Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Výnimočný 21. október: Fanúšikovia sci-fi majú najväčší sviatok, už sa nikdy nezopakuje

Marty McFly vo filme Návrat do budúcnosti
Marty McFly vo filme Návrat do budúcnosti (Zdroj: Universal Pictures)

Fanúšikovia a fanúšičky sci-fi snímky Návrat do budúcnosti (1985) a jej dvoch pokračovaní si dnes pripomínajú deň, keď Marty McFly prišiel do budúcnosti. Netradičný sviatok vychádza z druhého dielu trilógie, keď hlavný hrdina v podaní Michaela J. Foxa opäť cestuje časom, avšak na rozdiel od úvodného filmu odchádza z roku 1985 do budúcnosti. Dátum jeho príchodu je práve 21. október 2015.

Hoci McFly prichádza do budúcnosti o 16:29 pacifického času, takzvaný Back to the Future Day sa začal po celom svete úderom polnoci. Mnohí fanúšikovia a fanúšičky už skôr vytvorili na sociálnych sieťach skupiny, aby si mohli spoločne pripomenúť tento deň a osláviť film, v ktorom tvorcovia ponúkli vlastnú predstavu o budúcnosti, pričom ich niektoré nápady ako napríklad 3D filmy či tablety sa stali skutočnými. Viaceré kiná v rámci osláv zaradili do programu všetky tri snímky. Americké mesto Reston sa na päť dní premenuje na fiktívne mestečko Hill Valley. Melbourne Symphony Orchestra napríklad ponúkne koncerty pôvodnej hudby. V USA dnes okrem toho vo svetovej premiére uvedú dokument Back in Time o nakrúcaní kultovej trilógie.

Prvý film zo série Návrat do budúcnosti prišiel do kín v roku 1985. Okrem spomínaného Foxa si v ňom zahral aj Christopher Lloyd, ktorý stvárnil doktora Emmetta Browna, vynálezcu stroja času v podobe automobilu DeLorean DMC-12. V prvej snímke McFly omylom stroj času použije a dostane sa do roku 1955. Tam musí nájsť Browna, aby mu pomohol vrátiť sa do budúcnosti. Film získal Oscara za špeciálne efekty, pričom ho nominovali aj za pôvodný scenár, zvuk a pôvodnú pieseň The Power of Love. V pokračovaní z roku 1989 sa McFly a Brown vydávajú do budúcnosti (roku 2015), aby zachránili McFlyove deti. V tretej snímke, ktorá mala premiéru v roku 1990, ich spoločné dobrodružstvo pokračuje v roku 1885. O réžiu všetkých troch titulov sa postaral Robert Zemeckis.

Viac o téme: Návrat do budúcnostiMarty McFly
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu