Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slováci a Česi sa rozbehli: Tieto filmové novinky ohúrili divákov!

(Zdroj: Forum Film )

Slovenská a česká produkcia sa zrejme znova nadýchla. Za posledný rok sme sa dočkali premiér niekoľkých kvalitných a dlhoočakávaných snímok, ktoré uchvátili nielen domácich kritikov, ale získali množstvo ocenení v zahraničí. Ponúkame prehľad desiatich filmov, ktoré by ste si mali určite pozrieť.

Eva Nová

Mladý režisér Marko Škop zavŕšil svoju osemročnú prácu v dráme o bývalej herečke, ktorá prepadla alkoholu. Hlavnú postavu Evy Novej si zahrala Emília Vášaryová. Eva sa po tretíkrát vracia z odvykačky, aby sa znova začlenila do života. Musí si však usporiadať vzťahy s človekom, ktorého zanedbávala takmer celý život, so svojím synom (Milan Ondrík). Ticho a napätie sprevádzajúce film presne odzrkadľujú aj napätie, ktoré prežíva Eva. Film získal ocenenie medzinárodných kritikov FIPRESCI na jednom zo štyroch najprestížnejších festivalov - v Toronte.

Rodinný film

Režisérom snímky je Olmo Omerzu,slovinským absolventom pražskej FAMU. Ešte predtým, než sa film dočkal svojej premiéry, zbieral v zahraničí množstvo ocenení. To vypovedá o zrozumiteľnosti a originálnosti filmu. Príbeh o nečakanom odlúčení rodičov, ktorí sa vydali na plavbu jachtou po oceáne, od dospievajúcich detí. Čo všetko spôsobí odlúčenie vo fungujúcej rodine? V hlavných úlohách sa predstavili Daniel Kadlec, Jenovéfa Boková, Vanda Hybnerová a Karol Roden.

Učiteľka

Snímka z dielne režiséra Jana Hřebejka je ďalšou sondou do bývalého režimu, tentoraz v prostredí učiteľského kabinetu. Hlavnú úlohu ruštinárky Márie Drazdechovejsi zahrala Zuzana Mauréry, ktorá získala na karlovarskom festivale ocenenie za najlepší ženský herecký výkon. Príbeh o učiteľke, ktorá manipuluje rodičov prostredníctvom svojich žiakov v triede kvôli vlastnému obohateniu ohúril nielen kritikov, ale aj divákov. Film vznikol v česko-slovenskej koprodukcii a ukazuje trochu iné problémy malých žiakov ako aj ich prvé skúsenosti s totalitným režimom.

Já, Oľga Hepnarová

Posledná popravená žena v Československu -Oľga Hepnarová. Film vznikol pod taktovkouTomáša Weinreba a Petra Kazdu. Dlhoočakávaná snímka rozpráva príbeh vražedkyne Hepnarovej, ktorá ako akt pomsty voči spoločnosti nákladiakom zabila osem ľudí. Poukazuje na jej odlúčenie od spoločnosti, sexualitu, ale aj psychické narušenie. Film získal niekoľko ocenení za film aj za réžiu. Oľgu Hepnarovú si zahrala poľská herečkaMichalina Olszańska.


Mohlo by vás zaujímať: Obrovský úspech nového slovenského filmu: Kinosály praskali vo švíkoch!


Lída Baarová

Príbeh o českej herečke, ktorej hviezda stúpala prudko. Potom, ako dostala pozvanie doberlínskych filmových ateliérov Babelsberg, považovaných za európsky Hollywood, si ju obľúbia nielen nemeckí fanúšikovia, ale zaujme aj samotného Hitlera. Najprv nadviaže vzťah sGustavomFröhlichom a potom aj škandalózny vzťah s vtedajším ministrom propagandy Goebbelsom. Baarovú si zahrala Táňa Pauhofová a film režíroval Filip Renč.

Wilsonov

Bláznivá a zvláštna komédia o Bratislave a národnom, lokálpatriotskom cítení je ako stvorená na nedeľné poobedie. Film natočil Tomáš Mašín podľa knižnej predlohy Michala Hvoreckého. Obraz povojnovej Bratislavy ukazuje primátora Dangla, ktorý začína snívať svoj veľký sen. Plánuje pripojiť mesto k Spojeným štátom americkým a premenovať ho na Wilsonov podľa amerického prezidenta Woodrova Wilsona. V hlavných úlohách sa predstaviliVojtěch Dyk,Jiří Macháček,Táňa PauhofováaJan Kraus.

Červený kapitán

Kriminálku podľa knihy Dominika Dána režíroval Michal Kollár. Po takmer sedemročnej precíznej príprave scenára natočili podľa slov kritikov nadštandardný krimitriler. Príbeh sa odohráva v roku 1992, pol roka po rozdelení Československa. Mladý detektív sa dostáva k prípadu kostolníka, ktorého telo s klincom v hlavevykopali na cintoríne. Polícia zisťuje, že za jeho umučením stojí bývalá ŠtB. To privedie detektíva Krauza na stopu muža zvaného Červený kapitán. Nie je však jediný, kto ho hľadá.


Mohlo by vás zaujímať: Slovenská novinka v kinách: Prichádza tragikomická road movie STANKO


Agáva

Agáva je romantickým príbehom v čase medzi 2. svetovou vojnou a nástupom komunizmu. Do mestečka prichádza pár - staviteľ Hampl s mladou manželkou Naďou. Jej pozornosť však zaujme učiteľ Daniel Orešanský. Spočiatku jeho charizme odoláva, no horúce leto a vôňa agávy komplikujú jej rozhodnutie. Za scenárom aj réžiou stojí Ondrej Šulaj a v snímke sa predstaviliMilan Kňažko,Katarína Šafaříková,Marek GeišbergaMilan Lasica.

Koza

Bývalý olympionik, boxer Peter Baláž, ktorého prezývajú Koza, žije so svojou manželkou v ghette sociálne vylúčených. Keď jeho žena zistí, že je tehotná, Peter je nútený zohnať peniaze na potrat, pretože si jeho manželka dieťa nechce nechať. Napriek tomu, že už dlho netrénoval, rozhodne sa opäť vstúpiť do ringu. Peniaze však nechce využiť na potrat, ale na to, aby presvedčil svoju ženu, že zabezpečí ich dieťa a celú rodinu.Film Ivana Ostrochovskéhona festivale goEast vnemeckom Wiesbadene získal hneď dve ceny - odniesol si jednu zhlavných cienCenu za najlepšiu réžiu ako aj Cenu FIPRESCI.


Mohlo by vás zaujímať:Dlhoočakávaná snímka o Líde Baarovej: Pauhofová čelí obrovskej kritike!


Stanko

Netradičná roadmovie z pera (aj réžie) Rastislava Boroša opisuje príbeh životného stroskotanca Stanka, ktorý prežíva prácou na farmách v Taliansku. Ľuďom už nasľuboval toľko, že mu nikto neverí, nepožičia a ani nepomôže.Miestny boss však dá Stankovi poslednú šancu - má mu doniesť zo Slovenska dievča. Chce úlohu splniť a aspoň niečo v živote dotiahnuť do konca. Tragická snímka zobrazuje kontroverznú tematiku obchodu s bielym mäsom, ale je aj príbehom o priateľstve a morálnych hodnotách. V hlavnej úlohe sa predstaviliPeter KočanaIvana Kanalošová.

Viac o téme: AgávaLída BaarováJaČervený kapitánKozaWilsonovUčiteľkaEva NováStankoRodinný filmOľga Hepnarová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu