Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vraciame sa do čias cenzúry? Zákaz ruským filmom, existuje aj čierny zoznam hercov!

Gérard Depardieu Zobraziť galériu (3)
Gérard Depardieu (Zdroj: SITA)

Ukrajinský prezident Petro Porošenko svojím podpisom novelizovaného zákona o kinematografii zakázal uvádzať na Ukrajine všetky ruské filmy nakrútené po 1. januári 2014. Informovala o tom dnes agentúra AP.

V stredu podpísaný zákon súčasne zakazuje uvádzať na Ukrajine filmy produkované ruskými spoločnosťami alebo občanmi nakrútené po roku 1991, "ak oslavujú prácu vládnych úradov v Rusku".Podľa AP však toto nariadenie u mnohých Ukrajincov vyvoláva obavy, že medzi zakázané budú zaradené aj obľúbené filmy z postsovietskych čias o agentoch tajných služieb či kriminálky.

Vraciame sa do čias
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

AP pripomína, že ruská filmová produkcia a televízne seriály dlhé roky dominovali v ponuke televízií a kín na Ukrajine, kde je väčšina obyvateľstva bilingválna. Mnohé filmy a seriály ešte v nedávnej minulosti vznikali v ukrajinsko-ruskej koprodukcii.Zákon, ktorý podpísal prezident, schválil ukrajinský parlament koncom marca. Na Ukrajine bolo dovtedy zakázaných už viac než 430 filmových snímok a televíznych seriálov z Ruska.


Mohlo by vás zaujímať:Gérard Depardieu doplatil na veľké ústa: Obelixa vyhostili!


Ukrajinské ministerstvo kultúry pred časom zverejnilo aj čierny zoznam 83 ruských i zahraničných hercov, režisérov, spevákov a iných kultúrnych osobností, ktorých prítomnosť v krajine je nežiaduca, pretože "ohrozujú národnú bezpečnosť".

Na zozname je aj Depardieu či Seagal

Na danom zozname sa nachádza francúzsky herec Gérard Depardieu, jeho americký kolega Steven Seagal, profesionálny boxer z USA Roy Jones Jr., ktorý má ruské občianstvo, frontman americkej rockovej skupiny Limp Bizkit Fred Durst, ruský oscarový režisér Nikita Michalkov či niekoľko spevákov z Ruskej federácie.

Vraciame sa do čias
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajinský rezort kultúry vytvoril tiež zoznam vyhovujúcich ruských umelcov, ktorým je Kyjev pripravený poskytnúť na území Ukrajiny maximálnu podporu.Vzťahy medzi Ukrajinou a Ruskom sú v kríze od jari 2014, keď Moskva pripojila dovtedy Ukrajine patriaci Krymský polostrov k subjektom Ruskej federácie. Tomuto kroku predchádzalo kontroverzné referendum o pripojení Krymu k Rusku, ktorého výsledky Kyjev ani Západ neakceptovali.

Viac o téme: Gérard DepardieuCenzúraRusko
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu