Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nestarnúce filmy oslavujú 20. výročie: Toto ste o nich určite nevedeli!

(Zdroj: internet, dailymotion.com)

Písal sa rok 1995... Presne pred dvadsiatimi rokmi začali vznikať filmy, ktoré si pamätáme dodnes. Snímky, ktorých príbehy, napätie či humor nestarnú a my si ich s chuťou pozrieme aj dnes. Týchto desať filmov oslavuje tohto roku svoje jubileum. Aj po dvoch desaťročiach sa vynárajú fakty, ktoré ste o týchto filmoch nevedeli.

Batman navždy

V poradí tretia batmanovka s názvom Batman navždy predstavila v hlavnej úlohe Vala Kilmera. Vznikla pod taktovkou režiséra Joela Schumachera, napriek tomu, že pôvodne ju mal natáčať Burton a rolu Brucea Waynea si mal opäť zahrať Michael Keaton. Prvé dva diely, ktoré zrežíroval Burton, však boli považované za príliš temné pre deti, a tak sa podarila spolupráca spoločnosti Warner Bros a Schumachera. Na režisérskej stoličke tak nahradil Burtona.Zaujímavosťou je, že postavu Robina mal pôvodne stvárniť Leonardo DiCaprio. Kvôli nezhodám so Schumacherom ho nakoniec stvárnil Chris O'Donnell. V tretej batmanovke si zahrali aj Jim Carrey, Nicole Kidman a Tommy Lee Jones.

James Bond: Zlaté oko

Chudák Pierce Brosnan. Predtým, než sa do kín dostala snímka Casino Royale, ktorá odštartovala éru Bonda Daniela Craiga, ľudia volali po zmene, pretože Bond v podaní Brosnana bol skôr sladkým zosmiešnením nezlomného charakteru agenta 007. Scenár bondovky Zlaté oko bol niekoľkokrát upravovaný, pretože jeho príbeh sa veľmi podobal scenáru Cameronovho filmu Pravdivé lži v hlavnejúlohes Arnoldom Schwarzeneggrom. Zaujímavosťou bolo, že Pierce Brosnan nikdy nemal v skutočnosti rád postavu Jamesa Bonda a počas natáčania si miesto pohárika martini nalieval iba ľadovú vodu.


Mohlo by vás zaujímať:Mladá herecká krv predstavuje novú generáciu: Budú takí dobrí ako ich predchodcovia?


Kasíno

Nie je to síce najlepší film Martina Scorseseho, ani najlepšia gangsterka natočená podľa knižnej predlohy Nicholasa Pileggiho, ale na druhej strane je to snímka, ktorá právom patrí medzi gangsterské klasiky.Odzrkadľuje slávu a jas kasína v Las Vegas, rovnako ako temnýsvet ukrývajúci sa pod povrchom lákavej žiary. V hlavných úlohách sa predstavili Robert De Niro, Sharon Stone a Joe Pesci. Úlohu Ginger si však pôvodne mala zahrať podľa Scorseseho výberu Madonna, ale Sharon Stone režiséra presvedčila. Neskôr sa ukázalo, že to bola správna voľba a Sharone Stone získala nomináciu v kategórii najlepšia herečka na prestížnych oceneniach Oscara. Počas natáčania však bola taká nervózna, že v jednej scéne jej musel ruku držať samotný Scorsese, aby sa prestala triasť.

Zvyčajní podozriví

Zvyčajní podozriví boli režisérskym trhákom Bryana Singera, ktorý v sa v súčasnosti stará o dejovú líniu X-Menov.Singer mal iba 27 rokov, keď natočil tento elegantný thriller v hlavnej úlohe s Kevinom Spaceym, Stephenom Baldwinom,Gabrielom Byrneom, Beniciom Del Torom a Kevinom Pollakom. Zvrat, ktorého sa snímka dočkala, je jedným z najdiskutovanejších filmových ukončení vôbec. Postavu Davea Kujana (Chazz Palminteri) si pôvodne mal zahrať Al Pacino, ale roly sa vzdal na úkor snímky Horlivosť (1995).Toto rozhodnutie však Pacino postupom času ľutoval asi najviac vo svojej kariére.Režisér dokonca presvedčil všetkých piatich hercov stvárňujúcich päť hlavných postáv, že práve oni sú záhadným mafiánskym bossom Keyserom Sözem. Vydržalo mu to až do začiatku natáčania, kedy prezradil pravdu.

Statočné srdce

Táto snímka je v ponímaní mnohých divákov priam kultová. Napriek tomu patrí medzi jeden z historicky najviac nepresných moderných filmov, ktoré boli kedy natočené. Množstvo bojových scén muselo byť znova natočených kvôli tomu, že členovia komparzu mali slnečné okuiare a hodinky. Hlavnú úlohu si zahral Mel Gibson stvárňujúci postavu Williama Wallacea, ktorý sa v snímke inšpirovanej skutočnou udalosťou postavil v 13. storočí do čela odporu proti anglickému kráľovu Eduardovi I. Spolu so snímkou Apollo 13 bolo aj Statočné srdce nominované na Oscara za najlepšiu snímku roka.


Mohlo by vás zaujímať:Vynikajúci herci v silnom príbehu: Obchod na korze získal Oscara zaslúžene


Apollo 13

Film je natočený podľa skutočnej udalosti, ktorú prežila posádka Apolla 13 v dňoch 11. až 17. apríla 1970. Prvé dni letu prebehli hladko, no jedného dňa sa z kabíny ozvala legendárna hláška: "Houston, máme problém." Hlavnú úlohu Jima Lovella si zahral Tom Hanks. Túto postavumal však pôvodne stvárniť Brad Pitt, ktorý ju nakoniec odmietol kvôli ďalšej kultovej snímke Sedem. Po Hanksovi je dokonca pomenovaný vesmírny asteroid s názvom 12818 Tomhanks (1996 GU8) na základe jeho úlohy astronauta vo filme. Zaujímavosťou je, že bezváhový stav v rakete nebol hraný, natáčal sa priamo v jednom z beztiažových lietadiel NASA KC-135A.

Sedem

Režisér David Fincher debutoval s filmom Votrelec 3, ktorý mal veľmi chaotickú produkciu a každé štúdio sa po ňom zvozilo. Až v snímke Sedem ukázal, čo v ňom naozaj je. S odstupom času a o osem filmov neskôr však môžete stále povedať, že Sedem je jeho najlepší režisérsky počin. Táto snímka v hlavnej úlohe s Bradom Pittom a Morganom Freemanom sa môže "hrdiť" naozaj vysokým počtom nadávok a anglická F-nadávka je vo filme použitá celkom 74-krát. Väčšinu z nich použil práve Brad Pitt. Manažéri štúdia boli proti pôvodnému ukončeniu, ale obaja herci v hlavných úlohách odmietli hrať, kým koniec nepovolili. Miesto Brada Pitta sa mal vo filme objaviť Denzel Washington, ten však považoval film za príliš temný a úlohy sa vzdal. Po tom, ako si film pozrel, svoje rozhodnutie oľutoval. Niet sa mu čo čudovať...


Mohlo by vás zaujímať:Hollywood a jeho odvrátená tvár: Tieto hviezdy slávu nezvládli


Smrtonosná pasca 3

Tretí zo série kultových akčných thrillerov Smrtonosná zbraň takisto oslavuje. Úlohu legendárneho poručíka Johna McClanea si zahral nik iný, ako Bruce Willis. Po jeho poku sa v tomto dieli objavil Samuel L. Jackson ako obchodník Carver, s ktorým čelia nemeckému teroristovi Simonovi Gruberovi. Grubera si zahral Jeremy Irons, no pôvodne ho mal stvárniť Sean Connery.Tretí diel je zároveň prvou snímkou, kde sa Samuel L. Jackson objavil spoločne s Willisom v jendom filme.

Jumanji

Kto by nepoznal bláznivý rodinný film Jumanji. Príbeh o chlapcovi uväznenom v hre, ktorého vyslobodia po 25 rokoch dve deti a hra sa môže začať. Koľko z nás si prialo, aby takéto hry ožili? Adrenalín a zaujímavé momenty nás okamžite vtiahli do deja. Málokto však vie, že tento film bol natočený podľa knižnej predlohy, konkrétne detskej knižky od Chrisa Van Allsburga. V hlavnej úlohe sa predstavil Robin Williams spolu a Bonnie Hunt a dve malé deti stvárnili Bradley Pierce a mladučká Kirsten Dunst. Pôvodne si malú Julie mala zahrať Scarlett Johanson, ale Dunst ju predbehla a kasting vyhrala. Jumanji sa má dočkať remaku, na ktorého spracovanie sú mnohí zvedaví.


Mohlo by vás zaujímať:Smrtonosná zbraň ako ste ju nevideli: Podľa akčných filmov vznikne seriál


Bad Boys

Či už režiséra Michaela Baya milujete, alebo ho nenávidíte, Bad Boys bola snímka, kde sa to všetko začalo. Jeho celovečerný režisérsky debut sa čoskoro stal nezabudnuteľným a od jeho premiéry je prakticky nezabudnuteľný. V hlavných úlohách sa predstavili Will Smith a Martin Lawrence, ktorí stvárnili svojsky komickú dvojicu ochrancov zákona. Možno ste to nevedeli, ale nebyť Arsenia Halla, ktorý sa vzdal úlohy Mike Lowryho, nikdy by sme si nevychutnali herecký počin Willa Smitha. Ešte predtým, keď snímka v pôvodnom scenári vystupovala pod názvom Nepriestrelné srdcia patrila spoločnosti Disney, mali hlavné úlohy stvárniť Dana Carvey a Jon Lovitz. Filmovou čerešničkou je fakt, že režisér snímky požičal na natáčaní svoje vlastné Porsche 911, ktoré použili pri otváracej scéne filmu.

Viac o téme: Smrtonosná pascaJumanjiBad BoysSedemStatočné srdceApollo 13Batman navždyKasíno
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu