Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Katastrofické scenáre konca sveta: Čo všetko nám už vo filme hrozilo?

Deň po tom Zobraziť galériu (6)
Deň po tom (Zdroj: tv tipy)

Ľudstvo a celú Zem ohrozovalo od vzniku filmu nespočetné množstvo nebezpečenstiev. Každú chvíľu padajú asteroidy, pravidelne treba bojovať s mimozemskou civilizáciou či zastaviť výbuch jadrovej hlavice. Našťastie, v každej takejto hrozivej situácii sa medzi všednými ľuďmi nájde hrdina, ktorý všetko dostane pod kontrolu. Viete, čo všetko nám už hrozilo a komu vďačíme za prežitie?

Zrážka s asteroidom

Armageddon
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Touchstone Pictures)

Hrozba je jasná: Zem oosemnásť dní zanikne. Rúti sa totiž na ňu obrovský asteroid. Jedinou možnosťou, ako sa zachrániť, je pristáť na ňom ado jeho vnútra zavŕtať jadrovú bombu. Nedokáže to nikto iný ako Bruce Willis ako Harry Stamper ajeho partia chlapov. Všetci pracujú vnaftárskej spoločnosti ako precízni vŕtači. V Armageddone (1998) nechýba ani romantická zápletka. Tvorcovia po dohode využívali aj priestory určené výlučne pre NASA, takže sa pohybovali ako zariadení vhodnote 19 miliárd dolárov. Napriek tomu si vyslúžila zo strany vedcov obrovský výsmech. VNASA vňom našli 168 nepresností. Tie využívajú pri školení zamestnancov, ktorí ich musia nájsť.


Herci a podnikatelia v jednom: Majú vlastný biznis aj mimo Hollywoodu


Mimozemský útok

Deň nezávislosti, Independence Day
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: 20th Century Fox, )

Zistenie, že vo vesmíre nie sme sami, nie je jednoduché vstrebať. Oto horšie je to vprípade, keď tieto mimozemské civilizácie práve pristávajú na Zemi scieľom vyhladiť ľudstvo azelenú planétu obsadiť. Deň nezávislosti predstavil hrozbu, sktorou nikto nerátal ašance na prežitie sú naozaj mizivé. Dôvtip, odvaha azbrane, ktoré sa stými vesmírnymi nemôžu ani len porovnávať, sú jedinou výzbrojou na záchranu Zeme. Našťastie je tu Will Smith ako vojak Steven, Bill Pullman ako americký prezident aJeff Goldblum ako televízny technik, ktorí sa smelo púšťajú do boja svesmírnou silou. Úspešná snímka sa dostala aj do Bieleho domu - vtedajší prezident Bill Clinton si objednal súkromnú projekciu.


10 najväčších výplat v histórii filmu: Z hollywoodskych platov sa vám zatočí hlava


Keď sa ľudstvo ničí samo

Deň, kedy sa zastavila
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: 20th Century Fox, )

Nielen prírodné živly či mimozemské civilizácie môžu ohrozovať našu planétu. Snímka Deň kedy sa zastavila Zem (2008) ukazuje úplne inú situáciu. Ľudstvu hrozí, že sa postupne zničí aj samo bez akejkoľvek cudzej príčiny, preto prichádza na scénu mimozemšťan Klaatau vpodaní Keanu Reevesa. Čaká ho náročná úloha - dať veci na pravú mieru aj keď ľudia bažia po tom, aby ho skúmali atak ho zavrú do laboratória. Keďže hrozba prichádza vpodobe zničeného životného prostredia, štáb počas natáčania naopak prírodu šetril. Neplytvalo sa papierom ani elektrinou, jazdilo sa na bionaftu avyužívali recyklované materiály.

Neznáma nákaza

Smrtiaca nákaza, Outbreak
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Warner Bros)

Vúvode snímky Smrtiaca epidémia (1995) sa vraví, že najväčším nepriateľom človeka je vírus. Nie je ho vidieť azničí, na čo natrafí. ZAfriky sa až do Kalifornie dostane nákaza sneznámym pôvodom. Nebezpečenstvo je vysoké ato najmä vtedy, keď vysokí vojenskí hodnostári chránia svoje záujmy pred umierajúcimi nevinnými ľuďmi. Šanca na prežitie je nízka, no plno zvučných mien by situáciu malo vyriešiť.


Gyllenhaal v sebe filmovú krv nezaprel: V 35 má za sebou slušnú kariéru


Prírodné živly

Deň po tom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Warner Bros)

Azda najčastejšie vo filmoch využívanou ničivou silou sú prírodné živly. Jedno veľkomesto padne kvôli záplave, ďalšie zasiahne tornádo avinom vybuchne roky spiaca sopka. Vsnímke Deň potom (2004) však prírodná sila zasiahla ľudstvo vo viacerých fázach, ktoré boli spustené globálnym otepľovaním. Obrovské krúpy, všetko navôkol ničiaci hurikán, séria tornád asneh tam, kde nikdy nebol. Ato je len začiatok. Ľudstvo ostávajú po potope vabsolútne zamrznutých mestách, nehovoriac ohrozbe so strany divej zvery. Vreálnom živote by síce takéto situácie mohli nastať, no príroda by na to zrejme potrebovala stovky rokov.

Viac o téme: Will Smith Bruce WillisKeanu ReevesKatastrofické filmy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu