Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fidel Castro vo filme: 4 snímky o kubánskom vodcovi, ktoré stoja za to

Fidel Castro Zobraziť galériu (2)
Fidel Castro (Zdroj: SITA)

Fidel Castro, ktorého úmrtie vo veku 90 rokov vyvolalo v rôznych častiach sveta smútok i oslavy, sa počas uplynulých desaťročí objavil na plátnach kín aj televíznych obrazovkách ako osvietený revolucionár aj ako samovládca a diktátor. Umenie tak zachytilo jeho rozporuplnú osobnosť, akou bol aj v skutočnom živote, napísal spravodajský server CBC News.

Zosnulý vodca, počas ktorého vlády sa v USA vystriedalo desať prezidentov, sa dokonca osobne podieľal na produkcii Hollywoode. Podľa internetovej Filmovej databázy bol komparzistom vo filme z roku 1964 Prázdniny v Mexiku. Jeho výstup údajne skončil na podlahe strižne a na plátne sa neobjavil. Postava Fidela Castra sa však objavila v rade výpravných filmov, dokumentov i televíznych seriálov. Tu sú niektoré z nich:

CHE(2008)

V dvojdielnom biografickomfilme o argentínskom revolucionári Ernestovi "Che" Guevarrovi sa roly Fidela Castra ujal mexický herec Demián Bichir. Film režíroval Steven Soderbergh, ktorý je zodpovedný napríklad za snímky Erin Brockovich, Dannyho parťáci či Solaris. V hlavnej úlohe zažiaril Benicio del Toro.

Úspešný film, ktorý podľa mienky niektorých kritikov sympatizoval s revolúciou, si pri premiére v New Yorku a Havane vyslúžil potlesk v stoji. Del Toro získal cenu pre najlepšieho herca na Filmovom festivale v Cannes. Avšak v Miami, kde žije početná kubánsko-americká komunita, premietanie filmu sprevádzali protesty.

Comandante (2003)

Uznávaný filmový režisér Oliver Stone nakrútil o Castrovi tri dokumenty vrátane neslávne známej snímky Comandante. Film založený na rozhovore, ktorý Stone s kubánskym vodcom viedol, mal premiéru na Filmovom festivale Sundance a do kín prišiel v roku 2003.

Odvážny plán známeho filmára: Kronikár kontroverzných má ďalší cieľ

Dokument mala odvysielať televízna stanica HBO, ale v poslednej minúte ho nepustila kvôli sérii politických incidentov, po ktorých v USA zosilneli protikubánské nálady. Stone pokračoval s ďalšími dokumentmi Hľadanie Fidela (2004) a Castro v zime (2012), kedy sa vrátil na Kubu k ďalšiemu rozhovoru s Castrom potom, čo odstúpil z úradu prezidenta.

Fidel (2002)

Castrovu politickú kariéru mapuje historický miniseriál Fidel, v ktorom hlavnú úlohu hral Victor Huggy Martin. Hoci samotné dielo nie je príliš známe, v úlohe Che Guevaru sa tu objavil Gaela García Bernal - a do rovnakej role sa vrátil v roku 2004 v oceňovanej snímke Motocyklové denníky o živote tohto argentínskeho revolucionára.

Fidel Castro
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Drahý Fidel (2001)

S pomocou archívnych záberov Castra tento nemecký dokument s pôvodným názvom Lieber Fidel - Maritas Geschichte (Drahý Fidel - Maritin príbeh) ukazuje odlišnú stránku Castrovho života, videnú očami MarityLorenzovej. Táto Nemka a tajná agentka CIA v ňom rozpráva, ako bola Castrovou milenkou po kubánskej revolúcii v roku 1959.

Filmové životy legiend: Kto zahral historické osobnosti najlepšie?

Jej príbeh na plátno vráti Oscarom ocenená Jennifer Lawrence, ktorá má hrať Lorenzovú v biografickej snímke štúdia Sony Pictures nazvanom Marita. Zatiaľ nebol zverejnený dátum premiéry, ale záujem o film po smrti Fidela Castra nepochybne stúpne.

Viac o téme: Fidel Castro
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu