Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Filmová akadémia reaguje na kritiku: Zastavia tak výčitky hercov?

Oscar
Oscar (Zdroj: SITA)

Americká Akadémia filmových umení a vied ohlásila zmeny, ktoré povedú k zvýšeniu diverzity v jej členskej základni i správnej rade. Predstavitelia organizácie tak reagovali na kritiku vyčítajúcu, že nominácie v 88. ročníku udeľovania Oscarov už druhý rok po sebe úplne postrádajú afroamerických hercov a herečky.

Cieľom ohlásených zmien je zdvojnásobiť diverzitu a tiež zastúpenie žien v Akadémii do roku 2020. Týkať sa budú hlasovacích práv pri udeľovaní Oscarov, ktoré po novom budú platiť desať rokov a obnovia sa v prípade, že člen Akadémie je aktívny v kinematografii. Po dosiahnutí troch desaťročných obdobiach dostane člen Akadémie doživotné hlasovacie právo. Na toto oprávnenie bude mať nárok aj v prípade, že získal nomináciu na Oscara alebo cenu získal.


Nad Oscarmi visí obrovský mrak kritiky: K bojkotu sa pridal aj Will Smith


Zmeny sa dotknú nielen nových členov Akadémie, ale i súčasných. Ak aktuálny člen nesplní aspoň jednu zo spomínaných podmienok, jeho členstvo v Akadémii nezanikne, no stratí právo hlasovať. Nové pravidlá však neovplyvnia aktuálny ročník odovzdávania Oscarov.

Okrem toho Akadémia mieni rozšíriť správnu radu a ďalšie komisie. Na zvýšenie diverzity plánuje organizácia spustiť globálnu kampaň s cieľom spoznať a prijať nových členov, ktorí do jej radov prinesú väčšiu diverzitu.

Nominácie v aktuálnom ročníku udeľovania Oscarov pre nedostatok diverzity pobúrili viacero osobností, ktoré vyzývajú na bojkot tohtoročného ceremoniálu. Bezprostredne po vyhlásení kandidátov pritom vyjadrila sklamanie aj prezidentka americkej Akadémie filmových umení a vied Cheryl Boone Isaacs.

Viac o téme: OscarAkadémia filmových umení a vied
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu