Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Najúspešnejší český a slovenský film v zahraničí: Mladá vrahyňa valcovala kiná

Ja, Olga Hepnarová
Ja, Olga Hepnarová (Zdroj: SITA)

Filmový debut českých režisérov Tomáša Weinreba a Petra Kazdu "Ja, Olga Hepnarová" sa v priebehu necelého roka stal najúspešnejším českým a slovenským filmom v zahraničí. Na svojom konte má viac ako 60 medzinárodných festivalov a prehliadok, tucet ocenení v zahraničí, kinodistribúciu v siedmich krajinách.

"Predaj licencií pre ďalšie formy distribúcie v Európe, Ázii, Severnej i Južnej Amerike, zaradenie medzi päť najlepších filmov roka portálom Screendaily.com, nominácia na Európske filmové ceny prezídiom Európskej filmovej akadémie," dopĺňa Martina Urbanová z produkčnej spoločnosti Alef Film & Media zoznam úspechov filmového príbehu poslednej popravenej ženy v Československu, ktorý sa v časovom horizonte ostatných desiatich rokov zaradil ako v Česku, tak i na Slovensku k najúspešnejším filmom. "Ak k tomu pridáme viac ako 65.000 divákov v kinách v Čechách a na Slovensku, nie je až také prekvapujúce, že film získal aj najviac nominácií (šesť) na Ceny českej kritiky za rok 2016," poznamenala.

Tento týždeň, takmer rok po úspešnej premiére snímky na Berlinale (11. 2. 2016), prichádza česko-slovensko-poľsko-francúzska koprodukčná dráma do kín v Poľsku. Dostane sa aj do multiplexov v najväčších mestách ako Varšava, Krakov, Vroclav, Lodž. Podľa Urbanovej uvedenie filmu v poľských kinách znamená, že jeho viac ako prekvapujúci a nečakaný úspech v najrôznejších diváckych, odborných a distribučných líniách nie je výsledkom jeho paradoxnej tematickej atraktivity či podivnej aktuálnosti (čo je skôr 'čaro nechceného').

"Minulý rok potvrdil význam a hodnotu niekoľkoročného kreatívneho úsilia debutujúcich scenáristov a režisérov Tomáša Weinreba a Petra Kazdu a koncepcie medzinárodného česko-slovensko-poľsko-francúzskeho producentského a distribučného tímu," konštatovala na margo snímky podporenej z najväčších poľských a českých verejných zdrojov i Audiovizuálneho fondu na Slovensku.

Film Ja, Olga Hepnarová (2016) rozpráva reálny príbeh mladej ženy, osamelého človeka vymedzujúceho sa proti väčšinovej spoločnosti. Olga Hepnarová nasadla v roku 1973 do nákladného auta a v centre Prahy zabila osem ľudí. Svoj čin považovala za akt pomsty voči spoločnosti, ktorá jej podľa nej celý život ubližovala. V roku 1975 bola ako posledná žena na území ČSSR popravená. V čiernobielej snímke si zahrali aj slovenskí herci Juraj Nvota, Zuzana Stavná a, žiaľ, poslednýkrát si vo filme zahral Ivan Palúch. Hlavnú postavu stvárnila poľská herečka Michalina Olszanska.

Viac o téme: JaOlga Hepnarová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu