Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Úspešná doma aj v zahraničí: Česko-slovenská rozprávka zbiera ocenenia

Sedem zhavranelých bratov Zobraziť galériu (2)
Sedem zhavranelých bratov (Zdroj: Alice Nellis)

Filmová rozprávka Sedem zhavranelých bratov režisérky Alice Nellis má úspechy doma aj v zahraničí. Po uvedení v hlavnej súťaži festivalu pre deti v nemeckom meste Chemnitz bola uvedená v Bombaji, kde získala ocenenie za najlepšiu kameru a hudbu. V tomto mesiaci dostala prestížnu cenu Európskej detskej filmovej asociácie na prehliadke Olympia v Aténach. Bola uvedená aj na festivale v Rumunsku a v budúcom roku ju čaká MFF v Montreale, povedal pre ČTK Vojtěch Marek z produkčnej spoločnosti Bohemia Motion Pictures.

"Snímka Sedem zhavranelých bratov zaujala aj na filmovom trhu v Moskve, kde sa podarilo vyjednať jejnasadenie do distribúcie ruských kín. Premiéru tam bude mať v prvej polovici roka 2016 v limitovanom počte kópií, v prípade úspechu ale nie je vylúčené širšie nasadenie. Už koncom tohto roka 'priletí' Sedem zhavranelých bratov aj do ponuky iTunes v anglicky hovoriacich krajinách, " uviedol Marek.

Pripomenul, že domáca kritika film označila za modernú klasiku a najlepšiu českú porevolučnú rozprávku. "Vedeli sme, že bude vo všetkých aspektoch porovnávaná s až hororovou verziou z roku 1993, ktorá je vďaka častým reprízám udivákov v podvedomí. Po vlažnějšom rozjazde v kinách si ale diváci túto rozprávku našli. Chodia na ňu aj v čase, keď už bežala prvýkrát v televízii. Čoskoro by sme mali prekročiť hranicu 100.000 divákov," komentovala to česká producentka Ester Honysová.


ROZHOVOR s Alice Nellis: Rozprávky sú prekrásne, ale náročné


Nové spracovanie knižnej klasiky, vychádzajúci z rovnomennej rozprávky Boženy Němcovej, ponúka silný príbeh boja dobra so zlom aj trefné komediálne situácie. Skvele nasnímaná krajina a bohatá výprava film predurčujú na to, aby bolzrozumiteľným a obľúbeným u všetkých generácií doma aj po celom svete. Po úspechu na detskom festivale v Zlíne bola snímka ocenená aj na 47. detskom filmovom a televíznom festivale Ota Hofmana v Ostrove, kde od detskej poroty dostala Krištáľový šaton v kategórii do 12 rokov a od poroty dospelých Cenu Ota Hofmana.

Sedem zhavranelých bratov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Alice Nellis)

"Po vydaní na DVD a odvysielaní v televízii nás navyše zaplavila druhá vlna pozitívnych reakcií tých, čo rozprávku nestihli v kine," podotkla Honysová.

Sedem zhavranelých bratov malopremiéru 4. júna, na DVD v októbri. Ôsma celovečerná snímka režisérky Alice Nellis bola natáčaná v Česku i na Slovensku.

Viac o téme: Alice NellisSedem zhavranelých bratov
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu