Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Keď to nejde a nejde: Na dokončenie týchto filmov čakali fanúšikovia roky

(Zdroj: SITA)

Občas sa minú peniaze, niekedy je proti príroda, technika alebo šéf. Dnešných osem filmov spája jedno – ich produkcia trvala niekoľko rokov.

Nie je ničím neobvyklým, ak vo filmoch vidíme starnúť postavy. To, čo je podstatne vzácnejšie je, ak pri filmoch starne divák. Alebo presnejšie, pri čakaní na dokončenie filmu. Občas sa totiž stane, že od prvého oznámenia až po oficiálne uvedenie uplynie nielen niekoľko mesiacov, ale dokonca aj rokov. V tých najradikálnejších prípadoch sa z detí stanú rodičia a z pracujúcich dôchodcovia. Je to tak, história si pamätá prípady filmov, ktorých dokončenie trvalo aj celé jedno desaťročie. Či dokonca viac!

Tiefland (20 rokov)

Leni Riefenstahlová síce začala s prácou na filme už v roku 1934, no uviedla ho až o dlhých dvadsať rokov. Prvá klapka padla v roku 1940, aj za výraznej pomoci Adolfa Hitlera, no ani za dlhé štyri roky sa film nepodarilo dokončiť. Kvôli vojne sa musel štáb často sťahovať z miesta na miesto a produkcia sa predlžovala. Po vojne film skonfiškovali Francúzi a dlho bol považovaný za stratený. Napokon ho Riefenstahlová uviedla v roku 1954, no ovácií sa zaň príliš nedočkala.

Avatar (10 rokov)

Kým Tiefland dnes zaujíma nanajvýš historikov, Avatarov odkaz je podstatne živší. James Cameron chcel film začať nakrúcať už tesne po Titanicu, no zbrzdil ho prostý fakt – neexistujúca technológia. Ďalšie roky Avatarovi „vzala“ príprava scenára, vývoj špeciálneho jazyka a samozrejme aj komplikovaná postprodukcia. To všetko sa podpísalo na tom, že diváci si na príbeh z Pandory museli počkať dlhých desať rokov. Stálo to však za to, o čom svedčia aj tri Oscary.

Mohlo by vás zaujať: 10 najdrahších filmov všetkých čias a čo ste o nich nevedeli

Stroj času (8 rokov)

Keby nebolo Stroja času, tak by sa asi nikdy Guillermo del Toro nedostal ku Hellboyovi a ďalším filmom, ktoré ho preslávili. Dokončiť Stroj času pritom del Torovi zabralo dlhých osem rokov. Výrazne totiž prekročil pôvodne zamýšľaný rozpočet a musel zháňať dodatočné prostriedky. Kvôli filmu sa síce zadĺžil, no ako kritici, tak aj fanúšikovia si jeho film zamilovali.

Chlapčenstvo (12 rokov)

Nakrútiť Chlapčenstvo síce trvalo dlhých dvanásť rokov, no v porovnaní s ostatnými filmami nebola dĺžka spôsobená okolnosťami, išlo o zámer. Herci sa každý rok stretli na pár dní až dva týždne, aby nakrútili zopár scén a znova sa rozišli. Vznikol tak unikátny a jedinečný snímok, ktorý svojim realizmom prekonáva drvivú väčšinu svojich filmových konkurentov.

Čítajte viac - Najhorší šéfovia Hollywoodu: Cameron či Disney ako ich nepoznáte

Simpsonovci (9 rokov)

Aj fanúšikovia žltých postavičiek si museli na celovečerný film poriadne dlho počkať. Brzdili ho predovšetkým neustále zmeny v scenári (údajne vzniklo až 160 verzií!), problémy so zazmluvnením hercom i dlhá práca animátorov. Nakoniec sa na film čakalo deväť rokov. Výsledok bol i nebol rozpačitý – časť divákov si i týchto Simsponovcov zamilovala, druhým príliš neučarovali. Tak či onak, boli obrovským kasovým trhákom a i to je dnes jedna zo známok úspechu.

The Thief and the Cobbler (28 rokov)

Dlhých dvadsaťosem rokov trvalo, kým vznikla táto animovanározprávkao boji dobra so zlom. Prečo to trvalo tak dlho? Richard Williams tvoril len vtedy, keď mal čas a hlavne peniaze. Napokon film ani nedokončil, keď bol odvolaný z pozície pre prekročenie rozpočtu. Film ako taký dnes pozná len málokto a i to ukazuje na to, že dlhá práca k úspechu tentoraz neviedla.

Prečítajte si tiež -Výber rozprávok Walta Disneyho: Ktorá je tá vaša naj?

Roar (11 rokov)

Dokončeniu filmu o živote ľudí a divokých zvierat zabránila príroda. Povodeň vzala život nielen levím hrdinom, no živel so sebou vzal aj nemálo z už nakrúteného materiálu. Nebyť toho, tak by bol film dokončený za takých päť či šesť rokov. Nakrúcať bok po boku s divokými šelmami totiž zabralo veľa času, nehľadiac na to, že počas neho utrpelo zranenia viacero členov štábu. A jedna herečka si dokoncavypestovala fóbiu zo zvierat.

Šípková Ruženka (8 rokov)

Kto vie, ako dlho by sa rodila Šípková Ruženka nebyť Walta Disneyho. Práve on musel posvätiť každý jeden nápad, bez jeho podpisu sa Ruženka nemohla ani len usmiať. Všetko muselo vyzerať úplne dokonale. Walt Disney neponechal nič na náhode – najprv nechal nakrútiť film „tradične“, aby animátori vedeli, čo a ako majú urobiť. A potom ďalšie roky pracovali a u Disneyho si podávali kľučky.

Viac o téme: AvatarJames CameronSimpsonovciWalt DisneyChlapčenstvoHellboyŠípková RuženkaTieflandLeni RiefenstahlováStroj časuGuillermo del ToroRichard WilliamsRoar
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu