra, cenzúra. Ako sme uź spomínali, Alfa si obľúbili aj deti, čo znamenalo isté ústupky v scenári. Okrem zákazu alkoholu napríklad Alf neprenasledoval mačku Luckyho tak často, tvorcovia sa museli mierniť v narážkach a celkovo aj v tom, čo robil. V jednej zo scén mimozemšťan hodil Kate do vody počas toho, ako sa kúpala, fén, aby následne z elektrického šokustratila pamäť. Aj keď na konci epizódy Alf v prehovore divákom upozorňuje, že sa to nesmie robiť, jedno dieťa to vyskúšalo a takmer sa upieklo. Tvorcovia boli preto nútení scénu pozmeniť.

Alf
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB / Gordon "ALF" Shumway)


Mohlo by vás zaujať:Zmeny hercov z Krok za krokom: Týmto herečkám z krásy neubudlo!


7. Dočkal sa aj animovanej verzie

Televízia NBC sa pokúšala na raketovo rastúcej popularite cynika z planéty Melmac zarobiť čo najviac. Diváci si mohli v roku 1987 vychutnať animovaný seriál "Alf: The Animated Series", ktorý slúźil ako prequel a odohrával sa na samotnej rodnej hrude Alfa. Celkovo bolo nakrútených 26 epizód, na ktorých sa podieľal aj tvorca Paul Fusco.


Mohlo by vás zaujať:Čo ste o Baywatchi nevedeli: Drogy, sexuálne škandály a DiCaprio


8. Televízia tvorcov podrazila

Samotný seriál sa dočkal neslávneho konca. Sledovanosť totiž po stále výborne hodnotenej tretej sérii (10. miesto podľa Nielsenovho ratingu) počas tej štvrtej klesla a v televízii sa začalo panikáriť. Prvým opatrením bolo v marci 1990 presunutie z tradičného pondelka na nedeľu. Epizóda "Consider Me Gone" skončila nejasne a divákov nechala v napätí, avšak tvorcovia už priestor na pokračovanie nedostali. Ústny súhlas s piatou sériou totiž NBC neskôr zrušila a akýchsi vysvetlení sa svet dočkal až vo filme Projekt ALF o šesť rokov neskôr.

Alf
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB / Gordon "ALF" Shumway)


Mohlo by vás zaujať:Radara zo seriálu M*A*S*H* diváci milovali, no štáb nenávidel


9. Chystá sa ďalši film

V poslednej dobe sme sa síce veľa nového nedozvedeli, avšak na projekte sa pracuje. Áno, mali by sme sa dočkať nového filmu o Alfovi! Začiatok práceužv roku 2012 s veľkou pompou oznamoval Paul Fusco. "Spoločnosť Sony Universal Pictures dala filmu ALF zelenú," a potvrdil, že obe strany sú z blízkej spolupráce nadšené. Nuž, uvidíme, kedy chlpáča znovu uvidíme v kinách a na televíznych obrazovkách.


Mohlo by vás zaujať:Pomsta tvorcov Dva a pol chlapa: Neslávny "návrat" Charlieho Sheena!


10. Alf bol populárny aj v Nemecku

A to až tak, že predstavitelia malého mestečka Alf museli kúpiť do zásoby značky označujúce začiatok mesta. Dôvod? Ktosi ich totiž pravidelne kradol, pravdepodobne z oddanosti Alfovi, ktorý bol vždy za každú srandu a takéto vilomeniny by isto uznával.

Alf
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB / Gordon "ALF" Shumway)


Mohlo by vás zaujať:Zbožňovaný MacGyver na dôchodku: Zo ženského idolu sa stal deduško!


Viac o téme: Alf
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu