Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Za málo peňazí, veľa muziky: Tieto filmy stáli pár drobných, a zarobili milióny!

Paranormal Activity
Paranormal Activity

Nestáli ani sto tisíc dolárov, no tvorcom zarobili niekoľko násobne viac. Reč je o takzvaných ultra-low budget filmoch. A mnohé z nich ste skoro určite videli!

Snímok, ktorý jeho tvorcovcelosvetovo preslávi je bezpochyby sen každého začínajúceho filmára.História je však plná prípadov, v ktorých ani sto miliónový rozpočet nepriniesol želaný výsledok. Rovnako však v dejinách kinematografie nájdeme filmy, ktoré stáli (v porovnaní s blockbustermi) len pomyselných pár drobných a zarobili po celom svete desiatky až stovky miliónov.

Vo svete filmu vo všeobecnosti platí, že všetko to, čo stálo menej než jeden milión dolárov je považované za low-budget (nízkorozpočtový) film. My vám však dnes predstavíme desať filmov, ktoré stáli menej než $100.000, teda ultra-low budget filmy. Tie sa napriek malému rozpočtu stali úspešnými a získali si celosvetové renomé. Schválne, viete, ktoré to sú a čo stálo za ich úspechom?

Záhada Blair Witch

Rozpočet: $60.000
Príjmy: $248.639.099

Kým dnes je koncept „found footage“ už prežitkom, v roku 1999 to bolo niečo neopozerané. Toho v tom čase využili aj producenti Záhady Blair Witch. Pri marketingových akciách smerujúcich k nalákaniu ľudí do kín tvrdili, že to, čo vo filme uvidia je skutočnosť, žiadna fikcia. Podľa ich verzie išlo oskutočne nájdené zábery trojice ľudí. Dokonca sa o nichna istý čas písalo, že sú skutočne nezvestní a pravdepodobne i mŕtvi.

Primer

Rozpočet: $7.000
Príjmy: $424.760

O Primeri sa hovorí ako o jednom z najzložitejších naratívnych filmov všetkých čias. Režisér Shane Carruth presne vedelčo robí, no divákom sledovanie nijako neuľahčil. A pri tom to na papieri znie tak jednoducho – dvaja chlapíci stvoria stroj času. Zabudnite však na Looper a podobné hollywoodske blockbustery, toto je film, v ktorom si užijete toľko odborných výrazov ako na prednáške zo základov astrofyziky.

Paranormal Activity

Rozpočet: $15.000
Príjmy: $193.355.800

Štyria herci, malý štáb, prakticky neexistujúci scenár. Pri Paranormal Activity sa šetrilo, kde sa dalo, dokonca sa nakrúcalo v dome režiséra. Podobne ako v prípade Záhady Blair Witch i tu perfektne zafungovala propagácia. Veď, kto by nechcel vidieť strašidelný príbeh, ktorý sa skutočne stal, že? Z Paranormal Activity sa stal hit a všetkých šesť dielov dohromady zarobilo vyše $400 miliónov.

Čítajte ďalej - Fikcia alebo realita?: Neuveríte, ale tieto filmy vymyslel sám život

Super Size Me

Rozpočet: $65.000
Príjmy: $20.641.054

Podobne ako za všetkými ostatnými filmami, i za úspechom tohto stojí dobrý nápad. Režisér Morgan Spurlock tentoraz nakrútil dokument, v ktorom na vlastnej koži otestoval, čo by s človekom spravilo, ak by sa celý jeden mesiac stravoval len v reštauráciách rýchleho občerstvenia. Čo to s ním spravilo, neprezradíme. To jednoducho musíte vidieť.

Catfish

Rozpočet: $30.000
Príjmy: $3.479.614

Kým v Super Sized Me išlo o skúmanie vplyvu fast foodov na ľudské teplo, v Catfish ide o tému ešte možno aktuálnejšiu – fenomén sociálnych sietí. Film je niečo medzi dokumentom, hororom, trilerom a detektívkou, je žánrovo veľmi pestrý a to najfascinujúcejšie na ňom je azda to, že v ňom (údajne) nie je nič hrané a všetko skutočné.

Rozpočet: $60.000
Príjmy: $3.221.152

K Aronofskému Pí sa viaže milá historka – keďže režisér nemal dosť peňazí na dokončenie filmu, poprosil všetkých kamarátov a rodinu o to, aby mu prispeli sumou $100. Sľúbil, že ak bude film úspešný, tak im vráti $150. Film o geniálnom matematikovi, ktorý nájde spôsob ako predpovedať akcie na burze, otvoril Aronofskému bránu do veľkého sveta filmu a finančne ho aj celkom dobre zaistil.

Prečítajte si tiež - Filmové klasiky, ktoré zasiahli naše životy: Ak ste ich nevideli, robíte chybu

Clerks

Rozpočet: $27.000
Príjmy: $3.151.130

Clerks je ukážkou toho, čo musí filmár, v tomto prípade Kevin Smith, obetovať, aby mohol nakrútiť vysnený film. Smithovi s rozpočtom pomohla rodina a priatelia, musel rozpredať väčšiu časť svojej komiksovej zbierky. Celý film nakrúcal po 21 dní v obchode, v ktorom v tom čase pracoval, pričom smel nakrúcať len po záverešných hodinách. Z Clerksov sa však stal hit, ktorý podnietil vznik niekoľkých ďalších filmov a Jasona Reitmana obrazne dokopalk tomu, aby sa stal režisérom.

El Mariachi

Rozpočet: $7.000
Príjmy: $2.040.920

El Mariachi pôvodne nebol zamýšľaný ako film, ktorý by mal medzinárodné ambície – Robert Rodriguez ho nakrútil s tým, že sa objaví nanajvýš v Mexiku na DVD. Rodriguez naň získal peniaze tým, že sa zúčastnil lekárskych experimentov. Aby čo najviac znížil náklady, tak ho nakrútil len s kamarátmi a bežných okoloidúcich využil ako komparz. Výsledok? Film zarobil dodnes vyše dva milióny dolárov. A poznáme ho aj my, Slováci.

Eraserhead

Rozpočet: $20.000
Príjmy: približne $7.000.000

Prvý celovečerný film Davida Lyncha sa nesie v duchu silnej fascinácie surrealizmom. Pracoval na ňom šesť rokov a minul na neho všetky svoje úspory. Je to čiastočne autobiografický film a popisuje život mladého muža, otca, ktorý zostane sám s dieťaťom po tom, čo ho manželka opustí. A keďže sledujeme surrealistický film, tak sa v ňom bude prelínať skutočnosť s fikciou, a halucinácie s lucidným stavom.

Čítajte viac - Zabudnite na Ameriku. Týchto desať poľských komédií vás zaručene rozosmeje!

Slacker

Rozpočet: $23.000
Príjmy: $1.228.108

Richardovi Linklaterovi otvoril dvere do Hollywoodu nezávislá snímkaSlacker. V podstateani nejde ofilm, tak ako ho poznáme dnes. Je to skôr sled scén, v ktorých sa objavujú rôzne bizarné postavy, ktoré sa rozprávajú o terorizme, politike, nezamestnanosti, UFO, Elvisovi, o kontrole médii a iných veciach. Je toobraz doby, stavu, v ktorom sa nachádzal spoločnosť v 90-ych rokoch. Dosť zvláštnych časov.

Čo spája dnešných desať filmov? Originálna myšlienka i atypické spracovanie. Zaujímavé je, že časť z týchto filmov režírovali ľudia (Linklater, Smith, Lynch, Rodriguez či Carruth), ktorí sa neskôr nezmazateľne zapísali do análov filmovej histórie snímkami, ktoré si budú s obľubou púšťať ešte aj deti našich detí. Každý z desiatich filmov je zároveň ukážkou toho, čo je na celom tomto umení krásne. Film nemusí stáť milióny, aby milióny zarobil. Stačí dobrá myšlienka a pár tisíc dolárov.

Viac o téme: Richard LinklaterDavid LynchDarren AronofskyKevin SmithShane CarruthMorgan SpurlockCatfishJason ReitmanClerksRobert RodriguezLow-budget filmyUltra-low budget filmy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu