Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poznáme slovenského nominanta na Oscara: Je ním dráma o bývalom olympionikovi

Koza, Ostrochovský
Koza, Ostrochovský

Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) navrhla na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) v kategórii cudzojazyčný film snímku Koza režiséra Ivana Ostrochovského.

Slovenského nominanta na prestížne filmové ocenenie Oscar vyberali členovia SFTA zo siedmich snímok, ktorých producenti potvrdili, že spĺňajú podmienky AMPAS. Okrem vybraného titulu to boli aj filmy Láska na vlásku (r. M. Čengel Solčanská), Comeback (r. M. Remo), Rukojemník (r. J. Nvota), Tak ďaleko, tak blízko (r. J. Vojtek), Sedem zhavranelých bratov (r. A. Nellis) a Očami fotografky (r. M. Mináč).

Na základe výsledkov hlasovania členov akadémie prezídium SFTA potvrdilo, že film režiséra Ivana Ostrochovského Koza bude reprezentovať Slovensko v súťaži AMPAS v kategórii cudzojazyčný film. Rozpráva príbeh bývalého olympionika, ktorý sa so svojím manažérom vydáva na posledné turné. V zápasoch však ide od jednej prehry k druhej, napriek tomu však bojuje o svoje šťastie až do konca.


Medzinárodný filmový festival: O ceny zabojujú aj slovenské snímky


Film mal premiéru na tohtoročnom Berlinale, odvtedy ho uviedla dvadsiatka medzinárodných festivalov, na ktorých získal 11 ocenení.

Režisér Ivan Ostrochovský absolvoval magisterské štúdium na Filmovej a televíznej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave, na Katedre dokumentárnej tvorby, pokračoval doktorandúrou na Katedre audiovizuálnych štúdií v Banskej Bystrici. Jeho celovečerný režijný debut Zamatoví teroristi, ktorý spolurežíroval s Pavlom Pekarčíkom a Petrom Kerekesom, získal na MFF Karlovy Vary 2013 cenu FEDEORA.

Viac o téme: KozaSFTAIvan Ostrochovský
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu