Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Radi sa bojíte? Tak sa tešte: Herci otvoria múzeum hororu, aké tu ešte nebolo!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: internet)

Stanley Hotel, ktorý inšpiroval autora Stephena Kinga k napísaniu bestselleru Shining, chce otvoriť múzeum hororu. Herci Elijah Wood, ktorý sa preslávil ako Frodo v trilógii Pán prsteňov (2001 - 2003) a Simon Pegg známy napríklad zo snímky Súmrak mŕtvych (2004), sú podľa stanoviska hotela v zakladajúcom výbore.

Hotel so sídlom v Estes Park v Colorade chce vybudovať multifunkčný objekt, na ktorý musí najprv od štátu získať povolenie. Okrem múzea by v ňom mali byť aj putovné filmové výstavy, filmové štúdio s priestorom pre postprodukciu a editovanie, filmový archív a hľadisko pre divákov.

Stanley Hotel
Zobraziť galériu (4)
Stanley Hotel  (Zdroj: internet)

Stanley Film Centre vzniká ako neziskové štátno-súkromné partnerstvo v spolupráci s Colorado Film School v Denveri. Na to, aby mohlo zariadenie fungovať ako celoročná hororová destinácia, potrebuje ešte finančnú podporu vo výške 11,5 milióna dolárov (asi 10,1 milióna eur).

Radi sa bojíte? Tak
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: internet)


Mohlo by vás zaujímať:Chcete cestovať, no chýba vám odvaha? Týchto desať filmov vás určite inšpiruje​


Stanley Hotel, ktorý sa nachádza blízko národného parku Rocky Mountain, sa preslávil ako model pre hotel Overlook (v slovenskom knižnom preklade Pekná vyhliadka, pozn. SITA), z hororu Stephena Kinga Shining (1977). Podľa tohto románu nakrútil Stanley Kubrick kultový film Osvietenie (1980) v hlavnej úlohe s Jackom Nicholsonom. Hotel postavili v roku 1909 a je na zozname národných historických miest. Prepojenie s Kingom využíva na duchárske prehliadky a každoročný hororový filmový festival.

Radi sa bojíte? Tak
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Šesťdesiatosemročného Stephena Kinga považujú za majstra hororového žánru, rovnako ako sci-fi a fantasy. Mnohé z jeho kníh slúžili ako podklady pre filmové a televízne adaptácie. Oceňovaný spisovateľ doteraz vydal viac ako 50 románov, z ktorých najznámejšie sú napríklad Carrie (1974), Pet Sematary (v českom preklade Řbitov zviřátek, 1983), To (1986), Dolores Claiborne (1992), The Green Mile (v českom preklade Zelená míle, 1996) či osemdielna séria Dark Tower (v českom preklade Temná věž, 1982 - 2012).Na konte má tiež množstvo poviedok, z ktorých vzniklo desať zbierok. Niektoré svoje romány vydal pod pseudonymom Richard Bachman. Slovenské vydanie hororu Shining s názvom Žiarenie vyšlo na Slovensku v roku 2014.

Viac o téme: Jack NicholsonOsvietenieStephen King
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu