Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Filmová prehliadka v Británii bude unikátna: Našli animák stratený takmer 90 rokov!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube)

V rámci filmovej prehliadky It’s a Disney Christmas: Seasonal Shorts, ktorá sa uskutoční 12. decembra v Londýne, premietnu po 87 rokoch aj donedávna stratenú animovanú snímku Sleigh Bells (1928). V utorok o tom informoval Národný archív Britského filmového inštitútu (BFI).

Vzácny, približne šesťminútový film Walta Disneyho o zajacovi Oswaldovi našiel pracovník archívu pri prehľadávaní online katalógu Národného archívu BFI. O jeho zreštaurovanie sa postarali Walt Disney Animation Studios.

Ukážka zo strateného filmu

"Objaviť dávno stratený film Walta Disneyho v Národnom archíve BFI a môcť Sleigh Bells po 87 rokoch predstaviť novému publiku je nesmierne potešenie," vyjadril sa hlavný kurátor Národného archívu BFI Robin Baker s tým, že vďaka zreštaurovaniu snímky sa bude môcť verejnosť zoznámiť s Disneyho prácou z éry nemého filmu.


Mohlo by vás zaujímať:Detská fantázia bola kedysi kreslená: Spomínate si na legendárne animáky?


Roztopašného zajaca Oswalda vytvorili Walt Disney a Ub Iwerks v roku 1927. Po nezhodách so štúdiami Universal, pre ktoré ho vytvorili, ho však neskôr použili ako predlohu pre svetoznámeho Mickeyho Mousea.

Filmová prehliadka v Británii
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: internet)

Do súčasnosti sa zachovalo viacero filmov, v ktorých Oswald vystupuje, no Sleigh Bells od jeho prvého uvedenia nikto nevidel. BFI a Walt Disney Animation Studios predpokladajú, že kópia z národného archívu je jediná, ktorá sa z tých čias zachovala.

Pozrite si diel s názvom "Sky Scrappers" (1928)

Viac o téme: Walt DisneyKrálik Oswald
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu