Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Majstri filmovej hudby: Spoznajte skladateľov legendárnych melódií

John Williams
John Williams (Zdroj: SITA)

Nielen herci, scenár či dobrý režisér robí snímku kvalitnou. Veľmi dôležitou súčasťou je tá správna hudba, o ktorú sa nemôže postarať nikto iný ako majstri filmovej hudby.

Hans Zimmer

Jedným zazda najznámejších tvorcov filmovej hudby je Hans Zimmer. Nemecký skladateľ stojí za množstvom filmových hitov posledných rokov. Začiatky jeho hudobnej kariéry sa viažu ku kapelám Ultravox a The Buggles, kde hral na klávesy asyntetizátory. Prelomovým bolo zloženie hudby kfilmu Rain Man apotom už jeho kariérna cesta viedla len nahor. Medzi jeho najznámejšie melódie patrí hudba zPirátov z Karibiku, Gladiátora, Batmana, Spidermana, Supermana, Levieho kráľa amnožstva ďalších. Na spoluprácu si zvykne kvôli autenticite prizvať umelcov zprostredia, vktorom sa odohráva aj samotná snímka.

Hudbu Hansa Zimmera naživo s orchestrom si môžete vypočuť aj v Bratislave už 5. mája. Lístky kupujte na www.predpredaj.sk.


Šok, dojatie a najmä vďaka: Toto sú reakcie hercov a herečiek nominovaných na Oscara


John Williams

Pri mene John Williams sa zhodujú kritici i laická verejnosť na tom, že ide omajstra filmovej hudby. Je známy najmä svojimi melódiami kHviezdnym vojnám, no potešil nás svojou tvorbou aj vo filmoch oHarry Potterovi, Indianovi Jonesovi či v Schindlerovom zozname alebo Jurskom parku. Je to však len zlomok toho, čo vytvoril. Hudobné cítenie zrejme získal od otca, ktorý bol jazzovým bubeníkom. Svoj talent rozvíjal počas štúdia na Kalifronskej univerzite aneskôr na vychýrenej hudobnej škole – Julliard School. Často spolupracuje so Stevenom Spielbergom, ktorý ho nazýva skladateľom chameleónom, keďže dokáže vytvoriť hudbu kakémukoľvek žánru. Od ostatných tvorcov sa odlišuje tým, že kskladaniu hudby nepotrebuje počítač. Partitúry píše na papier ceruzkou aako pomocníka používa svoj 90-ročný klavír Steinway.

Ennio Morricone

<

Rodák z Ríma je jediný filmový skladateľ, ktorý získal Oscara za celoživotné dielo. Anaozaj zaslúžene. Na svojom konte má vytvorenú hudbu kviac ako 500 filmom aseriálom. Tie azda najznámejšie sú Vtedy na západe, Nedotknuteľní či Osem hrozných. Knajnovšej snímke, Osem hrozných, nahrával hudbu vPrahe sČeským národným symfonickým orchestrom.

James Horner

Za pamätnú hudbu kTitanicu, Avatarovi či Statočnému srdcu môžeme ďakovať americkému skladateľovi Jamesovi Hornerovi, ktorého otec pochádza zČiech. Okrem skladania skvelej hudby si však "užíva" aj kritiku za vykrádanie svojej aj cudzej tvorby. Má na svojom konte aj hudbu vúvodnej znelke štúdia Universal Pictures, ktorú môžete vidieť apočuť pri filmoch vytvorených od roku 1990 do roku 1997.


Pikošky tohtoročných oscarových nominácií: Kto ich má najviac a kto vytvoril rekordy?


Danny Elfman

Meno Danny Elfman už azda navždy bude spájať slegendárnymi Simposonovcami. Tento skladateľ sa však preslávil aj svojou tvorbou k filmom Tima Burtona. Vytvoril hudbu kBatmanovi, Nožnicovorukému Edwardovi, Temým tieňom či kAlici vkrajine zázrakov. Za svoju tvorbu získal mnoho nominácií iocenení. Napríklad úvodná znelka zo Zúfalých manželiek si vyslúžila cenu Emmy.

Alan Silvestri

Zbožňujete soundtrack zo skvelého Forresta Gumpa? Tak za ten je zodpovedný Alan Silvestri. Okrem iného má za sebou hudbu vmnožstve veľkofilmov – Avengers, Van Helsing, Noc vmúzeu, Captain America či Polárny Expres.


Atmosféru veľkofilmov dotvára hudba: Soundtrack z Pána prsteňov je top


Howard Shore

Meno Howard Shore jednoducho musíte poznať. Ak už kvôli ničomu inému, tak aspoň pre fantastickú hudbu ksnímkam Pán prsteňov či Hobit. Za Pána prsteňov si vyslúžil nielen Zlaté glóbusy ale aj Oscara. Mal pracovať aj na filme King Kong, ale kvôli údajným nezhodám so štábom bol ztejto práce odvolaný.

Viac o téme: John WilliamsHans ZimmerEdward Shore
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu