Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovenské filmy zabojujú o hlavnú cenu Febiofestu: Porazia nominanta na Oscara?

Všetko bude v poriadku Zobraziť galériu (3)
Všetko bude v poriadku (Zdroj: ASFK)

Slovenský film s cenou z New Yorku, český film s cenou zo Sundance aj rakúsky film s nomináciou na Oscara sa popasujú o hlavnú cenu Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest, ktorý v Bratislave potrvá od 17. do 23. marca 2016. V súťažnej sekcii s názvom V strede Európy sa stretne dvadsiatka krátkych hraných, dokumentárnych, animovaných aj experimentálnych filmov z krajín V4 a z Rakúska.

Ocenenie MFFK Febiofest spojené sfinančnou prémiou 3000 EUR udelí medzinárodná porota vzložení: medzinárodne oceňovaný slovenský režisér animovaných filmov Andrej Kolenčík, poľská sales agentka Katarzyna Siniarská a kurátorka Vienna International Shorts Ann-Katrin Dorner. Jeden z filmov si odnesie aj Cenu divákov.


Internet šalie, vtipy, narážky, priania: DiCapriov prvý Oscar láme rekordy!


„Krátke filmy sú najslobodnejším formátom súčasnosti. Vznikajú väčšinou na filmových školách aukazujú tak divákom, ako môže slovenská kinematografia vyzerať opár rokov. Ale čím ďalej, tým viac, sa tento formát presadzuje aj u renomovaných tvorcov. Tento rok sme vyberali zo 150 prihlásených snímok a predstaví sa zatiaľ najsilnejšia zostava súťažných filmov vhistórii festivalu,“ zhodnotil umelecký riaditeľ MFFK Febiofest Přemysl Martinek.

Domácu kinematografiu bude vo festivalovej súťaži reprezentovať 5 krátkych snímok. Medzi nimi aj krátky film Miry Fornay Záhradníci, ktorý bol uvedený na prestížnom festivale vRotterdame, odkiaľ si režisérka vroku 2013 odniesla hlavnú festivalovú cenu za dlhometrážny film Môj pes Killer. Tento raz ju MFF Rotterdam vybral ako jednu zo šiestich tvorcov zcelého sveta, aby sa vyjadrili k téme obnovenia, rekonštrukcie. Jej krátka snímka zobrazuje príbeh albínskeho afrického utečenca, ktorý zachráni život ženy. Tá mu poďakuje tým, že ho načas pozve do svojho domu. Medzi dvomi odlišnými postavami vznikne napriek rozdielnosti puto, avšak ženin syn – neonacista ho núti pokračovať vjeho ceste.

Záhradníci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ASFK)

Vsúťažnej kolekcii dominuje aj jeden znajúspešnejších slovenských filmov minulého roka – snímka Chronos režiséra Martina Kazimíra. Študent réžie Vysokej školy múzických umení za ňu okrem domácich ocenení získal spomedzi stovky filmov prvú cenu na medzinárodnom festivale sci-fi filmov v New Yorku. Zobrazuje vyčerpaného podnikateľa v podaní Richarda Stankeho, ktorý sa ocitne v hotelovej izbe, kde plynie čas naopak.

Chronos
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ASFK)

Zo slovenského animovaného filmu sa vsúťaži objaví lyrická snímka Marty Prekopovej Mila Fog, ktorá sa ocitla vo výberoch viacerých zahraničných prehliadok. V mnohom pripomína snímku Terrencea MalickaStrom života, autorka sa v ňom vyznáva z fascinácie krásou prírody acelého vesmíru.


Zlaté maliny rozdané: Najhorším filmom sa stala snímka 50 odtieňov sivej


Oocenenie Febiofestu sa bude zo susednej českej kinematografie uchádzať film Ondřeja Hudečka Furiant. Queer romanca, zasadená do malebného prostredia českých krajín 19. storočia, rozpráva pravdivý, ale utajený príbeh zo života dramatika Ladislava Stroupežnického. Zviac ako ôsmich tisícok krátkych filmov zcelého sveta ho vybrali na prestížny festival vSundance, odkiaľ si dokonca odniesol cenu za najlepšiu réžiu.

Vsúťažnom ringu snímok zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska aRakúska si festivaloví diváci budú môcť pozrieť aj rakúsky krátky film Všetko bude vporiadku zdielne nemeckého režiséra Patricka Vollratha, ktorý bol študentom oscarového režiséra Michaela Hanekeho. Príbeh osudovej cesty rozvedeného otca ajeho osemročnej dcéry má na konte ocenenie zCannes anomináciu na Oscara.


Sekcia V strede Európy:

Preč od klávesnice

dokumentárny / Slovensko / Réžia: Patrik Kováč

Dvadsaťdvaročná Alexandra odmieta žiť vBratislave auteká „do lesa“ za „slobodou“.

Amerika / Ameryka

hraný / Poľsko / Réžia: Aleksandra Terpińska

Nerozlučné priateľky, znudené svojou každodennou existenciou, sa rozhodnú stopovať. Čo bolo myslené ako nevinné dobrodružstvo, sa mení na emocionálnu hru.

Furiant

hraný / Česko / Réžia: Ondřej Hudeček

Queer romanca rozpráva pravdivý, ale utajený príbeh zo života dramatika Ladislava Stroupežnického.

Happy End

animovaný / Česko / Réžia: Jan Saska

Čierna komédia o smrti so šťastným koncom. Úžasná séria nepravdepodobných stretnutí: poľovníci, traktorista, chlapec z diskotéky, a mŕtvola.

Chronos

hraný / Slovensko / Réžia: Martin Kazimír

Vtajomnej hotelovej izbe, kde čas plynie dozadu, nachádza starý muž nový pohľad na svet.

Cesta

animovaný / Poľsko / Réžia: Michał Wójcicki

Muž včlne bojuje sbúrkou, pristane na pustom pobreží, objaví mŕtve telo, pokračuje vceste cez hory apláne, objaví pyramídu. Na jej vrchole nájde zmysel svojho života.

Kvet mladosti / Sétagalopp

hraný / Maďarsko / Réžia: Ádám Freund

Karl vškole spí. Ale kým spí, aspoň sa mu sníva.

Lesapán / Leshy

hraný / Česko / Réžia: Pavel Soukup

Karel je lesník telom idušou, o les sa stará pevnou rukou. Pytliaci prebudia vopustenej časti lesa tvora, ktorý by mu mohol byť rovnocenným súperom.

Mila Fog

animovaný / Slovensko / Réžia: Marta Prokopová

Prázdnota.

Chladná atemná noc.

Túžim po svetle, nech je kdekoľvek.

Odchádzame ztejto krajiny

dokumentárny / Slovensko / Réžia: Dominik Jursa

Film o páre mladých ľudí, ktorí sa chystajú vstúpiť do života a zvažujú, či je tátokrajina vhodným miestom pre ich budúcnosť.

Okamih / A pillanat

hraný / Maďarsko / Réžia: Árpád Sopsits

Robert Capa vroku 1936 fotografuje vývoj španielskej občianskej vojny zo strany Republikánov.

Príbeh oničom / Mine de rien

hraný / Poľsko, Francúzsko / Réžia: Grzegorz Jaroszuk

Zamestnankyňa zoologickej záhrady sa cestou domov stane svedkom brutálnej streľby vobchode, a jej život sa zrazu začína meniť.

Proces

hraný dokument / Česko / Réžia: Johana Švarcová

Tanečníčka a choreografka Dora pozvala po päťročnej tvorivej prestávke svojho bývalého študenta Honzu, aby spolu vytvorili tanečné dueto.

Rovnováha / Gleichgewicht

dokumentárny / Rakúsko / Réžia: Bernhard Wenger

Denise, 20 ročná dievčina, takmer každý deň chodí do viedenského zábavného parku vPrátri, aby sa povozila na kolotoči, pretože jej to pomáha prekonať svoju ťažkú minulosť.

Smyčka

hraný / Česko / Réžia: Štěpán Pech

Podvratná tínedžerská komédia, vktorej témy ako hľadanie identity, pochopenie aláska vsebe nesú tiene potlačených telesných túžob.

Tieňový boxer / Schattenboxer

hraný / Rakúsko / Réžia: Jannis Lenz

Aby sa vyhol väzeniu za napadnutie, musí Ahmed absolvovať kurz proti využívaniu násilia.

Všetko bude vporiadku / Alleswirdgut

hraný / Nemecko, Rakúsko / Réžia: Patrick Vollrath

Rozvedený otec prišiel po svoju osemročnú dcérku Leu. Všetko vyzerá ako každý druhý víkend, ale po chvíli si Lea začne uvedomovať, že niečo nie je vporiadku.

Vystupujte vpravo / Ausstieg rechts

hraný / Rakúsko / Réžia: Rupert Höller, Bernhard Wenger

Keď sa černoch stane terčom nespravodlivého rasového útoku vpreplnenom autobuse, je tam len jeden pasažier, ktorý nechce ignorovať túto situáciu ako všetci ostatní.

Záhradníci

hraný / Maďarsko, Slovensko, Holandsko / Réžia: Mira Fornay

Albínsky africký utečenec zachráni život ženy. Tá mu poďakuje tým, že ho načas pozve do svojho domu.

Odtlačok / Powidok

hraný / Poľsko / Réžia: Piotr Dudak

Príbeh mladíka, ktorý sa – vedený strachom atúžbou po pomste – stal obeťou svojho vlastného rozhodnutia.

Viac o téme: Febiofest
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu