Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zvieracie herecké esá na pľaci: Keď vo filmoch hviezdia zvierací miláčikovia

Zachráňte Willyho
Zachráňte Willyho (Zdroj: 365thingsaustin.com)

Rodinné filmy so zvieracími hviezdami sú odjakživa veľmi obľúbenými. V niektorých prípadoch sa dokonca rozpamätáme najskôr na zvieratko v hlavnej úlohe a až potom na jeho ľudských hereckých kolegov. Spomínate si na kóliu Lassie, ovčiaka Rexa, či kosatku Willyho?

Kólia Pal ako verná aodvážna spoločníčka Lassie

Život dlhosrstej kólie menom Pal bol oniečo šťastnejší, no napriek tomu sa ani jemu nevyhli choroby, Pal totiž ku koncu svojho života slepol ahluchol. Narodil sa vroku 1940 a „herectvo študoval“ uhollywoodskeho trénera zvierat Rudda Weatherwaxa. Vroku 1943 bol Pal vybraný ako hlavná hviezda celovečerného filmu Lassie sa vracia. Do roku 1950 si vďaka veľkému úspechu zahral ešte vďalších šiestich filmoch oodvážnej kólii Lassie. Neskôr sa objavoval na rôznych výstavách, veľtrhoch arodeách po celých Spojených štátoch. Vroku 1954 si rovnakú postavu zahral aj vmimoriadne obľúbenom televíznom seriáli. Vroku 1958 zomrel, no stihol splodiť niekoľko potomkov, ktorý ho vseriáli nahradili. Americký časopis The Saturday Evening Post oPalovi napísal, že mal „najlepšiu psiu kariéru vhistórii filmu“. Jeho cvičiteľ Rudd Weatherwax si Pala obľúbil natoľko, že po jeho smrti upadol do hlbokej depresii. Jeho syn neskôr priznal: „Skutočne ho veľmi zasiahlo, keď Pal zomrel. Pochoval ho na špeciálne miesto na svojom ranči ačasto chodil kjeho hrobu. Otec si už nikdy nepozrel film oLassie. Jednoducho nemohol zniesť pohľad na Pala. Nechcel si pripomínať, ako veľmi miloval toho psa.“

Dravá kosatka Keiko ako mierumilovný Willy

Keiko, ktorého japonské meno vpreklade znamená „šťastie“ sa narodil vroku 1976. Otri roky neskôr bol zajatý vblízkosti Islandu apredaný do islandského akvária v Hafnarfjörður. Ako šesťročný bol predaný do Ontária, kde prvýkrát začal hrať pre verejnosť. Vroku 1993 sa stal hviezdou filmu Zachráňte Willyho, kde sa ho ľudský kamarát Jesse snažil dostať zo zajatia do voľnej prírody. Oto sa napokon snažili aj ošetrovatelia, no Keiko vtej dobe žil už príliš dlho vzajatí, takže na život voceáne nebol pripravený, navyše mal zdravotné ťažkosti. Typická ohnutá plutva je znakom toho, že akvárium, ktoré sa pre Keika stalo domovom, nebolo ani zďaleka vhodným prostredím pre obrovského dravca. Množstvo fanúšikov, ktorých si Keiko získal, sa snažilo finančnými zbierkami dopomôcť ktomu, aby jedného dňa mohol byť vypustený do voľného oceána. Ošetrovatelia sa teda snažili odnaučil kosatku od ľudského kontaktu a začali ho pripravovať na život vprírode. Mnohé testovacie plavby vo voľnom oceáne ale Keiko nezvládol, nedokázal si sám nájsť potravu,neprijala ho ksebe ani žiadna skupina kosatiek astále vyhľadával ľudskú prítomnosť. Keiko napokon vroku 2003 zomrel na zápal pľúc apochovaný je neďaleko Nórska.


Mohlo by vás zaujímať:Hviezda filmu Zachráňte Willyho! po rokoch: Je fešáčisko, no ani pes po ňom neštekne!


Bernardín Chris ako obrovský maznáčik Beethoven

Svätobernardský pes menon Chris, ktorý si vroku 1992 zahral spočiatku nechceného, no veľmi vzácneho adobráckeho psa menom Beethoven v rovnomennom filme, dnes už bohužiaľ nežije. Krátko po natočení druhého filmu oBeethovenovi Chris totiž zomrel. Chrisa alias Beethovena trénoval známy zvierací tréner Karl Lewis Miller, ktorý sa podieľal aj na tréningu iných zvieracích hviezd. Mimochodom, filmy o Beethovenovi natočené vdeväťdesiatych rokoch priniesli bernardínovi takú slávu, že sa okamžite stal jedným znajobľúbenejších plemien amnohí mladí ľudia vSpojených štátoch verili, že Beethoven je vskutočnosti pes. O nejakom rakúskom hudobnom skladateľovi samozrejme ani len netušili.

Šipmanz menom Jiggs ako Cheeta, verná spoločníčka Tarzana

Jiggs bol samec šimpanza, ktorý si vtridsiatych rokoch minulého storočia zahral Cheetu, Tarzanovu vernú zvieraciu spoločníčku. Jiggs bol údajne do USA dovezený zAfriky, neskôr ho pôvodný majiteľ predal Jacqueline Gentry, pretože Jiggs mával záchvaty zúrivosti. Jacqueline smanželom Tonym sa ho rozhodli trénovať. Jiggs vyrastal vspoločnosti kólie Spanky, ktorá údajne neskôr musela byť aj na pľaci pri filmovačke, kým sa Jiggs venoval „svojej práci“. Šimpanz sa ako Cheeta objavil vsiedmich filmoch oTarzanovi aneskôr vďalších troch filmoch. Jiggs zomrel na zápal pľúc koncom februára alebo začiatkom marca 1938 keď mal 9 rokov. Jeho pohreb naplánovali na 2. marca 1938 nalosangelskom zvieracom cintoríne. Po rozvode Jiggsových majiteľov vlastnil Tony Gentry ďalšie tri opice, ktoré rovnako niesli meno Jiggs po svojom úspešnom predchodcovi.

Psí komisár Rex na oddelení kriminálnej polície

Komisár Rex je vslovenských končinách známy anesmierne obľúbený. Rovnako, ako sa však menili hlavní vyšetrovatelia viedenskej kriminálnej polície, menili sa inemeckí ovčiaci, ktorí stvárňovali nebojácneho a nesmierne talentovaného psieho vyšetrovateľa Rexa. Vôbec prvým psím protagonistom vtejto roli bol nemecký ovčiak menom Santo vom Haus Zieglmayer, ktorého verejnosť poznala pod menom Reginald von Ravenhorst. Na pľaci ho štáb iherci údajne museli volať celým skutočným menom, pretože na meno Rex nereagoval. Reginald hral Rexa do roku 1998. Kým ho však producenti vybrali, museli vyskúšať vraj až štyridsať rôznych štvornohých miláčikov. Santo zomrel ako pätnásťročný. Neskôr ho vystriedal ďalší pes menom Rhett Butler, ktorý bol ešte očosi pokojnejší avraj dostal aj svoju vlastnú šatňu. Potom ešte nasledovali ovčiaci Alex, Henry, Nik aAchi.

Viac o téme: BeethovenLassieWillyCheetaRex
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu