Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tradičné vianočné filmy a rozprávky: Bez ktorých si už sviatky ani nevieme predstaviť?

Tri oriešky pre Popolušku
Tri oriešky pre Popolušku (Zdroj: Youtube)

Tiež každý rok na Vianoce hundrete na program slovenských televízií? Veď tie vianočné filmy a rozprávky ste už predsa videli tisíckrát! Opakujú sa každý rok! No priznajte, že ak by ich televízie len počas jediných Vianoc vynechali, už by vám chýbali. Pretože k sviatočnej atmosfére jednoducho patria.

Perinbaba

Režisér Juraj Jakubisko vytvoril vroku 1985 krásnu filmovú rozprávku, ktorá asi nikdy neomrzí. Šibal Jakubko, ktorý sa nebojí ani Zubatej, sa stane pomocníkom Perinbaby vnebi. Pomáha jej snežiť na svet, až kým sa nezaľúbi do malej Alžbetky, ktorej práve umrela mama. Preto sa rozhodne vrátiť na svet, aby Betke mohol pomáhať achrániť ju pred zlou macochou ajej dcérou Dorou.. Ako to nakoniec dopadne? Aj vtejto rozprávke víťazí dobro nad zlom. Na Perinbabe je najkrajšia jej neopakovateľná atmosféra aefekty typické pre Jakubiskove filmy. Dokonca sa orozprávku zaujímalo aj jedno broadwayské štúdio, ktoré chcelo podľa nej spraviť muzikál. Juraj Jakubisko to však odmietol. Aviete, že rolu dospelého Jakuba si mal zahrať pôvodne Peter Nagy? Napokon však všetko dopadlo inak...

Tri oriešky pre Popolušku

Filmových akreslených verzií Popolušky je nespočetné množstvo. No tá sLibušou Šafránkovou ajej milým princom Pavlom Trávníčkom vhlavných úlohách, je len jedna. Tradičná česko-nemecká rozprávka vznikla vroku 1973 za 6 miliónov Kčs. Vtej dobe to bol naozaj štedrý rozpočet. Očo vpríbehu ide určite viete. Nespravodlivý osud siroty Popolušky, ktorá žije len smacochou anevlastnou sestrou sa zmení potom, čo sa do nej zamiluje krásny princ. Romantická, typicky vianočná rozprávka, sa mala pôvodne natáčať vlete. Našťastie sa tak nestalo. Prišli by sme predsa ojeden znajobľúbenejších vianočných filmov! Film Tri oriešky pre Popolušku je známy vcelej Európe. Veľmi obľúbený je napríklad vNórsku avysiela sa dokonca aj vSpojených Arabských Emirátoch.

Vo filme môže byť Santa Clausom každý: Kostlivec, škriatok, hulvát aj fešák

Mrázik

Verili by ste, že táto vtipná rozprávka má už 52 rokov? Natočená bola vroku 1964 vo vtedajšom Sovietskom zväze. Krásna Nasťa žije vútlaku pri svojej macoche ajej dcére Marfuši. Až kým... do jej života nevstúpi síce samoľúby, no vsrdci dobrý Ivan. Nastenka – Natalia Sedych, mala počas natáčania len 14 rokov. Ajej prvý bozk sfilmovým Ivanom bol aj jej prvým bozkom vživote. Na tejto rozprávke diváci oceňujú najmä jej humor. Veď scény sčervenolícou Marfušou, ktorá si pochutnáva na lieskových orechoch, sbandou lúpežníkov, ktorí sa chystajú prepadnúť Ivana, či Babou Jagou, ktorú stvárnil muž, neomrzia anezostarnú nikdy. Každý milovník Mrázika sa na nich iste pobaví aj tieto Vianoce.

Pyšná princezná

Prvá československá filmová rozprávka pre deti pochádza už zroku 1952. Aradosť nám robí pravidelne každé Vianoce. Ako inak, aj tu víťazí dobro nad zlom apýcha ustupuje láske ašťastiu. Príbeh lásky medzi princeznou Krasomilou, ktorú stvárnila Alena Vránová, akráľom Miroslavom v podaní Vladimíra Ráža, sa odohral aj vskutočnosti. Títo herci sa do seba zamilovali avzali sa. Tvorcovia vraj pripravili aj pokračovanie rozprávky snázvom „Pyšná princezná kráľovnou“. Avšak hlavným hrdinom sa toto pokračovanie nepáčilo apreto knatáčaniu nikdy nedošlo. Aj keď nejde otypicky vianočnú rozprávku adokonca sa ani neodohráva vzime, predsa len patrí kvianočným stáliciam.

Princezná so zlatou hviezdou

Nádherná princezná Lada sa musí ukrývať, pretože ojej ruku žiada zlý kráľ Kazisvet. Aby ukryla svoju krásu, oblečie sa do kožúška zmyší astane sa znej pomocníčka vkuchyni ukráľa Radovana vsusednom kráľovstve. Ako to všetko dopadne? Samozrejme, že dobre! AKazisvet odíde sdlhým nosom. Táto jediná veršovaná československá rozprávka pochádza zroku 1959 aje naozaj nestarnúcou vianočnou klasikou.

Sú krásne, čarovné a najmä naše: Tie naj česko-slovenské rozprávky

Stebou mě baví svět

Keď sa banda oteckov stará obandu deciek, nemôže to dopadnúť inak ako zábavne. Najmä ak sa všetci spolu vyberú na chalupu do zasnežených hôr. Aj tento československý film zroku 1982 kVianociam akosi automaticky patrí. Režisérka Marie Poledňáková vraj na nápad natočiť tento film prišla na večierku, kde si vypočula plány skupiny chlapov na spoločnú výpravu. Typická pre tento film je choreografia jednej zhlavných hrdiniek - Zdenky Studenkovej, ktorú predvádza pri piesni Sladké mámení. Avšak za pozornosť stoja hlavne výkony detí, ktoré si pri natáčaní všetko reálne „vytrpeli“. Napríklad aj kúpanie vstudenej vode, či Matýskova jazda vkočíku dolu svahom, sú reálne.

Sám doma aSám doma 2: Stratený vNew Yorku

No aznašich zemepisných dĺžok sa presunieme do USA. Pretože aj tieto dva americké filmy vhlavnej úlohe sKevinom – Macaulay Culkinom, kVianociam proste patria. Atakisto tu ide ovíťazstvo dobra nad zlom, ibaže vtrošku inom podaní. Voboch filmoch totiž opustený Kevin porazí azneškodní dvojicu hlúpych zlodejov – Marva aHarryho. Táto úloha priniesla Culkinovi obrovskú celosvetovú slávu. Ale bohužiaľ vraj aj nezhody srodičmi kvôli zarobeným peniazom aneskôr tiež problémy sdrogami. Na to však pri pozeraní týchto filmov radšej zabudnime.

Zlodej zo Sám doma ukázal obrovský talent: Fúha, neuveríte, čím sa teraz živí!

Na ktorý ztýchto typicky vianočných filmov sa tento rok tešíte najviac? Alebo si nenecháte ujsť ani jeden?

Viac o téme: Sám domaTri oriešky pre PopoluškuMrázik
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu