Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Najlepší filmoví učitelia: Škola s nimi je zážitkom

Robin Williams ako učiteľ John Keating vo filme Spolok mŕtvych básnikov Zobraziť galériu (3)
Robin Williams ako učiteľ John Keating vo filme Spolok mŕtvych básnikov

Robin Williams, Michelle Pfeifferová, Jan Tříska, Jack Black či Patrick Stewart. Týchto hercov sme si zamilovali aj vďaka postavám učiteľov, ktoré stvárňovali.

Byť v dnešnej dobe učiteľom nie je nič jednoduché. Slabé platové ohodnotenie, málo vážnosti v spoločnosti, veľká administratíva. Azda každý z tých hrdinov, ktorý sa dnes postaví s kriedou pred tabuľu v kútiku duše určite dúfa, že sa pre svojich študentov stane niekým natoľko inšpiratívnym a váženým, akým bola napríklad ikonická postava Robina Williamsa v Spolku mŕtvych básnikov. Učiteľ anglickej literatúry John Keating z filmu Petra Weira však nie je jediný, ktorého by sme si želali za profesora na našej škole. Ako by teda mohol vyzerať ideálny učiteľský zbor, ak by sme si ho mohli zostaviť z postáv, ktoré sme si zamilovali z filmov? Ktorí filmoví učitelia sú tí najinšpiratívnejší?

Louanne Johnsonová (Michelle Pfeifferová) z Nebezpečných myšlienok

Bývalá mariňáčka Loanne Johnsonová sa nezastaví pred ničím – ani pred triedou naoko neskrotiteľných tínedžerov, ktorí vohnali predchádzajúce učiteľky do starostlivosti psychiatrov.

Albus Dumbledore (Richard Harris) z Harryho Pottera

Aj v stopätnástich rokoch je Albus Dumbledore stále jednotkou medzi čarodejníkmi. A okrem toho je tiež dobrosrdečný, chápavý a verí tomu, že dobro je v každom z nás.

Čitajte viac: Tajomstvá Harryho Pottera: Robina Williamsa nechceli ani zadarmo

Sam Coulson (Michael Vartan) z Nepobozkanej

Nielen Josie (Drew Barrymore) bola z Michaela Vartana ako Sama Coulsona namäkko. Práve ju však naučil, že popularita nie je všetko.

John Keating (Robin Williams) zo Spolku mŕtvych básnikov

Ó kapitán! Môj kapitán! Viac slov ani netreba. Kapitán je len jeden.

Prečítajte si tiež: Desať filmových koncov, na ktoré len tak nezabudnete

Pierre Morhange (Gérard Jugnot) zo Slávikov v klietke

Aj Pierre Morhange čelil výzve v podobe nezvládateľných mladíkov, tentoraz z chlapčenskej internátnej školy. Napokon sa však stal ich mentorom, ochrancom a druhým otcom.

Igor Hnízdo (Jan Tříska) z Obecnej školy

„Jmenuji se Igor Hnízdo,“ znejú prvé slová nového učiteľa, ktorého neortodoxné metódy výučby slávia v triede plnej problémových mladých žiakov nečakaný úspech.

Mark Thackeray (Sidney Poitier) z Pánu učiteľovi z lásky

Ako Igor Hnízdo vyučoval občas aj trstenicou, tak Mark Thackeray prístupom. Svojich študentov považoval za dospelých ľudí a nie deti a podľa toho sa ku nim aj správal.

Profesor Málek (František Smolík) z Vyššího principu

„Z hlediska vyššího principu mravního vražda na tyranu není zločinem,“ vysloví legendárnu vetu profesor Málek. Neváha sa ani vybrať do sídla gestapa orodovať za študentov, ktorých zatkli za podporovanie atentátu na Reinharda Heydricha.

Čítajte tiež: Slovenské filmy: Kvalitné klenoty aj druhotriedne snímky

Dewey Fin (Jack Black) zo Školy ro(c)ku

Dewey Fin síce nemá ani potuchy o tom, ako byť dobrým učiteľom, no napokon sa ním aj tak stane. A popritom ešte aj založí bombastickú kapelu.

Charles Xavier (Patrick Stewart) z X-Menov

Pre nechcené deti sa stal Charles Xavier niečím ako náhradným otcom. Učí ich, že odlišnosť z nich ani náhodou nerobí menejcenné bytosti.

Čitajte aj toto: Sexi aj bez koruny krásy: Týmto hercom plešina skutočne pristane

A koho by ste si za učiteľa želali vy?

Viac o téme: Robin WilliamsPatrick StewartJack BlackNebezpečné myšlienkyJan TřískaObecná školaSpolok mŕtvych básnikovDrew BarrymoreSidney PoitierMichelle PfeifferováFrantišek SmolíkRichard HarrisŠkola ro(c)kuVyšší princip
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu