Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Keď perverznosť vyráža dych: Režiséri týchto filmov museli byť zvrátení

Grotesque Zobraziť galériu (2)
Grotesque (Zdroj: whatculture.com)

Čo robí snímku perverznou? Zvrátené, úchylné a nechutné činy postáv, ich motivácia a predovšetkým ich zobrazenie režisérom, kreatívnou dušou filmov. Pozrite sa s nami na prehľad niekoľkých perverzných filmov, po ktorých pozretí sa vám ľahko spať rozhodne nebude.

POZOR: Slabším povahám čítanietohto článku alebo pozeranie niektorýchz ukážok neodporúčame.

Srpski film (2010)

Srpski film nemôže chýbať v žiadnom zozname nechutných, zvrátených, úchylných či perverzných snímok. Srdjan Spasojevič pred piatimi rokmi ponúkol otrlým divákom niečo, čo mnohí ani nedokázali dopozerať. Prečo? Nuž, snímka v sebe kombinuje mnoho nesmierne zvrátených vecí, akými sú napríklad incest, nekrofília či dokonca znásilnenie dieťaťa. Režisér dokonca zašiel tak ďaleko, že niektoré z týchto nechutností aj skombinoval. Hlbší zmysel za týmto kontroverzným a v domovskom Srbsku dokonca zakázanýmfilmom nehľadajte.

Salo (1975)

Za hranice všetkého normálneho sa pred štyridsiatimi rokmi vydal aj večný provokatér, taliansky režisér a scenárista Pier Paolo Pasolini. Nakrútil film na motívy knihyMarquisa de Sadeho a, samozrejme, šokoval. Snímka napríklad ako jedna z prvých obsahuje scény jedenia exkrementov, ale aj znásilnení, vrážd a mučenia. Množstvo z obetí boli navyše zjavne mladiství, ako napríklad aj chlapec v traileri, ktorému sa ostatní pokúšajú odštiknúť kúsok jazyka. Pasolini zomrel niekoľko mesiacov po dokončení filmu - bol zavraždený.

In a Glass Cage (1987)

Ak spojíte až smrteľne depresívny pocit snesmiernou perverznosťou, vznikne z toho hororový psychologický triler In a Glass Cage (V sklenenej klietke). Film ponúka nepríjemný príbeh exnacistu, ktorý dlhé roky praktizoval na malých chlapcoch nechutné experimenty a zneužíval ich. Po nepodarenom pokuse o samovraždu ostane odkázaný na pomoc manželky a dýchania pomocou prístrojov. V jeho odkaze pokračuje práve jeho žena, ktorá ich unáša a následne pre jeho potešenie mučí. Film Španiela Agustího Villarongu je jednoducho znepokojivý.

Nekromantik (1987)

Horor zo Západného Nemecka predstavuje šialene perverzný projekt, ktorý sa v dobe svojho vydania neštítil rúcať tabu zobrazovaných tém, najmä, ako vyplýva aj z názvu, nekrofílie. Film rozpráva príbeho "lúzrovi", mužovi menom Rob. Po prvej súloži s mŕtvolou ho opúšťa priateľka a my tak sledujeme jeho nechutnú odyseu životom v úlohemilovníka mŕtvol, aby sa jednou z nich napokon po samovražde stal aj on sám.Filmponúka niekoľko scén, z ktorých diváci mali problém zaspať, čomu sa nemôžeme čudovať.

Grotesque (2009)

A máme tu aj jedného zástupcu japonskej kinematografie. Grotesque z roku 2009 patrí do žánru tzv. "splatter hororov", čiže snímok, ktoré sa špecializujú na grafické zobrazenie násilia a nechutností páchaných na ľudskom tele. Film sa venuje jedinému - ukazuje konanie šialeného doktora, ktorý unesie dvojicu mladých ľudí a následne ich hrôzostrašnými spôsobmi mučí, k čomu pridáva aj sexuálne zneužívanie a psychické týranie. Príbeh je absolútne minimálny a v podstate slúži iba ako zámienka na zobrazenie mučenia a zvrátenosti.

Sweet Movie (1974)

O nechutnosti filmu Sweet Movie, ktorý rozhodne nie je sladký, ako napovedá názov,svedčí už to, že herečka stvárňujúca hlavnú úlohu odišla po nakrúcaní z pľacuznechutená z toho, čo od nej režisér čakal a čo musela robiť. Avantgardnyfilms prvkami komédie a drámy obsahoval napríklad opäť konzumáciu exkrementov, vzrušenie s pomocou zvracania, zneužívanie a zabíjanie detíči manipuláciu s obeťami katyňského masakru.Film je doteraz zakázaný v mnohých krajinách, Poľsko zašlo dokonca ešte ďalej - herečke Anne Prucnal zablokovalo na pár rokov pas, čo znamenalo, že sa nemohla vrátiť domov.

Caligula (1979)

Caligula je kúsok, ktorý je pravidelne zaradzovaný do rôznorodých rebríčkov o najkontroverznejších filmoch všetkých čias. Príbeh o známom rímskom cisárovi nakrútený režisérom Tintom Brassom obsahuje beštiálnosť, incest či toľko sexuálnych scén, že by sa za to nehanbila žiadna snímka pre dospelých. U kritikov to filmu neprešlo a Caligula získal samé otrasné hodnotenia, kde sa ho recenzenti nebáli označiť za odpad.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu