Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Chytľavá melódia a skvelé tanečné kreácie: Tieto muzikály musíte vidieť

Pomáda Zobraziť galériu (9)
Pomáda (Zdroj: Paramount )

Buď ich milujete, alebo nejako zvlášť nemusíte. Filmové muzikály si už síce svoju slávnu éru prežili, no stále majú divákovi čo ponúknuť. Niektoré staršie by sme mohli zaradiť už do klasiky, ktorú by mal vidieť každý. No a tie novšie by ste mali aspoň vyskúšať.

Pomáda (1978)

Pomáda
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Paramount )

Včase svojho uvedenia patrila Pomáda knajúspešnejším snímkam aobľúbenosti sa teší stále. Vynikajúca hudba adynamický priebeh spravili svoje adokonca Johna Travoltu tento muzikál vystrelil khviezdam. Hlavný hrdina Danny Zucco sa po letných prázdninách opäť stretáva so svojimi kamarátmi aprekvapivo aj so svojou letnou láskou, ktorú spoznal pri mori. Na pôde školy avpartii nie je jednoduché si udržať svoju tvár.


Mladá herecká krv predstavuje novú generáciu: Budú takí dobrí ako ich predchodcovia?


Rebelové

Rebelové
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Česká televize)

Celovečerný film od Filipa Renča je plný farieb, starých ale známych pesničiek acelkom jednoduchej dejovej línie. Snímka ponúka príbeh oveľkej láske, ktorej však šťastie dlho neprialo. Ružové okuliare im totiž zosadil rok 1968 apríchod ruskej armády. Maturantka achalan, ktorý ušiel zvojny, však dovtedy prežívajú svoje veľké zaľúbenie asamozrejme nechýbajú ani svojskí kamaráti.

Mamma Mia! (2008)

Mamma mia
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Universal Pictures)

Ak ste patrili kfanúšikom skupiny ABBA, je práve tento muzikál jasnou voľbou. Nesmrteľné pesničky totiž sprevádzajú diváka celým dejom. Sophie žije so svojou matkou, ktorú stvárnila fantastická Meryl Streep, aplánuje svadbu. Na tú však pozve okrem bežných hostí aj troch kandidátov na miesto svojho otca. Avtedy len začne tá pravá zábava, vyspevovanie slávnych hitov atanečné kreácie.


Rozprávky trochu inak: Takto sa filmári pohrali s pôvodnými verziami


My fair lady (1964)

My fair lady
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: telegraph.co.uk)

V60. rokoch sa muzikály tešili vAmerike veľkej obľube. Práve vtom čase sa rozhodli vytvoriť na motívy pôvodnej divadelnej hry Pygmalion snímku My fair lady, kde svoje schopnosti opäť ukázala aj skvostná Audrey Hepburn. Starý mládenec aprofesor lingvistiky Henry Higgins sa spriateľmi staví, že zneotesanej aprostorekej kvetinárky vytvorí dámu na úrovni. Po určenom čase sa zLízy skutočne stala elegantná slečna, no akosi sa všetko samozrejme zamotá.

Príbehy zlesov (2014)

Into the woods
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Disney pictures)

Filmové rozprávky teraz letia azrejme sa toho chytili aj tvorcovia tejto snímky. Skombinovali viacero známych rozprávok asnažili sa ich dať do jedného celku. Všetko by aj bolo v poriadku, keby to miestami neprekombinovali až príliš aznámym postavám nevytvorili trošku iný scenár. Teda, trošku viac. Ale za pozretie to rozhodne stojí, také široké hviezdne obsadenie len tak totiž neuvidíte.

Bedári (2012)

Bedári
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Universal Pictures)

Do muzikálovej podoby sa podarilo prerobiť aj literárnu klasiku Bedári. Veľkolepý anajmä dosť dlhý film však nie je tým pravým pre každého. V dramatickom príbehu oJeanovi Valjeanovi sa takmer vôbec neobjavuje hovorené slovo, čo môže niekomu prekážať. Hladinu však vyrovnávajú obľúbený herci avskutku zaujímavý azamotaný dej.


Zo skvelej knihy ešte lepší film: Desať nezabudnuteľných knižných adaptácii


West Side Story (1961)

West Side Story
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: telegraph.co.uk)

Vynikajúce piesne azaujímavá dejová línia – to so sebou prinieslo novodobé spracovanie Rómea aJúlie. Hlavní hrdinovia však nepochádzajú zo znepriatelených rodín, ale zodlišných akonfliktných pouličných gangov. Príbeh zWest Side sa stal obľúbeným hitom azaradil sa aj klegendárnym snímkam americkej kinematografie. Niet sa čomu diviť, veď vroku 1961 získal 10 Oscarov.

Moulin Rouge (2001)

Moulin Rouge
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: 20th Century Fox, )

Dokonalý výkon predstaviteľov hlavných postáv – Ewana McGregora aj Nicole Kidman vás vobľúbenom muzikáli rozhodne poteší. Príbeh lásky sa začína, keď príde do Montmartu mladík, aby tam tvoril básne. Chce sa inšpirovať pohľadom na nočnú tančiareň – Moulin Rouge. Práve tam ho okúzli jedna zkurtizán asamozrejme, sa do seba zamilujú. VMoulin Rouge však platí jedno pravidlo: Nikdy sa nezamiluj! Toto však nie je jediný problém, ktorý ich čaká. Hneď na začiatku sa totiž dozvieme, že hlavná hrdinka je zomrie.

Viac o téme: PomádaMamma miaRebelovéBedári
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu