Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Keď je hudba lepšia ako film: Na tieto soundtracky určite nezabudnete!

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: internet)

Niekedy divák od filmu veľa očakáva, a po jeho zhliadnutí ostane sklamaný. Stále však nájdeme svetlý bod, ktorý nám dokáže aj tú najhoršiu snímku aspoň niečím pripomenúť. V mnohých prípadoch je to práve precízne spravený soundtrack od tých najlepších tvorcov filmovej hudby, alebo výber piesní, ktorý film úplne zatieni.

Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti (Zack Snyder, 2016)

Dlhoočakávaná snímka nedopadla tak dobre, ako mnohí diváci či kritici čakali. Napriek tomu, že mala u niektorých divákov úspech, väčšina sa zhodla na pár dobrých momentoch a hereckých výkonoch a to bolo všetko. Ani Ben Affleck ako najnovší predstaviteľ Batmana veľmi neobstál. Čo však zarezonovalo z filmu najviac bol práve soundtrack.

Keď je hudba lepšia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: internet)

O väčšinu hudby sa predstavil jeden z najznámejších tvorcov filmovej hudby Hans Zimmer. Postaral sa aj o soundtrack k Nolanovej batmanovskej trilógii, preto bolo preňho výzvou neopakovať sa pri filme Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti. Na komponovaní hudby sa podieľal aj Junkie XL, ktorý sa zas venoval hudbe k snímke Muž z ocele (2013), kde sa v samostatnom filme predstavil ako Superman Henry Caville (Supermana stvárnil aj v Úsvite spravodlivosti).

Osobný strážca (Mick Jackson, 1992)

Táto snímka bola unikátna v tom, že slúžila najmä ako odrazový mostík pre Whitney Houston. Síce bola slávna už predtým, no počnúc Osobným strážcom bola jej sláva ešte väčšia. Po premiére v roku 1992 však získala mnoho rôznych recenzií. Pre niektorých je to kultová snímka, pre mnohých patrí k tým najhorším v kinematografii. Jediné na čom sa zhodli bol fakt, že filmu chýbala silnejšia dejová línia a že to bol melodramatický reklamný produkt pre hudbu Whitney Houston.

Keď je hudba lepšia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: internet)

Na hodnotení mierne pridal druhotriedny výkon Kevina Costnera. Film získal niekoľko nominácií na Zlatú malinu, no soundtrack bol o niečom inom. Piesne "Run To You" a "I Have Nothing" boli nominované na Oscara za Najlepšie pôvodné piesne. Vo filme zaznela aj legendárna pieseň "I Will Always Love You"Album "The Bodyguard: Original Soundtrack" produktovaliWhitney Houston aClive Davis a stal sa najlepšie predávaným soundtrackom všetkých čias v Amerike.


Mohlo by vás zaujímať:VIDEO Títo herci si zahrali vo videoklipoch: Všimli ste si ich niekedy?


Pláž(Danny Boyle, 2000)

Britský režisérDanny Boyle je zvyčajne vychvaľovaný v kruhoch ostatných filmárov v Hollywoode. Preslávil sa mnohými snímkami ako je legendárny Trainspotting (1996) či Milionár z chatrče (2008), no Pláž patrila k jedným z jeho horších výtvorov. Snímke nepmohla ani knižná predloha, ktorú do formy scenára spracoval John Hodge.Film vznikol krátko potom ako si Leonardo DiCaprio, vtedy vychádzajúca hviezda, získal srdcia mnohých diváčok.

Keď je hudba lepšia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: internet)

Práve preto, že si DiCaprio zahral hlavnú úlohu si kritici i filmári mysleli, že to bude trhák, no nestalo sa tak. Soundtrack získal omnoho väčšiu chválu, než samotný film. najväčším hitom sa stala pieseň "Pure Shores" od All Saints, stále populárna RnB pieseň. Zvyšok soundtracku pozostáva z najzvučnejších mien, aké hudobná scéna pozná - Moby, Blur, New Order, Underworld, Sugar Ray. Piesne z naozaj skvelého soundtracku dotvárali atmosféru celého filmu, možno práve preto si ho mnohí diváci zapamätali dodnes.

Horúčka sobotňajšej noci (John Badham, 1977)

Film v hlavnej úlohe s Johnom Travoltom zachytával disco éru 70. rokov v Spojených štátoch. Práve preto je hudba azda dôležitejšia ako dej. Soundtrack k tomuto filmu sa stal jedným z albumov, ktoré patrili k najväčším nahrávkam 70. rokov a definovali celú disco éru. Film sa dočkal niekoľko divadelných muzikálových spracovaní a Travoltovi vyniesol nomináciu na Oscara za Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe.

Keď je hudba lepšia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: internet)

Soundtracku kraľovali bratia Gibbovci z legendárnej skupiny Bee Gees. Postarali sa o jeden z nezabudnuteľných albumov ocenený pätnástimi platinovými doskami. Vo filme odzneli hity ako "Stayin' Alive", "Night Fever", "How Deep is Your Love" či "You Should Be Dancing". Okrem toho sa v snímke objavilo niekoľko piesní od Kool and the Gang či The Trampps.


Mohlo by vás zaujímať:Herci, ktorí hviezdia nielen na plátne: Roztočia to aj s mikrofónom


Twilight sága (2008 - 2012)

Napriek tomu, že sága u upírskej rodiine Cullenovcov veľmi neoslovila ani kritikov, ani väčšiu časť divákov, tínedžerských fanúšikov a najmä srdcia mladých dievčat si určite získala. V hlavnej úlohe s Robertom Pattinsonom a Kristen Stewart sištvordielna sága (štvrtý diel rozdelený na dve časti) podľa knižnej predlohy určite pozdvihne hodnotenie najmä vďaka soundtracku.

Keď je hudba lepšia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: internet)

Svoje piesne poskytli k filmu umelci tých najzvučnejších mien v hudobnom priemysle - Muse,Paramore,TheBlack Ghosts, Florence and The Machine,Linkin Park, The Bravery,Mutemath,Blue Foundation,Death Cab for Cutie, Thom Yorke,Lykke Li, The Black Keys,Bon Iver & St. Vincent, Bruno Mars a mnohí ďaší. Zoznam zvučných mien naozaj nemá konca. Svojou piesňou prispel do repertoára ajpredstaviteľ hlavnej úlohy Edwarda Cullena Robert Pattinson.

Marie Antoinette (Sofia Coppola, 2006)

Mnohí spochybňovali výber herečky Kirsten Dunst do úlohy Márie Antoinetty v rovnomennom filme. Neskôr však mnohí diváci aj kritici prišli na to, že to nebude len hereckou voľbou, ale samotným filmom. Zobrazenie jednej z najkontroverznejších postáv Francúzska z 18. storočia sa režisérie Sofii Coppole nepodarilo zrejme tak, ako mnohí čakali.

Keď je hudba lepšia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: internet)

Soundtrack však opäť raz zachránil veľa. Nájdete v ňom piesne post-punkových kapiel ako Banshees, The Cure, The Strokes, ale aj Concerto in G od Vivaldiho. Naozaj zaujímavá kombinácia filmu a výberu piesní, no zdá sa, že hudobných kritikov zaujala. Album si zaslúžil ocenenie Najlepší soundtrack od Broadcast Film Critics Association Awards a magazín Empire ho vyhlásil za jeden z dvadsiatich soundtrackov, ktoré definovali začiatok nového tisícročia (The 20 Soundtracks That Defined The 2000s).

Viac o téme: Batman vs. SupermanTwilightLeonardo DiCaprioBen Affleck PlážOsobný strážca
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu