Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

50 rokov prvého slovenského Oscara: Obchod na korze prepísal dejiny slovenskej kinematografie

Obchod na korze Zobraziť galériu (3)
Obchod na korze (Zdroj: Československý filmový ústav)

V pondelok 18. apríla uplynie 50 rokov od slávnostnej ceremónie odovzdávania cien americkej Akadémie filmových umení a vied, na ktorej získal Oscara slovenský film Obchod na korze (1965).

Tragikomický príbeh o nemožnosti kompromisu so zlom, o slabosti, strachu, nevedomosti a hlúposti ako živnej pôde pre hlásateľov násilia vznikol podľa rovnomennej novely spisovateľa Ladislava Grosmana. Filmovú podobu mu dali režiséri Ján Kadár a Elmar Klos, vhlavných úlohách zažiarili Jozef Kroner a Ida Kamińska. Drámu z obdobia vojnovej Slovenskej republiky a arizácie židovského majetku ocenili Cenou Akadémie za najlepší cudzojazyčnýfilmv roku 1966.

Obchod na korze
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Československý filmový ústav)

Obchod na korze
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Československý filmový ústav)

Obchodnakorze (anglicky The Shop on Main Street)bol prvým adodnes ostáva jediným slovenskýmfilmomoceneným najprestížnejšou filmovou cenou. Scenár ksnímke napísal podľa svojej novely prozaik a scenárista Ladislav Grosman. Témou diela je Slovensko aholokaust na pozadí druhej svetovej vojny, základným motívom dilema hlavného hrdinu, jednoduchého človeka stolára Tóna Brtka, či dokáže odporovať zlu stelesnenému protižidovskými zákonmi a ich fašistickými vykonávateľmi. Brtkov švagor je vysokopostavený veliteľHlinkovej gardy,a tak ho nielen že ochráni od odvedenia na front, ale mu aj vybaví arizačný dekrétna malý obchod v meste, ktorý pod nátlakom svojej ženy prijme. Arizátor Brtko vpodaní legendárneho Jozefa Kronera prichádza do skrachovanej galantérie a spočiatku sa z nej snaží vytvoriť prosperujúci obchod.Postupom času si Tóno nachádza cestu kpôvodnej majiteľke galantérie, zanedbanej židovskej babičke RozáliiLautmannovej(Ida Kamińska), ktorá sa oneho stará ako o vlastného syna a on jej zo všetkých síl pomáha. Situácia sa dramaticky mení, keď do mesta prichádza predvolanie vyzývajúce obyvateľov židovského pôvodu kdostaveniu sa na transport.

Po roku 1968 sa Obchodnakorzedostal na 20 rokov „do trezoru“, pretože jeden zjeho režisérov Ján Kadár po vstupe vojsk Varšavskej zmluvy do bývalého Československa emigroval do Spojených štátov amerických. Uvedenie filmu do kín okrem mnohých Slovákov údajne tvrdo kritizoval aj neskorší normalizátor, generálny tajomník strany a potom aj československý prezident Gustáv Husák, ktorý bol taktiež pôvodom Slovák.

Zaslúženej slávy sa dráma dočkala až po roku 1989. Vmarci 2006 si na nakrúcanie zaspomínal herec František Zvarík: „Od začiatku sme cítili, že tentofilmbude niečím výnimočný, jednoducho, že bude dobrý. Ale na žiadne ceny sme ani len nepomysleli,“ povedal vtedy pre TASR. Slávnostnej ceremónie 38. odovzdávania Oscarov sa zúčastnili iba režiséri snímky, herci sa oudelení ceny dozvedeli vdeň zisku zlatej sošky. Obchodnakorze má na konte ijednu nepremenenú nomináciu na Cenu Akadémie, ato pre herečku Idu Kamińskú, ktorá bola za svoj výkon nominovaná na Najlepšiu herečku vhlavnej úlohe, avšaknezvyčajne orok neskôr (1967).

Mesto Sabinov, vktorom sa príbeh odohrával aj natáčal, vjúni 2006 slávnostne otvorilo expozíciu kultúrneho centra s exponátmi z nakrúcania filmu, z ktorých mnohé darovali občania mesta. Je medzi nimi aj kópia sošky Oscara od manželky scenáristu. Pôvodný obchod bol zrekonštruovaný a nakrúcanie pripomína i pamätná tabuľa.

Dráma Obchod na korze bola zaradená do rebríčka „1001filmov, ktoré by ste mali vidieť pred smrťou“, zostavenom filmovým kritikom a producentom Stevenom Schneiderom.

Viac o téme: OscarJozef KronerObchod na korzeIda Kamińska
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu