Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Suchý humor, história či napätie: Tieto britské seriály si zamilujete aj vy

Sherlock Zobraziť galériu (7)
Sherlock (Zdroj: BBC One)

Britský seriál spoznáte na prvý pohľad. Pár známych, ale množstvo neopozeraných tvárí, svojský humor a veľká kopa irónie. Vo Veľkej Británii vznikajú najlepšie hodnotené seriály (podľa filmových databáz) a mnohé z nich sa usilujú Američania prerobiť na svoj obraz. Vyskúšajte aj vy niektorý z týchto seriálov, najlepšie v pôvodnom jazyku, a určite nebudete sklamaní. Nemajú síce veľa častí, no každá z nich stojí za to.

IT Crowd

IT Crowd
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: NBC)

Britský ostrovtip si rozhodne užijete vseriáli IT Crowd, ktorého dej sa točí okolo dvoch informatikov Roya aMossa aich novej vedúcej Jen. Tá nemá opočítačoch "ani páru" auž vôbec ju neláka pracovať vzatuchnutom suteréne. Roy aMoss zase nie sú spokojní stým, že musia pracovať pod niekým ako je Jen. Postupne si však uvedomia, že pracovať pod ženou nemusí byť až také zlé. Pobavíte sa na komických situáciách aj na úplne rozdielnych spolupracovníkoch.


Profesorka McGonagallová: Z oscarovej herečky šľachtičná


Panstvo Downton

Promo záber seriálu Panstvo
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: ITV)

Rok 2010 priniesol dramatický seriál, ktorého dej sa začína počas vlády Juraja V. potopením Titanicu. Chvíľkami je až na neuverenie, ako skutočne panstvo pôsobí, hoci sú jeho obyvatelia vymyslení. Život rodiny Crawleyovej na panstve vYorkshire je ovplyvnený všemožnými dôležitými historickými udalosťami, ako aj ich rodinnými problémami. Vseriáli si užijete krásne dobové kostýmy aj výborné herecké obsadenie.

Sherlock

Sherlock
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: BBC One)

Klasické literárne dielo od Sira Arthura Conana Doyla si prešlo už mnohými vizuálnymi adaptáciami. Vtomto prípade však ide ozmodernizovanú asviežu verziu. Dej je zasadený do moderného Londýna, no ukazuje aj mnoho pôvodných dejových línií izločincov. Všetko však vmodernom apútavom poňatí. Aby dej nebol rozvláčny, seriál chráni pomerne uzavretý dej epizód aich podmanivé aemočne nabité zápletky. Ústredné postavy – Sherlocka Holmesa adoktora Johna Watsona – stvárňujú herci Benedict Cumberbatch a Martin Freeman. Cumberbatcha si tvorcovia vyhliadli vsnímke Pokánie, v ktorej ich zaujal jeho mimoriadny výkon.


Zo žiačky učiteľka: Emma Watson bude lektorkou na Oxforde, pridá sa aj Cumberbatch


Misfits

Misfits
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: NBC)

Kombináciu komédie, drámy, fantasy asci-fi prináša seriál Misfits. Vykonávanie verejno-prospešných prác vspojení so záhadnou búrkou radikálne zmení životy piatim mladým Londýnčanom. Najpodivnejšia meteorologická udalosť vBritánii na nich zanechá svoje stopy ato tak, že každý znich získa nejakú zvláštnu schopnosť. Hoci ich nepoužívajú práve na dobré veci, zčasu načas sú nútení zabrániť pohromám, ktoré spôsobujú iní. Milovníci čierneho humoru budú nadšení. Tvorcovia použili na propagáciu prvej série virálny marketing, hlavné postavy si dopisovali na sociálnych sieťach akdeju tak pridávali ďalší materiál.

Doctor Who

Doctor Who
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: BBC)

Návrat kultového britského seriálu zo 60. rokov ocenilo množstvo divákov. Veď cestovateľa včase, Doktora Who, si jednoducho musíte obľúbiť. Zažíva dobrodružstvá naprieč časom apriestorom apopri tom rieši zapeklité záhady. Nechýbajú mimozemské civilizácie, či už priateľské alebo nie, aneustupujúca hrozba straty života. Vpriebehu rokov si Doktora Who zahralo už dvanásť hercov, diváci však súplne všetkými neboli spokojní. Najmladším predstaviteľom doktora je jedenásty vporadí Matt Smith, ktorý sa vďaka tomu zapísal do Guinnesovej knihy rekordov.


HBO vyhlásila vojnu pirátskym kópiám Hry o tróny: Seriál vopred nikto neuvidí


Ripper street

Ripper Street
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: BBC)

Už znázvu vyplýva, že seriál sa bude odohrávať vLondýne tesne po útokoch Jacka Rozparovača. Nevenuje sa však klasickému mýtu ovrahovi, skôr sa ojeho postavu opiera len okrajovo. Predvošetkým ide odetektívny seriál, vktorom hlavným vyšetrovateľom je charizmatický Matthew MacFadyen, známy ako posledný filmový predstaviteľ pána Darcyho zPýchy apredsudku. Policajná divízia H zo Scotland Yardu má za úlohu udržať londýnsku časť Whitechapel vbezpečí. Zločiny z90. rokov 19. storočia vyzerali inak ako tie súčasné.

Dickensian

Dickensian
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: BBC)

Najnovší prírastok do rodiny britských seriálov je poctou Charlesovi Dickensovi. Poznáte postavy zjeho najznámejších diel? Na jednej ulici sa stretávajú hrdinovia zVianočnej koledy, Olivera Twista, Davida Copperfielda aďalších. Napriek tomu, že každá zpostáv má svoj vlastný príbeh, dá sa v deji veľmi ľahko orientovať.

Viac o téme: SherlockPanstvo DowntonIT CrowdDickensian
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu