Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zavraždili Hitlera aj Marca Aurelia: Takto tvorcovia zmenili vo filmoch dejiny

Captain America Zobraziť galériu (5)
Captain America (Zdroj: telkac.sk)

Vo filmovom priemysle je väčšinou priam nutné povoliť uzdu fantázie. Niekedy to však tvorcovia prepísknu, čo by však úplne nevadilo, keby nešlo o historické fakty. Fanúšikovia dejepisu mi dajú za pravdu, že aj pri niektorých hviezdnych filmoch si mali chuť vytrhať vlasy od toho, ako si filmári upravili históriu priamo na mieru.

Gladiátor

Aj keď je snímka Gladiátor medzi divákmi veľmi obľúbená, množstvo upravených historických súvislostí dokonca prinútilo jedného zporadcov odísť zprojektu. Dejiny si tvorcovia upravili podľa seba vo viacerých situáciách, no medzi najhlavnejšie snáď patrí fakt, že Marcus Aurelius nebol zavraždený svojim synom Commodom, ale zomrel na mor. Rovnako aj zápasy gladiátorov málokedy trvali až do smrti.


Písali dejiny: Najlepšie filmy podľa historických osobností


Amadeus

Centrálnou zápletkou Amadea je to, že sa žiarlivý Antonio Salieri usiluje zničiť žiarivú Mozartovu kariéru. Vskutočnosti sa to nikdy nestalo. Chbya nastala aj vprijatí Mozartových najznámejších skladieb Figarova svadba aDon Giovanni. Podľa filmu to boli prepadáky, no reality ukazuje, že sa ihneď stali obrovskými hitmi.

Captian America: The First Avenger

Captain America
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: tasteofcinema.com)

Úvodná snímka okapitánovi Amerika hovorí príbeh oambicióznom no postavou slabom mladíkovi, zktorého sa transformáciou stane supervojak. Jeho úlohou je vboji za spravodlivosť získať tajomný objekt snázvom Tesseract od nacistických vedcov, ktorí pracujú pod vedením Johanna Schmidta. Aj keď nacisti boli známi aj pre svoj pokročilý výskum, nič zreality sa tým filmovým vývojom ani len zblízka nepodobá. No aboj proti fiktívnej nacistickej organizácii Hydra len slúži na vytvorenie národnej americkej hrdosti.


Hustá brada a hora svalov: Kapitán Amerika na sebe očividne maká


Polnoc vParíži

Polnoc v Paríži
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: tasteofcinema.com)

Fantazijná cesta scenáristu Gila patrí knajlepším filmom Woodyho Allena vposledných rokoch. Gil sa počas hľadania inšpirácie dostane do auta, ktoré ho odvezie na podivnú párty plnú spisovateľov, ktorý sú už roky mŕtvi. Filmy ocestovaní včase si zakladajú na tom, že cestovateľ niečo vminulosti zmení ato sa vsúčasnosti nejako prejaví. Vtomto prípade však Gil nemenil nič, iba umelcov ovplyvňoval. Aspoň teda podľa filmu. Tak podľa toho napríklad film Anjel skazy vytvoril Luis Bunuel len na Gilov podnet.

Forrest Gump

Forrest Gump
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: tasteofcinema.com)

Jeden znajznámejších amerických filmov, kde Tom Hanks stvárnil nenáročného človeka Forresta Gumpa. Forrestov neobyčajne obyčajný život sa prepletá sveľkými udalosťami doby. Bojuje vo Vietname, zúčastní sa na odhalení aféry Watergate aje ovplyvnený Elvisovými tanečnými pohybmi. Aj keď je Forrest Gum silne dojemný príbeh, ktorý pozná amiluje snáď každý, ide zhistorického hľadiska orozprávku.


Pamätáte si všetky? Najznámejšie filmové výroky, ktoré takmer zľudoveli


Nehanební bastardi

Nehanební bastardi
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: tasteofcinema.com)

Tarantinov film zdruhej svetovej vojny sleduje skupinu židovských amerických vojakov, ktorí majú vpláne zabiť Hitlera. Hoci skupina týchto bojovníkov je fiktívna, pre mnohých snímka pôsobí ako bežný vojnový film sobčasnými výstrednosťami. Záver je však oúplne niečom inom. Vskutočnosti boli pokusy ozavraždenie Hitlera len pokusmi, no vNehanebných bastardoch bol Hitler brutálne zavraždený. Tak drastickou zmenou dejín Tarnatino nielenže udržal divákov vstrehu, ale zároveň do snímky pridal čosi hrdinské spomstychtivou fantáziou.

Statočné srdce

Na Oscara nominovaná snímka, ktorá láme srdcia aj tých menej citlivých, sa tiež nevyhla upravovaniu dejín. Spomeniete si na situáciu, keď hrdina William Wallace má pomer sfrancúzskou princeznou Isabellou? Nuž podľa historikov sa to nikdy nestalo amy sme sa stali obeťou veľkej predstavivosti tvorcov.

Viac o téme: Forrest GumpKapitán AmerikaStatočné srdceGladiátor
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu