Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

České snímky nás bavia: Skvelí herci, jedinečný humor a more hlášok

Pelíšky
Pelíšky

Buď ich milujete, alebo neznášate. Niektoré české snímky si stačí pozrieť raz, tie naj však môžeme pozerať kedykoľvek a hlavne čo najčastejšie. Táto pätica medzi ne rozhodne patrí, o čom svedčí nielen množstvo ocenení ale najmä početná základňa fanúšikov. A ktorú českú klasiku zbožňujete vy?

Pelíšky

Keď sa povie česká filmová klasika, určite každému príde na um snímka Pelíšky odospievajúcej mládeži, malých deťoch arodičoch, ktorí už majú čo-to za sebou. Vďaka pamätným scénam auž zľudovených výrokom postáv sa zfilmu stala kultová záležitosť. Dokonca bol podľa neho pomenovaný alkoholický nápoj – Pelíškovka. Ikeď ide okomédiu, nevyhnete sa ani kvapke trpkosti, ktorá sa kvtedajšej situácii náramne hodila. Výborne vykreslená atmosféra askvelé herecký výkony nútia fanúšikov pozrieť si Pelíšky, kedykoľvek to je možné.


Filmové klasiky, ktoré zasiahli naše životy: Ak ste ich nevideli, robíte chybu


Musíme si pomáhat

Ďalšou skvelou snímkou režiséra Jana Hřebejka, ktorý stojí za Pelíškami, je komédia odohrávajúca sa vobdobí protektorátu. Hrdinom príbehu je úradník zmalého mesta, ktorý vo svojom byte ukryje židovského utečenca. Zahral si ho Bolek Polívka avraj ho stvárňoval podľa svojho otca. Snepísaným heslom: „Musíme si pomáhat.“ sa všetko dalo ako-tak zvládnuť ana to sa spoliehali aj obyvatelia protektorátu. Film si zaslúžene získal priazeň kritikov, ktorý mu udelili množstvo cien adokonca aj nomináciu na Oscara vkategórii cudzojazyčný film. Úspešný bol aj za hranicami, čo dostatočne svedčí okvalite, ktorú by ste si mali určite pozrieť.


S Discopříběhom nemá nič spoločné: Decibely lásky prinesú úplne nový príbeh


Občanský průkaz

Na občiansky preukaz sa teší každý, presne tak boli zneho nadšení aj hrdinovia filmu. Až neskôr si uvedomia, že sa sním spájajú povinnosti, ato najmä vtej dobe, kedy vyrastali – museli ho mať stále so sebou. Navyše nad tými, ktorý ho už pár rokov mali, visela hrozba vojenskej služby. Na humorných, miestami groteskných či dramatických príhodách si pozriete azaspomínate na prechod zdetstva do dospelosti. Aj keď ide oskutočne vynikajúci film, hlavné postavy stvárnili neherci – stredoškoláci. Vybrali si ich, pretože medzi študentmi konzervatória nikoho vhodného nenašli.

Dědictví aneb Kurvahošigutntág

Zo dňa na deň zdediť obrovský majetok, to nie je len tak. Zvlášť keď sa znenazdajky stane Bohuš, ktorý je viac dní pod vplyvom alkoholu ako triezvy. Výborná herecká zostava akopa už zľudovelých hlášok sú jasnou zárukou kvalitnej zábavy. Bolkovi Polívkovi postava Bohuša tak prischla, že si ho diváci spájajú najmä sňou, ato aj napriek veľkému množstvo filmových rolí. Takisto sa vznačnej miere podieľal na tvorbe scenára avymyslel časť názvu – tu druhú, samozrejme. Pôvodný názov mal byť „Štěstí je krásna věc“ arežisérke sa páčilo Dědictví. Takže vo výsledku mohli byť spokojní obaja. Pamätnou vetou „Tak a teď si vás kůpím všecky!“ akoby predpovedal budúcnosť filme, veď skvelým prevedením si nás totálne kúpil. Po dvanástich rokoch síce vzniklo pokračovanie, no to si taký úspech neužilo.


Návrat kultových Básnikov: Známe tváre si tentokrát počkajú na zázrak


Stebou mě baví svět

Aj zpôvodne pánskej jazdy sa môže stať zimný výlet sdeťmi na krku. Ako to zvládnu otcovia bez opory mám, už za tie roky pravidelného sledovania komédie pozná zrejme každý. No pozrieť si to neodmietne takmer nikto, pretože stou snímkou nás jednoducho baví svet. Ozábavné situácie vo filme nie je núdza, no svoje si zažili aj pri natáčaní. Kočiar sMatýskom sa raz skutočne spustil nadol bez akéhokoľvek istenia azachytil ho až horár. Pri natáčaní ho radšej istili lanom.

Viac o téme: PelíškyS tebou mě baví světDědictví
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu