Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Posadnutosť ságou sa dostala aj do kostola: Omša na počesť Star Wars!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA)

Evanjelickí veriaci v Berlíne mali možnosť navštíviť špeciálnu bohoslužbu pri príležitosti premiéry siedmej epizódy vesmírnej ságy Hviezdne vojny s podtitulom Sila sa prebúdza. Dvaja vikári Lucas Ludewig a Ulrike Garve v nedeľu odslúžili v kostole v nemeckom hlavnom meste tematický obrad pre fanúšikov populárnej filmovej ságy, ktorí naň prišli oblečení ako ich obľúbené postavy alebo si so sebou priniesli repliky svetelných mečov.

Bohoslužbu začali ústrednou melódiou a na plátne vedľa oltára neskôr premietli časť z filmu, kde Luke Skywalker prekoná Dartha Vadera a vyhlási, že sa nikdy nepridá k Temnej strane. Duchovní tým chceli poukázať, že Skywalkerovo konanie vykresľuje, aké je dôležité vyhýbať sa násiliu a že sága si je s Bibliou v niektorých smeroch podobná. "Čím viac sme o tom rozprávali, tým viac podobností sme objavili medzi kresťanskými tradíciami a filmami," uviedla Garve pre agentúru Reuters.


Mohlo by vás zaujímať:Premiéra nesklamala: Nové Hviezdne vojny hravo zotreli aj rekord Harryho Pottera


Veriaci zaplnili kostol s kapacitou 500 ľudí, čím dvojnásobne prevýšili návštevnosť nedeľňajších bohoslužieb. "Nemusíte brať všetko náboženské tak vážne. Samozrejme, musíte s tým zaobchádzať s rešpektom, ale keď je tu taká svetová udalosť ako Hviezdne vojny, je v poriadku pridať sa," povedal agentúre Associated Press jeden zo zúčastnených veriacich Jonathan Wonneberger. Na sociálnych sieťach sa však nápad stretol aj s negatívnymi ohlasmi a niektorí používatelia ho označili za hriešny a hanebný.

Posadnutosť ságou sa dostala
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Soundtrack k snímkeStarWars: Sila sa prebúdzavyšiel prostredníctvom streamovacej služby Spotify. Fanúšičky a fanúšikovia Hviezdnych vojen si ho môžu vypočuť od piatka. Autorom diela je opäť americký skladateľ a dirigent John Williams, ktorý sa postaral o hudbu k viacerým filmom zo série Hviezdne vojny.Rodák z obce Floral Park v americkom štáte New York nahral piesne spolu s 90-členným orchestrom. V skladbe Snoke možno zas počuť 24-členný mužský zbor.


Mohlo by vás zaujímať:Archívu zvukov z Hviezdnych vojen hrozí záhuba: Nebudete veriť, akým spôsobom ho zachraňujú


Posadnutosť ságou sa dostala
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: theguardian.com)

Sci-fi snímka Star Wars: Sila sa prebúdza sa do nemeckých aj slovenských kín dostala 17. decembra. Vo filme si zahrali Carrie Fisher, Harrison Ford, Mark Hamill, Peter Mayhew, John Boyega, Max von Sydow, Anthony Daniels, Warwick Davis, Peter Mayhew, Kenny Baker, Lupita Nyong'o, Gwendoline Christie, Andy Serkis, Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, Domhnall Gleeson, Crystal Clarke či Christina Chong. Réžie sa ujal J. J. Abrams, ktorý nakrútil aj moderné spracovania sci-fi Star Trek (2009) a jeho pokračovanie s názvom Star Trek: Do temnoty (2013).

Za tri dni 250 miliónov dolárov

Siedma epizóda vesmírnej ságy Hviezdne vojny s podtitulom Sila sa prebúdza dosiahla v celosvetovom predaji lístkov za prvé tri dni od uvedenia do kín 250 miliónov dolárov (v prepočte zhruba 230,7 milióna eur) .Podľa spoločnosti The Walt Disney Company by snímka mala ešte počas otváracieho víkendu v amerických a kanadských kinách dosiahnuť tržby 220 miliónov dolárov (v prepočte približne 203 miliónov eur), čím by tak prekonala júnový rekord dobrodružného sci-fi Jurský svet (2015).


Mohlo by vás zaujímať:História Hviezdnych vojen v skratke: Zopakujte si pred Epizódou VII základné fakty


Posadnutosť ságou sa dostala
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Tensvojho času utŕžil 208,8 milióna dolárov (v prepočte približne 192,6 milióna eur).Sila sa prebúdza dosiahla rekordné tržby už vo štvrtok počas prvých premietaní v USA a Kanade, keď v predaji lístkov zarobila 57 miliónov dolárov (v prepočte zhruba 52,6 milióna eur).

Posadnutosť ságou sa dostala
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: internet)

Viac o téme: Hviezdne vojnyStar WarsBerlín
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu