Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Jeho filmy boli kasovými trhákmi: Viete, kto si absolútne podmanil československú mládež?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: ahaonline.cz)

Filmy českého režiséra, scenáristu a producenta Jaroslava Soukupa si hlavne v 80. rokoch 20. storočia podmanili mladých divákov. Diskopříběh či Láska z pasáže sa stali doslova kasovými trhákmi. V sobotu 19. novembra sa režisér dožíva 70 rokov.

Jaroslav Soukup sa narodil 19. novembra 1946 v českej Plzni. Po absolvovaní pražskej Filmovej a televíznej fakulty Akadémie múzických umení (FAMU) pracoval vo Filmovom štúdiu Barrandov (dnes Barrandov Studio). Vo filmovej tvorbe sa objavil prvýkrát ako asistent réžie v snímke Psi a lidé (1970). V roku 1976 nakrútil poviedku Zimní vítr a svoj talent uplatnil aj vo filme Boty plné vody (1976). O tri roky neskôr vznikol film Drsná planina, v ktorom sa dej sa točí okolo životov pohraničníkov po druhej svetovej vojne.

Film Romaneto vznikol v roku 1980 podľa literárneho diela spisovateľa Jakuba Arbesa. Soukupova výrazná kariéra režiséra ascenáristu diváckych hitov začala až filmom Vítr vkapse (1982), ktorý nakrútil vo svojom rodnom meste - Plzni. Od toho času sa datuje aj umelcova spolupráca s vtedajšími mladými českými playboymi - Lukášom Vaculíkom a Sagvanom Tofim.

Jaroslav Soukup
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ahaonline.cz)

Vo filme Záchvěvy strachu (1983) sa Jaroslav Soukup venoval histórii, konkrétne 19. storočiu. Filmárovi sa podarilo spojiť šport a históriu v snímke Pěsti ve tmě (1986). Vhlavnej úlohe predviedol skvelý výkon herec Marek Vašut vúlohe českého reprezentanta v boxe Vilda Jakuba, ktorý sa stretne s Nemcom Kurtom Schallerom. Vnovembri 1987 mal vkinách premiéru muzikál Discopříběh a o rok neskôr prišla do kín kriminálna komédia Kamarád do deště opäť s Lukášom Vaculíkom a Sagvanom Tofim v hlavných úlohách. Na konci 80. rokov 20. storočia režisér dokončil historickú poviedkovú drámu Divoká srdce (1989).

V roku 1991 sa tvorca vrátil k muzikálu a natočil Discopřiběh 2 o osude otca a syna Horáčkových s hitmi Michala Davida. O rok neskôr prišiel do kín Kamarád do deště II s podtitulom – Příběh z Brooklynu. Do jednej z hlavných ženských rolí vybral režisér príťažlivú českú modelku Simonu Krainovú. V roku 1993 uviedli v kinách Svadbu upírů, v rokoch 1995, 1997 a 1999 trilógiu Byl jednou jeden polda (I, II, III) o českých policajtoch. Bláznivá komédia Jak ukrást Dagmaru o českom agentovi 007 sa objavila na striebornom plátne v roku 2001.

Najnovším dielom filmára je 16-dielny seriál Policie Modrava (2015). Novinka prináša nielen napätie v krimi prípadoch anádhernú prírodu, ale i krásne ženy, oktoré vSoukupových filmoch rozhodne nie je núdza.

Viac o téme: Jaroslav Soukup
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu