Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fascinujú vás ladné baletné kreácie? Tieto filmy by ste si mali pozrieť!

Natalie Portmanová v Čiernej Labuti
Natalie Portmanová v Čiernej Labuti

Čo na vystúpení vyzerá ako ladný a jednoduchý tanec, to v zákulisí znamená poriadnu drinu, zničené prsty, hladovky, stres a obrovský tlak. Baletky o tom vedia svoje. A môžete aj vy. Stačí si pozrieť niektorý z filmov, vďaka ktorým nahliadnete do tajov sveta klasického tanca.

Čierna labuť (2010)

Do pozlátka krásneho baletu sa obalila aj silná psychologická dráma Čierna labuť, ktorá však rozhodne nie je vhodná pre slabšie povahy! Newyorská baletná scéna vie byť poriadne tvrdá, očom sa presvedčila aj hlavná hrdinka Nina. Spojenie famózneho výkonu Natalie Portman, dokonalej hudby askvelých kostýmov jednoducho musí mať skvelý výsledok. Drsnú stránku života baletiek spoznala aj Mila Kunis, ktorá si po skončení natáčania sradosťou vychutnala dvojitý hamburger. Ak by vám táto snímka nestačila, jej tvorcovia pripravili aj ďalšiu časť.

Natalie Portman o platoch v Hollywoode: Nepomer je šialený, Ashton dostal trikrát viac!

Baletné črievičky (2007)

Trochu menej dramatický, no rovnako zaujímavý je aj film zroku 2007 Baletné črievičky určený skôr na rodinné pozeranie. Snímka rozpráva príbeh troch sirôt, ktoré si adoptoval výstredný prieskumník Mathew. O dievčatá sa však stará jeho neter Sylva. Príbeh sa odohráva vroku 1930 vLondýne. Jednou zhrdiniek je aj obľúbená Emma Watson, no okrem nej sa odokonalosť vtancovaní pokúšajú aj Lucy Boynton aYasmin Paige.

Nežiadaj oposledný tanec (2001)

Aj spojenie natoľko odlišných tanečných štýlov, ako je balet ahip-hop, môže vyzerať dobre. Jedna zprvých snímok, vktorých sme sa otom mohli presvedčiť, je Nežiadaj oposledný tanec zroku 2001. Hlavná hrdinka Sára po tragickej smrti matky upustí od svojho sna stať sa baletkou apresťahuje sa do drsnej časti Chicaga. Až potom, ako stretne tých správnych ľudí, pochopí, že stragédiou sa dá zmieriť aj inak, ako vzdaním sa svojho životného sna.

Najhoršie bozky, aké Hollywood videl: Zabudnite na horúce scény, toto je nechutné!

Billy Elliot (2000)

Sympatický príbeh zoblasti baletu, v ktorom, je na rozdiel od ostatných snímok, hlavnou postavou malý chlapec Billy. Otec ho síce poslal na kurz boxu, no jemu učarovali očosi ladnejšie pohyby. Po dlhom zvažovaní a obáv z reakcií otca či brata, sa dohodne spani Wilkinsonovou, ktorá ho zaradí medzi dievčatá. Film je sčasti inšpirovaný baletným tanečníkom Philipom Marsdenom, ktorého stretol scenárista Lee Hall. Jamie Bell, ktorý stvárnil Billyho, navštevoval lekcie baletu atanca. Spolužiaci sa mu posmievali, no pri natáčaní snímky získané vedomosti využil.

Tanec svášňou (2000)

Tanec svášňou ukážu mladí talentovaní tanečníci, ktorí všetok svoj čas venujú príprave na baletné vystúpenia. Každý znich chce uspieť, no vystúpiť na baletný vrchol môžu len niektorí. Vsnímke neuvidíte len drinu akrásne vystúpenia, ale aj zákulisné drámy, ktoré každý znich prežíva po svojom. Nejde síce oprekvapivý či nadpriemerný film, no ak máte radi tanečné snímky, dokonale si pri Tanci svášňou oddýchnete.

Spolu doma aj na pľaci: V týchto filmoch sa stretli rodinní príslušníci

Viac o téme: Emma WatsonNatalie Portman
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu