Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Mŕtvi v kine, pitie krvi, matkovražda: Toto sú filmy s tragickými následkami

(Zdroj: internet)

Filmoví fanatici vedia poškodiť aj skvostné hollywoodske kúsky. To, čo sa niektorým zdá nemožné, sa stalo realitou. Existujú totiž filmy s tzv. antihrdinami, ktorí inšpirovali ľudí k spáchaniu trestného zločinu. Mnohé z nich sa skončili vraždou!

Saw: Hra o prežitie

Zo všetkých hororových postáv, ktoré by mohli potenciálne inšpirovať ľudí k spáchaniu zločinu, dúfate, že to nebude práve Skladačka zo série hororov Saw. Geniálny vrah, ktorý drsným a desivým spôsobom v siedmich dieloch série odkrýva vraždy, hry a postupne aj motív svojho zbesilého vyčíňania. S týmto antihrdinom sa spájajú hneď dva prípady. Prvý z nich mal relatívne šťastný koniec: matka udala svojho syna a jeho kamaráta po tom, ako počula ich plán pomsty voči ľuďom, ktorí vraj ubližujú druhým (vrátane policajta a dvoch dievčat). Chlapci sa neskôr priznali, že mali kúpené aj foťáky a kamery na nasnímanie plánovaných vrážd, ktoré našťastie nestihli uskutočniť.

Prípad dvoch dievčat mal však horšiu dohru. Začalo to ako sranda, no skončilo to smrťou 52-ročnej ženy. Zavolali jej, že niekde v jej dome uväznili jej najlepšiu kamarátku a kanister jedovatého plynu. Má čas zachrániť len jednu, zhodou náhod uvidela vonku pohreb a spanikárila tak, že dostala porážku a zomrela.

Michael Myers (Halloween)

Jake Evans, 17-ročný tínedžer, spôsobil režisérovi remaku Halloweenu Robovi Zombiemu určite nočné mory. Táto snímka ho totiž inšpirovala k vražde jeho matky a sestry. V priznaní, ktoré spísal sa vyjadril, že mladá verzia Michaela Myersa mu imponovala najmä v tom, aký pokojný dokázal po vraždách Myers ostať. Vraj to nebude ťažké ani pre Evansa. Polícii povedal, že chcel zabiť aj svojich starých rodičov a ďalšiu sestru. Keď sa však blížil k ich domu, prišiel na to, že to vôbec nie je ako vo filme a sám sa udal. Svoje konanie nevedel vysvetliť. Jakea Evansa odsúdili na 45 rokov väzenia.


Mohlo by vás zaujímať: Desivé príbehy z natáčania: Clooney sa chcel zabiť, štáb Titanicu takmer otrávili!


Vreskot

Snímka Wesa Cravena z roku 1996 sa stala priekopníkom medzi horormi svojou parodickosťou, no zároveň strachom, ktorý dokázala nahnať. Samotní americkí sudcovia povedali, že je to skvelý návod na to, ako niekoho zabiť. Bohužiaľ, mnohí sa k spáchaniu trestného činu týmto filmom inšpirovali, no najznámejším sa stal prípad mladučkej 15-ročnej Alisson Cambier z roku 2001. Jedného dňa sa spriatelila s osamelým belgickým kamionistom Thierrym Jaradinom.

Neskôr ju zahŕňal neslušnými návrhmi, ale Alisson ho odmietla. Krátko na to sa prezliekol do známeho kostýmu z Vreskotu a dvoma nožmi ju30-krát pobodal. Vybavil si niekoľko telefonátov a hneď sa políciik činu priznal. K priznaniu patril aj fakt, že sa inšpiroval otváracou scénou kultového hororu z 90. rokov. Polícia zistila, že napriek čistému trestnému registru Jaradinovidiagnostikovali mentálnu poruchu. V súčasnosti siodpykáva si doživotný trest.

Temný rytier

O prípade šialenca z Colorada, ktorý v roku 2012 počas premiéry snímky Návrat Temného rytiera priamo v kinezastrelil 12 fanúšikov, vie takmer každý. Ryšavý James Holmes zranil ďalších 70 ľudí a kričal pri tom "Ja som Joker!". V súčasnosti si odpykáva doživotie. No ešte v roku 2009 študentka z americkej Indiany zaútočila na svojho učiteľa žiletkou. Predtým si však spravila mejkap presne ako Joker a sama si žiletkou rozrezala líca do povestného "širokého jokerovského" úsmevu. Učiteľovi sa nič nestalo.

To však nie je všetko. Jokerom sa inšpiroval aj muž vo Wisconsine v roku 2010, keď načapal svoju priateľku v posteli s jeho bratrancom. Prezliekol sa za Jokera a párik napadol. Jeho bratranec ho postrelil do nohy a muž si za útok odsedel necelý rok vo väzení. Tieto prípady našťastie nemali takú dohru ako Holmesove vyčíňanie.


Mohlo by vás zaujímať: Klamstvá, vraždy, škandály: Ktoré pravdivé príbehy by ste mali určite vidieť?​


Klub bitkárov

Nie je tajomstvom, že po premiére tohto filmu začali vznikať samozvané kluby bitkárov po celej Amerike.Najznámejším prípadom je ale výbuch v Starbuckse na newyorskej Upper East Side.Podomácky vyrobené bomby však boli rozmiestnené na niekoľkých miestach.Vinníkom bol 17-ročný Kyle Shaw. Útokom chcel bojovať proti veľkým korporáciám presne tak, ako to robil Tyler Durden vo filme. Korporácie symbolizujúpre mladého Shawa rovnako, ako pre Durdena, útlak.Shawa odhalili potom, čo sa priznal svojim kamarátom v klube.

Interview s upírom

Aj upíri dokážu byť "inšpiráciou"... v tom najhoršom zmysle slova. V roku 1994Daniel Sterling aLisa Stellwagen spolu chodili už osem rokov. Jedného večera spoločne pozerali film Interview s upírom, v ktorom sa v úlohe Lestata objavil Tom Cruise a Louisa si zahral Brad Pitt. Po skončení filmu povedal Daniel svojej priateľke, či nevyskúšajú piť krv. To čo vyzeralo ako nepodarený vtip sa tej noci zmenilo nanočnú moru. Daniel bodol svoju priateľku sedemkrát a pil krv z jej rán na tele. Zázrakom sa jej podarilo ujsť a Daniela súdili za pokus o vraždu prvého stupňa. Daniel nedával priamo vinu filmu, ale priznal, že sa ním sčasti inšpiroval.

Viac o téme: SawKlub bitkárovVreskot
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu