Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Režisér snímky Eva Nová: Inšpiráciu našiel v známej francúzskej herečke

(Zdroj: SITA)

Svetovú premiéru mal na 40. MFF v Toronte, kde získal Cenu filmovej kritiky FIPRESCI. Tento týždeň vstúpil nový slovensko-český film Eva Nová v hlavnej úlohe s Emíliou Vášáryovou do slovenskej kinodistribúcie. Silný a veľmi pôsobivý príbeh, ktorý hovorí nielen o zablokovaných rodinných vzťahoch, alkoholizme, ale aj tzv. dedičnej vine, mentálnych prenosoch, nakrútil známy dokumentarista Marko Škop (Iné svety, Osadné).

"Tak ako sa na svojich predkov podobáme tvarom očí, farbou hlasu, tým, aké máme ruky, zároveň sa na tých svojich predkov podobáme aj mentálne, nejaký duchovný kód sa prenáša. To som v tom filme chcel subtílne, ale zároveň intenzívne vyjadriť a pomenovať," povedal v rozhovore pre TASR Marko Škop, autor námetu, scenárista a režisér filmu, ktorý má ambíciu vyvolať u divákov silné emócie. "Verím, že sa to dotkne aj boľavých miest v divákoch, možno niektoré veci, ktoré v živote robia, prehodnotia alebo sa nad tým minimálne zamyslia."

Marko Škop vo svojom prvom hranom filme rozpráva príbeh ženy, ktorá by urobila čokoľvek, aby znovu získala priazeň človeka, ktorého v živote ranila najviac - svojho syna. Pred rokmi ho opustila pre kariéru a teraz vychádza z protialkoholickej liečebne a je rozhodnutá napraviť niečo, na čo celé roky nemala odvahu. Postavu 62-ročnej Evy Novej, ktorá kedysi patrila medzi známych hercov socialistickej kinematografie, zveril režisér Emílii Vášáryovej. "Som dokumentarista, nemám veľa skúseností s hereckou prácou, stretli sme sa na kamerovej skúške, ktorá dopadla vynikajúco, od toho momentu to bolo pre mňa jednoznačné," komentoval obsadenie hlavnej hrdinky.


Zaujme vás:Vášaryová predstavuje Evu Novú: Je to obyčajný človek s veľkým problémom


"Eva Nová ako taká neexistuje, je to vymodelovaná univerzálna postava a je vyskladaná z mnohých inšpirácií," priznal režisér, ktorý vo fáze vývoja filmu a rešeršovania chodil aj do protialkoholických liečební. "Vďaka lekárom som sa mal možnosť stretnúť aj so ženami v trošku vyššom veku, ktoré si prešli ťažkými alkoholickými excesmi vo svojom živote. Robil som si rešerše aj vo svetovej kinematografii. Osobne som sa stretol s Annie Girardot, s ktorou som mal taký veľmi svojský intenzívny zážitok," prezradil Škop s tým, že ho okrem známej francúzskej herečky inšpiroval aj príbeh hviezdy filmu La Dolce vita (1960), legendárnej švédskej herečky Anity Ekberg, ktorá pred rokmi stratila strechu nad hlavou a musela jej pomôcť Nadácia Federica Felliniho.

"Každá krajina a každá brandža pozná svoje Evy Nové, ľudí, ktorí sa niekedy dotkli nejakého pomyselného vrcholu a potom sa prepadli na úplné dno," podčiarkol tvorca nového slovensko-českého filmu, na ktorom sa diváci rozhodne nezabavia. "Nám išlo o autorskú výpoveď, o to povedať tomuto svetu niečo, čo je dôležité, s čím sa, verím, môžu diváci aj stotožniť alebo vymedziť sa voči tomu a rozmýšľať nad tým," dodal Marko Škop k svojmu hranému debutu, ktorému tlieskalo aj publikum na festivale v Solúne, kde film spolu s Milkou Vášáryovou osobne uviedol minulý týždeň.

Viac o téme: Emília VášáryováMarko ŠkopEva Nová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu