Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Geniálny Zdeněk Troška a jeho legendárne komédie: Pre toto ich milujeme

Zdeněk Troška Zobraziť galériu (2)
Zdeněk Troška (Zdroj: SITA)

Kto by nepoznal legendárne trilógie Slunce, seno, Kameňák či Babovřesky? Zdeněk Troška, režisér, ktorý stojí za spomínanými komédiami, patrí v Čechách a na Slovensku vôbec k najúspešnejším filmárom súčasnosti. Čím si 63 ročný český režisér vyslúžil taký úspech?

Je kráľom ľudových komédií

Hlavní hrdinovia Troškových príbehov sú často obyčajní ľudia a dej zväčša situuje do prostredia dediny. Zdá sa, že jeho tvorbu ovplyvnilo najmä detstvo na dedine. Hoštice, režisérova rodná obec, sa dokonca stali najslávnejším filmovým miestom spomedzi všetkých jeho diel. Preslávil ich vlegendárnej trilógií Slunce, seno... Slávny režisér rád využíva motív vidieckeho humoru a hrdinovia jeho filmov sú zväčša prostí, no zároveň veľmi živelní, prirodzení aúprimní.

Povýšil humor na umenie

To, čo Troškove filmy preslávilo, je plnokrvný humor. Na samotných dialógoch, paradoxných situáciách acharakterových vlastnostiach jednotlivých postáv sa jednoducho musíte smiať od začiatku filmu až po jeho koniec. Sám Troška tvrdí, že humor je nekonečný ako more. Rád sa inšpiruje každodennými motívmi apodnety zbiera takmer na každom rohu, pri akýchkoľvek ľudských aktivitách.


Mohlo by vás zaujímať:Tajomstvá kultového Slunce, seno, jahody: 11 pikošiek, o ktorých ste netušili!


Zdeněk Troška
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Svoju prácu robí dobre

Zdeněk Troška vyštudoval strednú školu vo francúzskom Dijone a neskôr filmovú a televíznu réžiu napražskej FAMU. Jeho tvorbu tvoria prevažne komédie, no natočil už niekoľko úspešných rozprávok (Princezna ze mlejna, Z pekla štěstí, Nejkrásnejší hádanka, Čertova nevěsta). Otom, že svoje remeslo ovláda dokonale, svedčí aj neutíchajúci záujem divákov ojeho filmy. Paradoxne, českí filmoví kritici si na jeho tvorbe radi zgustnú. Tým však Troška odkazuje, nech sa na ne nepozerajú. Sám totiž tvrdí, že filmy netvorí pre pár kritikov, ale práve pre svojich divákov.


Mohlo by vás zaujímať:Prekvapivé odhalenia kultového Kameňáku: Sex naostro, viagra a pokazené scény!


To čo tvorí, to aj žije

Zdeněk Troška je umelec, ktorý sám nemáva zlú náladu.„Ráno sa zobudím a už mám radosť, že ešte žijem, že ešte niečo pekné uvidím. Keď vonku prší, hovorím si ’Je potrebné, aby dážď zmyl ten prach, aby sa ovlažili stromy a tráva a kvetiny’, a keď nemôžem ísť von, nájdem si prácu doma alebo si čítam. To je moja vášeň číslo jedna - čítam si, vonku prší, pustím si krásnu muziku... to mám za odmenu, keď nepracujem,“povedal raz v rozhovore pre agentúru SITA. Miluje kamilkový čaj, jedlá zvajec azeleniny, neznáša konflikty, zimu, hmlu atmu.

Jeho komédie nikdy nezostarnú

Ubehlo už neuveriteľných 32 rokov, odkedy na filmovú scénu prerazil kultovou snímkou Slunce, seno, jahody apredsa ju môžete vtelevízii vidieť niekoľkokrát za rok. Ľudia doposiaľ navštevujú Hoštice ako turistickú destináciu apoznajú celé repliky filmu naspamäť. Všetky tri časti Kameňáku boli dokonca štyri roky po sebe najsledovanejšími titulmi televízii adiváci si rovnako radi pripomenú dialógy aj ztohto filmu. Troška je dnes jednoducho značka ajeho komédie zárukou toho, že láskavý aplnokrvný český humor ešte dlho nevymrie.

Viac o téme: Zdeněk Troška
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu