Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kamera 2015 predstaví najlepších slovenských kameramanov

Kamera 2015
Kamera 2015 (Zdroj: Asociácia slovenských kameramanov)

Slávnostné udeľovanie cien Kamera 2015 sa bude konať 25. novembra v bratislavskom Kine Lumiere. Trofeje odovzdajú v piatich kategóriách, a to za hraný televízny film a televízny seriál, za dokumentárny a krátky hraný film, za audiovizuálnu reklamu a videoklip či za najlepší študentský film. Hlavnú cenu udelia v kategórii hraná filmová tvorba. Počas ceremoniálu pritom odovzdajú aj Cenu za celoživotné dielo. V rámci podujatia premietnu titul, ktorý uspeje v kategórii hraná filmová tvorba a tiež snímku držiteľa ceny za celoživotné dielo.

O ocenených rozhodne päťčlenná porota na čele s Jánom Ďurišom, ktorému budú pomáhať aj ďalší kameramani Miro Gábor a Dodo Lietavec, spisovateľ Peter Krištúfek a výtvarník Laco Teren. "Na kameramanskú prácu sa musíme pozerať komplexne a v celom priereze toho, čo sa na Slovensku robí. Zámerom udeľovania cien Kamera 2015 je preto poukázať na prácu slovenských kameramanov, od prác mladých kameramanov na študentských filmoch až po kameramanov, ktorí svoje práce realizujú v zahraničných produkciách," uviedol Norbert Hudec, predseda Asociácie slovenských kameramanov.


Filmová prehliadka v Británii bude unikátna: Našli animák stratený takmer 90 rokov!


Kameramanské ceny udeľujú na Slovensku každé dva roky od roku 2001. Historicky prvú hlavnú cenu získal Dodo Šimončič za český televízny film Samota (2001). Cenu za celoživotné dielo si odniesol Tibor Biath. "Ocenenie Kamera nás kameramanov nejakým spôsobom spája. Za posledných 25 rokov sme v kinematografii prešli obdobím, keď sa netočili filmy, veľa vzťahov sa rozpadlo a zanikli mnohé profesie. Tým, že sa nepracovalo, jedna generácia skončila a mladšia generácia nemala dôvod pracovať v niektorých profesiách. Kameramani zostali spolu v kontakte aj vďaka tejto cene. Stretli sme sa raz za dva roky a snažili sme sa pozrieť na svoju prácu komplexne, zodpovedne a profesionálne," povedal Hudec pre novembrové číslo mesačníka Film.sk.

Zatiaľ naposledy udeľovali ceny Kamera v roku 2013. Hlavnú cenu vtedy získal Tomáš Juríček za film Kandidát (2013). Cenu za celoživotné dielo si odniesol Ján Ďuriš.

Udeľovanie ocenení Kamera má za cieľ podporiť a motivovať zvyšovanie kvality kameramanov a prispieť tak k rastu celkovej profesionálnej úrovne audiovizuálnej tvorby na Slovensku. Zároveň vytvára priestor pre odbornú konfrontáciu názorov a postrehov vo vývoji slovenskej kameramanskej profesie, nových výtvarných a technologických postupov s využívaním moderných digitálnych technológií.

Viac o téme: Kamera 2015
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu