Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Toy Story, Gladiátor či Avatar: Nechýbalo veľa a nemuseli vôbec vzniknúť

Gladiátor
Gladiátor (Zdroj: hdwallsource.com)

Nie vždy ide všetko podľa predstáv a ťažkosti neobchádzajú ani realizácie veľkých filmových projektov. Nechýbalo veľa a veľkofilmy ako Gladiátor, Avatar či Star Wars sme dnes vôbec nemuseli poznať.

Toy Story (1995)

Vprvotnom prieskume, ktorého cieľom bolo zistiť názory divákov na plánovaný animovaný film, Príbeh hračiek vôbec neuspel. Spočiatku navyše nefungovala ani spolupráca štúdií Pixar aDisney, vktorých mali odlišné predstavy ofilme. Za vznik úplne prvého čisto počítačom animovaného filmu, ktorý štúdiá Pixar Animation Studios katapultoval medzi špičku, preto vďačíme kompletnej prerábke. Scenáristi dostali za úlohu prepísať scenár arovnako sa pozmenili aj technické detaily výroby, atak sa začala nová éra animovaných filmov.


Mohlo by vás zaujímať:Ani rozprávky pre deti sa nevyhli problémom: Takto vznikali obľúbené animáky


Star Wars (1997)

Nápad Georgea Lucasa natočiť veľkolepú sci-fi snímku sa spočiatku stretla so skeptickými názormi, napokon sa však filmové štúdiá 20th Century Fox rozhodli dať projektu zelenú. Napriek tomu autor a režisér filmu nemal cestu za najfenomenálnejšou sériou všetkých čias vôbec ľahkú. Prostredie vesmíru vytvoriť doslova zničoho, na výstavbu futuristických scén mal kdispozícií len chabú techniku. Pokiaľ išlo ofinančnú podporu, Lucas sa obával odmietnutia, ak požiada ovysoký rozpočet, atak si trúfol len na menšiu sumu. Keďže musel neustále producentom preukazovať svoju prácu, nebolo možné natočené scény prezentovať aj so špeciálnymi efektmi, atak ich nadšenie vôbec nebolo veľké. Rovnako skeptická bola iväčšina realizačného štábu a vo veľký úspech nedúfali ani oni. O filme si totiž mysleli, že je to snímka pre deti. Natáčania napokon komplikovalo aj samotné počasie, kvôli ktorému muselo byť niekoľkokrát prerušené. Nuž dnes už vieme, že autorovo odhodlanie atvrdá práca sa mu vrátila vniekoľkonásobne väčšom rozsahu.

Gladiátor (2000)

Vzniku jedného znajlepších anajúspešnejších historických veľkofilmov vôbec, ktorý si vyslúžil iniekoľko Oscarov, predchádzalo mnoho komplikácií. Najvýraznejšou znich bol práve scenár, ktorý museli prepisovať ešte dva týždne pred samotným natáčaním. Scenár napokon kritizovala aj hlavná hviezda filmu, Russel Crow, ktorý ho doslova označil za odpad. Tri týždne po začatí nakrúcania navyše zomrel Oliver Reed, herec, ktorý stvárňoval postavu Proxima. Scenár sa tak znovu prepisoval a Proxima zomrel aj vo filme. Na jeho smrť použili špeciálne efekty. Aaby toho nebolo málo, natáčanie napokon komplikovali aj náročné scény, pri ktorých si Crow aostatní herci privodili niekoľko zranení.


Mohlo by vás zaujímať: Ostali im len oči pre plač: Títo herci odmietli úlohy v top filmových hitoch


Zápisník jednej lásky (2004)

To, čo fanúšikov romantických snímok takmer pripravilo ojeden znajkrajších príbehov vôbec, bol paradoxne samotný autor. Nicholas Sparks včase vzniku knihy nemal žiadnu motiváciu ani chuť napísať ďalší román. Presvedčila ho až manželka, ktorá sa vtom čase starala oich spoločné dieťa. Presnejšie povedané, na manžela nemala veľa času, atak Sparks nudu zaháňal písaním príbehu. Samotné natáčanie už bolo potom jednoduchšie.


Mohlo by vás zaujímať:Kniha v tieni filmu: Vedeli ste, akými príbehmi sa inšpirovali režiséri?


Avatar (2009)

Samotné spustenie jedného znajdrahších filmových projektov vdejinách kinematografie komplikovali producenti. Nevedeli totiž, či sa im oplatí podstúpiť obrovský risk ainvestovať takmer 250 miliónov dolárov. Na jednej strane bola záruka vpodobe hviezdneho režiséra Jamesa Camerona, no presvedčila ich až jeho 40 sekundová prezentácia záberov filmu, ktoré si musel pre nich pripraviť. Ich krok sa napokon ukázal ako správny apočiatočná investícia sa im vrátila vpodobe takmer trojmiliardového zárobku aabsolútneho svetového úspechu.

Na vine sú hviezdy (2014)

Autor knihy John Green pôvodne nechcel, aby sa jeho dielo vôbec niekedy sfilmovalo. Nepáčil sa mu nápad, že sa zkrásneho asilného príbehu stane scenár. Mal pocit, že prepísaním do tejto podoby by sa znehodnotil azoriginálu by nezostalo nič. Scenáristi mu však predostreli, ako bude filmová verzia vyzerať, atak Green napokon so sfilmovaním súhlasil. Rovnako ho motivoval aj pocit, že príbeh môže pomôcť ľuďom, ktorí rovnako bojujú so zákernými chorobami, ako hlavné postavy.


Mohlo by vás zaujímať:Hviezdne páry v ľúbostných snímkach: Tieto dvojice jednoducho patria k sebe


Viac o téme: AvatarToy StoryStar WarsNa vine sú hviezdyGladiátorThe Notebook
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu