Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zabudnite na Ameriku. Týchto desať poľských komédií vás zaručene rozosmeje!

Z filmu Sexmisia
Z filmu Sexmisia

Poľsko v uplynulých desaťročiach vyprodukovalo viacero nezabudnuteľných komédii, ktoré im môžu závidieť aj za morom. Nie je to len kultová Sexmisia, ale napríklad aj Vinci, Vabank či vianočný hit Noc plná zázrakov.

Pokiaľ máme Poliakom čo v oblasti filmu závidieť, tak sú to rozhodne ich komédie. Sú originálne, humorné a často ironizujúce až parodujúce dobu, v ktorých vznikli. Pokiaľ vám nič nehovoriamená ako Juliusz Machulski alebo Jerzy Stuhr, tak poľskú kinematografiu vlastne ani nepoznáte. Aké poľské filmy vás rozosmejú? Pripravili sme pre vás zoznam tých najlepších.

Noc plná zázrakov (2011)

Zdala sa vám byť Láska nebeská príliš gýčovitá alebo vás len jednoducho neoslovila? Skúste Noc plnú zázrakov. Tento nenápadný snímok pred niekoľko málo rokmi mohutne vypredával kinosály u našich susedov a nutno podotknúť, že zaslúžene. Napomôže vyroniť nejednu slzu.

Mohlo by vás zaujať: Úžasné vianočné reklamy: Poznáte tú najstaršiu, najdrahšiu či najsexi?

Vabank (1981)

Majster poľských komédii Julius Machulski v roku 1981 nakrútil dnes už kultovú kriminálnu komédiu Vabank, ktorá vám možno pripomenie Soderberghovu Dannyho jedenástku. Aj tu totiž pôjde o to vlúpať sa do zdanlivo nedobytného trezoru v banke a ponížiť tak jedného samoľúbeho bankára.

Vinci (2004)

Kým vo Vabanku sa hrdinovia snažili vlúpať do banky, tentoraz bude na lupičov v ďalšej kriminálnej komédii z dielne Juliusa Machulského čakať ešte o niečo ťažšia úloha – ukradnúť obraz Leonarda Da Vinciho Dáma s hranostajom. Ako si môžete byť istí, nič podľa plánu nepôjde, hlavne ak sa do toho pripletie policajt a falšovateľ.

Sexmisia (1984)

Rozprávkový sen alebo nočná mora? Max a Albert sa po vedeckom experimente prebudia po hibernácii v 21. storočí a zistia, že sú zrejme poslednými mužmi na planéte. Ostatní vymreli a vládu prevzali feministicky orientované ženy. To je stručný obsah azda najslávnejšieho poľského filmu všetkých čias Sexmisia, ktorý si isami diváci zvolili za svoju najlepšiu komédiu.

Zistite viac: Najlepšie francúzske komédie: Od Fanfána Tulipána až po Nedotknuteľných

Kingsajz (1987)

Poliaci radi a často využívali vo filme satiru ako prostriedok, ktorým upozorňovali na dobu, v ktorej žili. V Kingsajze, ktorý je azda najlepšou satirou na komunizmus, sa svet delí na tých dobrých (normálnych) a na svet trpaslíkov, ktorí žijúpod nadvládou zlého Kilkujadeka, ktorý sichceza každú cenu udržaťvládu vo svojom malom kráľovstve.

Kiler (1997)

Dostať sa na zločineckú dráhu sa dá rôznymi spôsobmi, no málokomu sa to podarí tak, ako taxikárovi Jurekovi Kilerovi. Nešťastnou náhodou si ho spletú s profesionálnym zabijakom a keď ho pri transporte z väzenia oslobodia jeho údajní kumpáni, tak na vysvetlenie toho, že je to nedorozumenie, je už neskoro. A tak sa z taxikára stáva zločinec.

Svadba (2004)

Kým predchádzajúcich šesť filmov bolo skoro čistými komédiami, Svadba Wojschiecha Smarzowského je tragikomédiou o tom, čo všetko sa môže stať počas svadby a následnej svadobnej hostiny. A nutno podotknúť, že poriadne bujarej a nespútanej oslavy, kde alkohol obnaží charaktery všetkých svadobčanov.

Chlapi neplačú (2000)

Komediálne ladené „gangsterky“ sú skôr doménou talianskej či americkej kinematografie, no ani Poliaci nezaostávajú. Chlapi neplačú začínaako nevinný príbeh o snahe pomôcť priateľovi získať milostné skúsenosti, no veľmi rýchlo sa skomplikuje, keď sa hlavný hrdina ocitne v byte miestneho mafiána, kde viac než slová prehovárajú zbrane.

Čítajte viac: TOP gangsterky, ktoré sa oplatí vidieť

Koľko váži trójsky kôň? (2008)

V jeden večer mala Zosia všetko to, po čom túžila. Dcéru a milovaného muža, Kubu, po svojom boku, pri ktorom ľutuje len to, že ho nestretla o niečo skôr a mohla s ním stráviť viac času. Jej želanie sa jej vyplní, no nie tak, ako si predstavovala – vráti sa o pätnásť rokov v čase späť, no na druhej strane postele je jej otravný exmanžel.

Prečítajte si aj toto: Cestovanie časom: Návrat do budúcnosti, Terminátor či Planéta opíc

Déja vu (1990)

Déja vu je určite jediným poľským filmom, v ktorom sa stretnú hrdinovia s menami ako De Niro, Pacino či Coppola. Je to trefná a originálna sovietsko-poľská paródia na americké gangsterské filmy a zároveň humorný pohľad na to, ako Sovieti videli Ameriku a ako samých seba. Pri niektorých scénach sa smiechu určite neubránite!

Viac o téme: KomédieNoc plná zázrakovSexmisiaPoľskoVinciJerzy StuhrJuliusz Machulski
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu