Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Sexsymboly minulého storočia: Po týchto herečkách túžili naši starí otcovia!

Marilyn Monroeová Zobraziť galériu (11)
Marilyn Monroeová (Zdroj: SITA, AP)

Dnes už nežijú, alebo sú z nich babičky. Keby ste však ich meno povedali vašim starým otcom, nejeden by možno vyslovil ono túžbobné „ach“.

Filmové umenie bolo odpradávna spojené s krásnymi ženami. Tie vedeli prilákať mužov, ale i ženy do kina. Hovorí sa, že vojakom bojujúcim na fronte zásadne púšťali filmy, v ktorých sa objavovali krásne ženy, aby tak podporili ich morálku. Ani dnes to nie je inak. Krása stále predstavuje v tomto multi miliardovom biznise výhodu.

Ak by ste dnešným dôchodcom povedali mená ako Keira Knightleyová alebo Angelina Jolieová, možno by ani netušili, o kom je reč. Spomeňte im napríklad Elizabeth Taylorovú či Brigitte Bardotovú a skoro určite sú spomenú. Každé obdobie a každá epocha má svoje symboly, po ktorých túžia milióny. Tieto herečky boli a možno aj sú tými, po ktorých túžili vaši starí otcovia!

Catherine Deneuveová

Dnes 72-ročná francúzska herečka si získala renomé vďaka úlohám tajomných žien, ktoré stvárnila vo viacerých filmoch Romana Polanského a ďalších významných režisérov. Pred polstoročím pózovala nahá pre Playboy, bola tvárou Chanelu a svojho času ju označovali za najelegantnejšiu ženu na svete. Vyzerá dodnes výborne a pred tromi rokmi ju magazín Guardian zaradil medzi päťdesiatku najlepšie oblečených žien.

Catherine Deneuveová
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA, AP)

Brigitte Bardotová

Zrejme by sme v úvode druhej polovice 20. storočia nenašli väčší sex symbol, než legendárnu B.B. Bola známa a slávna nielen na starom kontinente, ale početný zástup fanúšikov mala aj v USA. Spopularizovala bikini, veľké výstrihy a účesy a svojím šarmom opantala členov Beatles Johna Lennona a Paula MacCartneyho. Jej kult sa dostal aj ku nám a jednému druhu lokomotívy sa začalo hovoriť „Bardotka“.

Brigitte Bardotová,
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA, AP)

Prečítajte si tiež - Božská BB: Muži jej padali k nohám, aj tak sa chcela zabiť

Elizabeth Taylorová

Americký filmový inštitút ju v roku 1999 vyhlásil za siedmu najvýznamnejšiu ženu vo filmovom priemysle všetkých čias. Hovorilosa o nej ako o jednej z prvých novodobých celebrít. Bola osemkrát vydatá. Tvrdí sa, že nikdy nehrala postavy, ale vždy hrala samú seba a každá filmová úloha bola reprodukciou jej života. Okrem nespočetného množstva mužov ju milovali aj homosexuáli, ktorých celý život podporovala.

Elizabeth Taylorová
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: www.wikipedia.org)

Grace Kellyová

Vďaka filmom Alfreda Hitchcocka pozná dnes Grace Kellyovú celý svet. Napriek tomu, že jej kariéra, rovnako ako aj život, boli krátke, stala sa jednou z filmových ikon. Ako 26-ročná sa stala Monackou kňažnou po svadbe s kráľom Rainierom. Aj pred svadbou aj po nej bola módnou ikonou, podľa ktorej sa ženy obliekali. Viacero návrhárov a dizajnérov (medzi nimi napríklad Tommy Hilfiger) priznalo, že bola ich múzou.

Gene Kellyová
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA, AP)

Audrey Hepburnová

Bola jednou z najväčších tvári takzvanej Zlatej éry Hollywoodu. Bola prototypom krehkej krásky a hoci nikdy nezískala status sexsymbolu ako Grace Kellyová alebo Elizabeth Taylorová, v roku 2004 ju v hlasovaní Evianu a QVC vyhlásili za najkrajšiu ženu 20. storočia. Milovali ju ako muži, tak aj ženy, ktorým ukazovala, že možno byť krásnou a šarmantnou aj v obyčajnom ležérnom oblečení. Prezývali ju aj „malé vrabčiatko“ vďaka tomu, ako bezbranne vyzerala.

Audrey Hepburnová
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA, AP)

Čítajte ďalej - Dom z filmu Raňajky u Tiffanyho predali: Koľko stála vila Audrey Hepburn?

Marilyn Monroeová

Hovorí sa, že len Elvis Presley a Mickey Mouse vplývali na americkú kultúru a život rovnako ako Marilyn Monroeová. Vznikli o nej stovky kníh, dostala sa do opier, filmov, divadelných hier alebo piesní. Ovplyvnila Andyho Warhola či Madonnu. Jej meno dodnes predáva. Jej kritici ju označujú za nie príliš dobrú herečku, no i tak filmy, v ktorých účinkovala, nadobudli kultový status. Rovnako ako ona. Stala sa ikonou a sexsymbolom 20. storočia.

Marilyn Monroeová
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA, AP)

Ava Gardnerová

Bola manželkou Franka Sinatru, ktorého označovala za muža svojho života. Jej dobrým priateľom bol konštruktér Howard Hughes. Nikdy nenadobudla taký ikonický status ako iné herečky, no napriek tomu mala milióny fanúšikov. Okrem krásy ich Ava priťahovala svojou skromnosťou. Do konca života zostala dievčaťom z dediny, ktoré vlastne ani nikdy netúžilo stať sa slávnou. Napriek tomu sa ňou stala.

Ava Gardnerová
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA, AP)

Jayne Mansfieldová

Patrila medzi najambicióznejšie herečky svojej doby. Napriek tomu, že nikdy skutočne nezažiarila v Hollywoode, mala obrovský fanklub. Bola jednou z prvých playmates Playboyu. Spievala, objavovala sa pred kamerou, hrala v divadlách a dokonca tancovala v nočných kluboch. Bola živá, energická, divoká a nespútaná a tým všetkým priťahovala mužov. Zomrela mladá, no na vrchole slávy.

Jayne Mansfieldová
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA, AP)

Anita Ekbergová

Preslávil ju jeden film, či dokonca len jedna scéna vo Felliniho Sladkom živote, ktorá dodnes patrí medzi najikonickejšie filmové scény vôbec. Z dovtedy nie príliš neznámej modelky, respektíve herečky spravil tento film sexsymbol na starom kontinente. Napriek tomu, že ako herečka prerazila, v súkromnom živote taká úspešná nebola. Zomrela bezdetná a opustená.

Anita Ekbergová
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA, AP)

Mohlo by vás zaujať - Poriadne sexi Bond girls: Toto sú naj ženy, ktoré opantali agenta 007

Claudia Cardinaleová

Magazín LA Times ju v roku 2011 zaradil medzi päťdesiat najkrajší žien filmovej histórie. Claudia Cardinaleová pri tom nepatrila nikdy medzi hollywoodske herečky, ba práve naopak, z Hollywoodu utiekla a vrátila sa do Talianska. Pred dvomi rokmi sa objavila na Art Film Feste, vďaka čomu ju mohli vidieť aj slovenskí diváci naživo. Väčšina si ju zrejme pamätá z Leonovho westernu Vtedy na Západe.

Claudia Cardinaleová
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA, AP)

Ktorú z desiatich herečiek považujete za najatraktívnejšiu? Napíšte nám do komentáru!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu