Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Uctili si slávneho režiséra Krstného otca: Svoje odtlačky zanechal v cemente

Francis Ford Coppola Zobraziť galériu (4)
Francis Ford Coppola (Zdroj: SITA)

Americký režisér, scenárista a producent Francis Ford Coppola zanechal v piatok odtlačky rúk a topánok v cemente pred hollywoodskym TCL Chinese Theatre. Sedemdesiatsedemročný rodák z Detroitu sa tak stal už 293. umelcom, ktorého si takýmto spôsobom uctili.

Ceremoniál bol súčasťou TCM Classic Film Festivalu, kde premietli viacero Coppolových snímok. Filmára sprevádzali jeho manželka Eleanor, syn Roman Coppola, sestra Talia Shire a režisér Peter Bogdanovich.

Francis Ford Coppola
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Francis Ford Coppola má na konte zatiaľ päť Oscarov. Prvého získal v roku 1971 za scenár vojnovej drámy Generál Patton (1970), druhého mu v roku 1973 tiež za scenár vyniesla adaptácia románu Krstný otec Maria Puza a tri sošky si odniesol z ceremoniálu v roku 1975, keď ho americká Akadémia filmových umení a vied ocenila ako scenáristu, režiséra i producenta filmu Krstný otec II (1974).

Francis Ford Coppola
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Medzi jeho ďalšie snímky patria Divotvorný hrniec (1968), Dnešná apokalypsa (1979), Cotton Club (1984), Krstný otec III (1990), Dracula (1992), Jack (1996) či Čarodejník (1997). V roku 2010 si prevzal od americkej Akadémie filmových umení a vied Irving G. Thalberg Memorial Award za celoživotné dielo v oblasti filmovej produkcie.

Francis Ford Coppola
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Krstný otecFrancis Ford Coppola
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu