Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na priestor si nepotrpia: Týmto filmom stačilo jedno jediné miesto

Raňajkový klub Zobraziť galériu (6)
Raňajkový klub (Zdroj: tasteofcinema.com)

Aj keď sa väčšina filmov vyznačuje tým, že hlavné postavy sa stretávajú na rôznych miestach, nájdu sa aj výnimky potvrdzujúce pravidlo. Dej nasledujúcich filmov sa totiž odohráva na jednom jedinom mieste.

Kocka (1997)

Kocka
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: tasteofcinema.com)

Kanadský filmár Vincenzo Natali vytvoril silný psychotriler so skutočne nízkymi nákladmi na prípravu. Dej sa totiž odohráva, ako to už názov napovedá, vkocke. Skupinka cudzincov sa prebudí vbludisku pospájaných buniek vtvare kociek. Čoskoro zisťujú neradostnú vec, že každá kocka je pascou. Táto bezvýchodisková situácia je inteligentne kontrolovaná ačo jedno je jasné, už nikdy nebudete považovať kocky za neškodné.


Filmy, ktoré vo svete dostali stopku: Máte šťastie, že ste práve tieto videli


127 hodín (2011)

127 hodín
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: tasteofcinema.com)

Boj svlastnými démonmi aj divokou prírodou musel zvádzať 26-ročný Aron Ralston, podľa filmu 127 hodín. Priškripnutý obrovským kameňom strochou jedla apár kvapkami vody. To musel byť „skvelý“ priestor na rozmýšľanie. Nával adrenalínu akrásy prírody vmalom priestore však nenahradili komfort voľnej prechádzky.

Locke (2013)

Locke
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: tasteofcinema.com)

Cesta je dlhá amyšlienok tak veľa. Skvelý výkon Toma Hardyho ponúka uznávaná dráma Locke od režiséra Stevena Knighta. Dej sa odohráva vpriestore auta, vktorom sa Ivan Locke (Hardy) vracia domov. Počas cesty zvládne niekoľko telefonátov aj imaginárnych rozhovorov. Výborný scenár amalý priestor vkabíne auta dopomohli krýchlosti natočenia snímky – stačilo im štrnásť dní. Lockov prechod medzi dvomi životmi až mystickým spôsobom sprevádzajú svetlá pozdĺž diaľnice.


Bojíte sa hororovej tmy? V tomto prípade by ste sa naozaj mali...


Raňajkový klub (1985)

Raňajkový klub
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: tasteofcinema.com)

Filmová klasika vpodobe Raňajkového klubu sa síce neodohráva na takom malo priestore ako predchádzajúce snímky, no mimo budovy školy postavy nevychádzajú. Vskutočnosti sa pohybujú najmä vjednej miestnosti. Skupinka študentov má za trest byť vškole aj vsobotu a písať esej, čo je pre skupinku podivuhodných postavičiek neprijateľné. Množstvo dialógov, kvalitná hudba avhodné herecké obsadenie nepotrebovali na to, aby dokázali vytvoriť nezabudnuteľný film, viac priestoru ako má stredná škola.

Záchranný čln (1944)

Záchranný čln, Hitchcock
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: tasteofcinema.com)

Za jediné miesto, kde sa odohráva celý film, si geniálny Alfred Hitchcock vybral záchranný čln. Vňom sa ocitne skupina preživších zlode, ktorú potopila počas vojny nemecká ponorka. Milionár, známa novinárka, zdravotná sestra, matka sdieťaťom, čašník, rádiový technik aúspešný obchodník. Takúto pestrú zostavu dopĺňa muž znemeckej ponorky. Hodiny, ktoré spoločne prežívajú na člne sa tak stanú katalyzátorom prejavov ich vlastných charakterov.


Keď perverznosť vyráža dych: Režiséri týchto filmov museli byť zvrátení


Coherence (2013)

Coherence
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: tasteofcinema.com)

Kvýbornému filmovému zážitku netreba veľa. Stačia kvalitné dialógy, celkom znesiteľný herecký prejav ajeden jediný dom. Presne toto vo svojom filme Coherence spojiť James Ward Byrkit. Spoločnú večeru starých známych naruší prelet kométy, ktorej príchod neveští nič dobré. Rovnako ako kedysi dávno. Skupinka známych tak prechádza od svojho stola kúplne rovnakým stolom ale vinom čase. Ak ste sa sfilmom nestretli, môžete sa tešiť na zmes filozofie apsychológie, ktorá nie každému môže byť po chuti. Ale priznajme si, že tieto filmy odohrávajúce sa na jednom mieste sú všetky tak trochu psycho.

Viac o téme: Tom HardyRaňajkový klubHitchcockKocka127 hodín
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu