Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dnes večer rozdajú Zlaté glóbusy: Prečítaje si nominácie

Zlaté glóbusy Zobraziť galériu (6)
Zlaté glóbusy (Zdroj: wordpress)

Nedeľná noc v losangeleskom hoteli Beverly Hilton bude patriť ceremoniálu 73. ročníka udeľovania filmových a televíznych cien Zlatý glóbus. Počas galavečera, ktorý bude moderovať anglický herec, komik a filmár Ricky Gervais, sa predstavia napríklad Bryce Dallas Howard, Helen Mirren, Jim Carrey, Mel Gibson, Olivia Wilde, Amy Adams, Jaimie Alexander, Patricia Arquette, Jamie Foxx, Amber Heard, Kate Hudson, Julianne Moore, Eddie Redmayne, Kurt Russell, J.K. Simmons alebo Channing Tatum. Cenu Cecila B. DeMilla za celoživotné dielo si prevezme Denzel Washington.

Zoznamu kandidátov vo filmových kategóriách vládne romantická dráma Carol. Snímka o ľúbostnom vzťahu dvoch žien, ktorému stoja v 50. rokoch minulého storočia v ceste spoločenské konvencie, si na konto pripísala päť nominácií v kategóriách Najlepšífilm- dráma, Najlepšia filmová réžia (Todd Haynes), Najlepší ženský herecký výkon vofilme- dráme (Cate Blanchett, Rooney Mara) a Najlepšia pôvodná hudba (Carter Burwell). V počte nominácií nasledujú snímky Revenant Zmŕtvychvstanie, Stávka na neistotu a Steve Jobs, ktoré majú v hre po štyri, zatiaľ čo Izba, Sledovačka, Marťan, Osem hrozných a Dánske dievča si vyslúžili po tri.

Carol
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Ďalšími uchádzačmi o titul najlepšia dráma sú Izba, Revenant Zmŕtvychvstanie, Sledovačka a Mad Max: Zbesilá cesta. Posledná trojica menovanýchfilmovsa spolu s Carol nachádza aj v ďalšej spoločnej kategórii, a to vďaka ich režisérom, ktorými sú Alejandro González Iňárritu (Revenant Zmŕtvychvstanie), Tom McCarthy (Sledovačka), George Miller (Mad Max: Zbesilá cesta) a spomínaný Haynes (Carol). V boji o cenu za najlepšiu réžiu ich dopĺňa Ridley Scott (Marťan). McCarthy si vyslúžil hneď dve nominácie, okrem réžie sa so spoluautorom scenára k jeho snímke Sledovačka Joshom Singerom uchádza aj o cenu v kategórii Najlepší filmový scenár, kde im konkurujú Emma Donoghue (Izba), Adam McKay a Charles Randolph (Stávka na neistotu), Aaron Sorkin (Steve Jobs) a Quentin Tarantino (Osem hrozných).

Dnes večer rozdajú Zlaté
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: internet)

Päticu, ktorá môže získať cenu Hollywoodskej asociácie zahraničných novinárov (HFPA) v kategórii filmových komédií alebo muzikálov, tvoria Stávka na neistotu, Joy, Marťan, Špión a Vykoľajená. Až tri z nich majú zastúpenie aj v kategórii Najlepší ženský herecký výkon vofilme- komédii alebo muzikáli, kde sa okrem Jennifer Lawrence (Joy), Melissy McCarthy (Špión) a Amy Schumer (Vykoľajená) ocitli aj Maggie Smith (The Lady in the Van) a Lily Tomlin (Grandma).

Za hlavné úlohy v dramatickýchfilmochnominovali okrem Cate Blanchett a Rooney Mary aj herečky Brie Larson (Izba), Aliciu Vikander (Dánske dievča) a Saoirse Ronan (Brooklyn). Päticu hercov nominovaných za herecké výkony v drámach zas tvoria Bryan Cranston (Trumbo), Leonardo DiCaprio (Revenant Zmŕtvychvstanie), Michael Fassbender (Steve Jobs), Eddie Redmayne (Dánske dievča) a Will Smith (Vyhraj a preži). Za výkony v komédiách alebo muzikáloch si nominácie vyslúžili Christian Bale (Stávka na neistotu), Steve Carell (Stávka na neistotu), Matt Damon (Marťan), Al Pacino (Danny Collins) a Mark Ruffalo (Infinitely Polar Bear).

Steve Jobs, Michael Fassbender
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: film-book.com)

V kategórii Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe si nomináciu vyslúžil Sylvester Stallone, ktorý mal v roku 1977 šancu získať Zlatý glóbus za herecký výkon a scenár vďaka športovej dráme Rocky (1976). Práve stvárnenie starnúceho bývalého boxera Rockyho v snímke Creed mu pritom prinieslo druhú šancu. Proti nemu stoja Paul Dano (Love & Mercy), Idris Elba (Beasts of No Nation), Mark Rylance (Most špiónov) a Michael Shannon (99 Homes). V rovnakej ženskej kategórii sa o Zlatý glóbus uchádzajú Jane Fonda (Mladosť), Jennifer Jason Leigh (Osem hrozných), Helen Mirren (Trumbo), Kate Winslet (Steve Jobs) a Alicia Vikander (Ex-Machina), ktorá tak má v hre dve nominácie za herecké výkony.

Most špiónov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

V kategórii cudzojazyčnýchfilmovsú nominované belgická komédia Zbrusu Nový zákon, čilská dráma El Club (anglický názov: The Club), fínsko-nemecko-estónska snímka Miekkailija (anglický názov: The Fencer), francúzska dráma Mustang a maďarskýfilmSaulov syn. Päticu nominovaných animovanýchfilmovtvoria Anomalisa, Dobrý dinosaurus, V hlave, Snoopy a Charlie Brown: Peanuts vofilmea tiež Ovečka Shaun.

Snoopy
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Peanuts.com)

V televíznych kategóriách získali po tri nominácie seriály Mr. Robot (2015), Fargo (2014), Cudzinka (2014), Transparent (2014), American Crime (2015) a Wolf Hall (2015). Dva z nich (Mr. Robot, Cudzinka) sa uchádzajú o trofej v kategórii Najlepší televízny seriál - dráma, kde sú tiež nominované Empire (2015), Hra o tróny (2011) a Narcos (2015). O titul Najlepší miniseriál alebo televíznyfilmzabojujú American Crime, American Horror Story: Hotel (2015), Fargo, Wolf Hall a Pot a slzy (2015). Najlepším seriálom v žánroch komédia alebo muzikál sa stane jeden zo šestice Casual (2015), Mozart in the Jungle (2014), Orange is the New Black (2013), Silicon Valley (2014), Transparent a Viceprezident(ka) (2012).

Viac o téme: Zlatý glóbus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu