Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vydražili scenár legendárnej snímky: Nový majiteľ si riadne buchol po vrecku

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: internet)

V kalifornskom aukčnom dome vydražili za 102-tisíc dolárov (v prepočte približne 91-tisíc eur) tri verzie scenára filmu Občan Kane (1941). Prvú verziu s titulom American, čo bol pracovný názov kultovej snímky, predali za 32-tisíc dolárov (približne 29-tisíc eur) a pochádza z roku 1940. Jej autorom je Herman Mankiewicz, spolupracovník režiséra filmu Orsona Wellesa.

Druhá verzia vyniesla 25 600 dolárov (približne 23-tisíc eur). Tretiu a konečnú verziu scenára, ktorá obsahuje aj režisérove poznámky, vydražili za 44 900 dolárov (približne 40-tisíc eur). V utorok ponúkla rukopisy k predaju aukčná sieň Profiles in History, ktorá sa špecializuje na predaj dokumentov a predmetov vzťahujúcich sa k Hollywoodu.

Vydražili scenár legendárnej snímky:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Na stroji písaný scenár navrhovanej televíznej adaptácie filmu Občan Kane s Wellesovými poznámkami z 50. rokov minulého storočia predali za 20 480 dolárov (približne 18-tisíc eur).

Vydražili scenár legendárnej snímky:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Scenár, ktorý na aukcii vydražili, je práve tým, ktorý držal režisér Orson Welles počas natáčania v rukách. Rukopisy predal Wellesov priateľ, ktorému ich slávny režisér darovalpo svojej smrti v roku 1985.


Mohlo by vás zaujímať:Slovensko už aj v Teórii veľkého tresku: Sheldon to dal Čechom vyžrať


V snímke Občan Kane sa predstavili Joseph Cotten, Dorothy Comingore, Agnes Moorehead, Ruth Warrick, Ray Collins, Erskine Sanford, Everett Sloane, William Alland a ďalší. Mankiewicz a Welles si za scenár odniesli Oscara. Snímku pritom nominovali na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied aj v ďalších ôsmich kategóriách.

Vydražili scenár legendárnej snímky:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Welles film o magnátovi Kaneovi natočil v roku 1941. Šlo o jeho vôbec prvý film, ktorý natočil už vo svojich dvadsiatich piatich rokoch. Snímka mala deväť nominácia na Oscara a sošku získal nakoniec za scenár. Hlavnú úlohu stvárnil sám Welles, ktorý hru produkoval aj režíroval.

Viac o téme: Občan KaneScenárDražba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu